Trgovina z mamili: Pravi, da je v posel z drogo šel, ker je bil brez službe

25.08.2021 21:02
Na nadaljevanju sojenja domnevnim trgovcem z drogo skesanec Simon Nose še ni pričal, sodnik pa je prebral njegovo pisno izjavo, s katero je iztržil nižjo kazen na predobravnavnem naroku.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
06.07.2021- sodišče GR - Aleš Zupančič

Foto: Tomaž Skale
(foto: Tomaž Skale/dnevnik)
Tomaž Skale/dnevnik

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje štirinajstim obtoženim, da so na veliko trgovali z drogo, vodja kriminalne združbe pa je po trditvah tožilstva bil 39-letni Aleš Zupančič iz Komende pri Kamniku. Na prostor za priče bi danesj moral stopiti skesanec Simon Nose, ki je bil član te kriminalne združbe, vendar je bilo njegovo pričanje preloženo na prihodnji torek. Njegova žena Polonca Nose, ki je prav tako ena izmed obtoženih, je namreč zbolela, zato bodo vse priče, ki jih je predlagala z njenim odvetnikom Žigo Podobnikom, vključno s Simonom Nosetom, in bi morale pričati danes, pričale prihodnji torek. Simon Nose je februarja letos s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde in je bil v zameno za to, da bo pričal zoper Zupančiča in nekatere soobtožene, obsojen mileje. Sodišče mu je izreklo štiriletno zaporno kazen, ki jo prestaja na polodprtem oddelku v zaporu na Dobu. Nose je, preden mu je bila februarja izrečena sodba, v sodni spis vložil pisno izjavo, vendar ni želel, da bi jo tedaj sodnik Srečko Škerbec prebral, saj smo bili na naroku navzoči novinarji. Je pa to Nosetovo februarsko izjavo sodnik Škerbec javno prebral danes, nato pa vse v sodni dvorani obvestil, da je Simon Nose v torek na sodišče poslal novo izjavo, v kateri je zapisal, da preklicuje svojo prejšnjo pisno izjavo, češ, da je bil vanjo prisiljen. O tem bo verjetno več pojasnil prihodnji torek, ko bo stopil na prostor za priče.

V pisni izjavi obremenil nekatere soobtožene

"Aleša Zupančiča, ki smo ga klicali Bazenar, sem poznal že od prej, on je stanoval v bližini bazena v Komendi, kamor sem tudi jaz pogosto zahajal. Potem sem leta 2000 spoznal Polonco, ustvarila sva si družino in živela urejeno družinsko življenje. Aprila 2019 sem v lokalu, kjer je delala Polonca, srečal Zupančiča, s katerim se veliko let nisva videla. Povedal mi je, da je z nekom tam dogovorjen, med čakanjem pa sva se malo pogovarjala, kako sva, kje živiva in drugo. Povedal sem mu, da sem brez službe, on pa je rekel, da če me zanima, ima en dober posel zame, le da se morava dobiti na samem," je med drugim v svoji izjavi februarja letos zapisal Simon Nose in nadaljeval: "Predlagal je, da se dobiva pri meni, ko bom sam doma, da mi vse pojasni. Dobila sva se naslednji dan, povedal mi je, da gre za dober zaslužek, moja naloga pa bi bila le, da nekaj prevažam, da o tem ne smem nikomur nič povedati in da mi bo naslednji dan prinesel kriptirani telefon, kjer bom komuniciral z njim in njegovimi fanti. In tako je tudi bilo. Prinesel mi je telefon s tako imenovano sky komunikacijo, v katerem je bilo v imeniku le nekaj oseb, in to XYZ, XYZ1, to je bil Zupančič, Eros, kar je bil vzdevek Žige Severa, Tamali, tako so klicali Gorana Ropreta, in Lipe, kar je bil vzdevek Roka Lesjaka." Oba imenovana sta že obsojena, Ropret na pet let in šest mesecev zapora, Lesjak na tri leta zapora, kazen prestajata na polodprtem oddelku zapora Dob. "In tako sem se zaradi finančne stiske podal v ta posel, vse je potekalo po Zupančičevih navodilih," je zapisal Nose. Opisal je tudi, kako so tekli posli med njim, Zupančičem, Lesjakom, Ropretom in Severom ter ljudmi, ki so v Sloveniji in na Hrvaškem, predvsem v Opatiji in okolici, prevzemali drogo, o vsem pa je bil obveščen Zupančič, ki mu je tudi naročal vse posle.

Odpovedal se je pričanju zaradi sorodstvenih vezi

Vseh štirinajst obtoženih, vključno z Alešem Zupančičem, se je na sodišču izreklo za nedolžne oziroma so povedali, da z očitki iz zajetne obtožnice Tamare Gregorčič iz specializiranega državnega tožilstva nimajo nič. Nekateri so se odločili za obrambo z molkom. V obtožnici je sicer 33 obtoženih, vendar pa jih je devetnajst že obsojenih, saj so s tožilstvom podpisali sporazum ali pa so krivdo priznali na predobravnavnem naroku.

Z Zupančičem na zatožni klopi sedijo še Jure Močnik, Branko Šćulija, Svetlan Stjepić, Polonca Nose, Elvis Murić, Samir Velić, Jure Slaviček, Jernej Kotnik, Ivan David, Dejan Sabotić, Luka Lazić, Gregor Mandelj in Anis Ličina. Po podatkih iz obtožnice je združba Aleša Zupančiča v Sloveniji najmanj od septembra 2017 do januarja 2020 na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije trgovala z drogo. Tožilstvo trdi, da je Zupančič koordiniral štiri poglavitne kriminalne dejavnosti, ki jih je izvajala združba pod njegovim vodstvom: prodajo ekstazija - MDMA, konoplje, rastline in smole ter hašiša na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije, organiziral naj bi bil tudi tihotapljenja kokaina z ladijskimi kontejnerji iz Južne Amerike in Ekvadorja v Luko Koper, dobavo heroina iz Iraka in proizvodnjo amfetamina v Sloveniji.

Zupančičev svak Žiga Sever, ki dosojeno mu kazen prestaja v obliki vikend zapora, saj med tednom hodi v službo, je stopil na prostor za priče, a se je skliceval na sorodstveno razmerje z Zupančičem in da zato ne bo povedal nič. Sodišče je zaslišalo tudi sorodnike Samira Velića, ki o njegovih domnevnih poslih z drogo niso vedeli ničesar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta