Trgovina z drogo: Vsi so se bali šefov "mafije"

Damijana Žišt Damijana Žišt
24.02.2022 07:00

Kar štirinajst osumljenih trgovcev z drogo, aretiranih prejšnji teden, je v priporu, eden v hišnem priporu. Od dvojčkov, ki naj bi bila vodila združbo, je eden v avstrijskem priporu, drugi pa v ljubljanskem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija je v treh hišnih preiskavah odkrila tudi posebne prostore za gojenje konoplje.
POLICIJA

Po razbitju velike mednarodne kriminalne združbe, ki je prodajala drogo predvsem v Ljubljani in okolici, so ljubljanski preiskovalni sodniki minuli konec tedna za večino privedenih odredili pripor. Petnajst osumljenih je bilo s kazensko ovadbo, ki obsega kar 1400 strani in številne priloge, privedenih k preiskovalnim sodnikom, ki so za štirinajst osumljenih, smo izvedeli neuradno, odredili pripor, za enega hišni pripor. Ostali osumljeni, po podatkih policije jih je najmanj osemdeset, za zdaj ostajajo na svobodi. Policija je zoper osumljence skoraj tri leta uporabljala prikrite policijske ukrepe. Vodji kriminalne združbe naj bi bila znana ljubljanska nasilneža, 38-letna brata Dalibor in Velibor Lipovac, ki sta vodila združbo, imenovano mafija. Tako so namreč združbo imenovali njeni člani. Veliborja so klicali Generalc, življenje na veliki nogi, kljub temu da sta bila s partnerko zaposlena na delovnih mestih s precej povprečno plačo, pa je rad razkazoval drugim. Med drugim se je vozil v avtomobilu, vrednem 100 tisoč evrov, pogosto pa je tudi potoval v Španijo in druge države. Daliborja so domnevni člani združbe klicali Direktor ali Model. Bratov Lipovac oziroma njune združbe so se drugi, tudi konkurenti, zelo bali, saj sta bila znana po brezkompromisnosti. Združbo naj bi skupaj vodila vse do aretacije Daliborja Lipovca v avstrijskem Gradcu, kjer je bil aretiran skupaj s še tremi osumljenimi 4. novembra lani pri prodaji petih kilogramov heroina tajnemu delavcu policije. Vsi štirje so v priporu, posle združbe pa je po prepričanju tožilstva, ki je zoper osumljene na ljubljansko okrožno sodišče že vložilo zahtevo za preiskavo, vse do aretacije prejšnji teden vodil Velibor.

V tujini zasegli 1,6 milijona evrov vredno konopljo

Kriminalna združba je po podatkih policije in tožilstva delovala najmanj od jeseni 2019. Znane so tudi nekatere podrobnosti delovanja ene večjih kriminalnih združb na slovenskih tleh. Dvojčka Lipovac sta bila kot vodji zadolžena za organizacijo in nabavo prepovedanih drog, predvsem konoplje, kokaina in heroina iz Španije v Slovenijo in od tam še v druge države, za organizacijo delovanja združbe, nabavo denarja za droge, distribucijo droge in drugo. Nekateri pomembni člani združbe in prevozniki droge oziroma kurirji so med seboj komunicirali s posebnimi, kriptiranimi telefoni. Pri vodenju posla sta bila dvojčka zelo previdna, saj sta v glavnem osebno skrbela za sestanke z dobavitelji in kupci, nabavljala denar za nakup droge in organizirala prevoze. Drogo pa sta osebno prenašala oziroma prevažala le, če sta ocenila, da ne obstaja nobena nevarnost, da bi ju odkrila policija. V prevoze droge sta potegnila tudi nekatere podjetnike, ki so imeli tovornjake, v katerih so drogo lažje skrili. Vozniki tovornjakov so tako iz Slovenije v Španijo običajno peljali legalen tovor, nazaj pa drogo, največ konoplje. Po podatkih policije sta se brata Lipovac dogovarjala tudi za ceno droge. Kilogram konoplje je kupca stal najmanj 2750 evrov, ko pa se je gram konoplje prodajal po deset evrov, je vrednost kilograma konoplje poskočila na deset tisoč evrov. Tuji varnostni organi so v preteklih letih domnevnim članom kriminalne združbe zasegli kar 569 kilogramov konoplje, s čimer bi združba s prodajo na veliko zaslužila najmanj 1,639.000 evrov. Cena za kilogram heroina je znašala 12 tisoč evrov, policisti pa niso prišli do podatkov, ali so osumljeni heroin prodajali tudi v manjših količinah. Prav tako ni znano, koliko naj bi stal kilogram kokaina, saj ni podatkov, da bi ga osumljeni prodajali na veliko. So pa znani podatki ulične prodaje kokaina. Gram kokaina je kupca stal 60 evrov, zato se je cena kilograma povzpela na kar 60 tisoč evrov.

Brata Lipovac, Velibor (levo) in Dalibor, sta se v preteklosti že večkrat znašla na sodišču zaradi različnih kaznivih dejanj, a sta v večini primerov odhajala domov z oprostilnimi sodbami.
Arhiv Vecera

Po prihodu iz zapora nadaljeval kriminalno kariero

Med osumljenimi domnevnimi člani omenjene združbe so tudi takšni, ki so bili v preteklosti že obsojeni, tudi zaradi trgovanja z drogo, nekateri kurirji pa so trenutno priprti ali na prestajanju zaporne kazni, ker so jih z več deset kilogrami konoplje dobili v tujini. Med osumljenimi smo naleteli tudi na ime Simon Lucaj. Ta je bil eden od štirih članov hudodelske združbe, ki se je spomladi 2016 ukvarjala s preprodajo kokaina. Eden izmed vpletenih je bil tudi razvpiti Konjičan Kristijan Kamenik, ki je drogo za preprodajo v Sloveniji nabavil v Italiji. Lucaju in še dvema osumljenima droge ni uspelo pripeljati v Slovenijo, saj so Kamenika maja 2016 aretirali pri Milanu s skoraj 46,7 kilograma kokaina. Kamenika so aprila 2017 v Italiji obsodili na osem let zapora, ostala trojica pa je bila obsojena na celjskem okrožnem sodišču, Lucaj na tri leta in pol zapora ter stransko denarno kazen 10.000 evrov. Iz zapora na Dobu se je po naših podatkih vrnil v sredini leta 2020, ko se je nato po trditvah policije vpletel v kriminalno združbo bratov Lipovac in zanju dobavljal drogo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta