KRONIKA

Tragedija v gozdu je močno zaznamovala dve družini

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Cerar (v ozadju, pred njim odvetnik Miha Kunič) je zaradi nesreče še danes vidno pretresen, odgovornost za smrt svaka pa ne more prevzeti.
Bojan Velikonja/dnevnik

Zaradi tragedije, v kateri se je med podiranjem dreves v gozdu v bližini kraja Straža pri Moravčah 4. februarja 2020 smrtno ponesrečil 28-letni Primož Šinkovec iz Moravč, se je na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča včeraj znašel njegov svak, 31-letni Anže Cerar iz Moravč (poročen je s sestro pokojnega). Tožilstvo mu očita povzročitev smrti iz malomarnosti.

Cerar je zaradi nesreče še danes vidno pretresen, a krivde za smrt svaka na včerajšnjem predobravnavnem naroku ni mogel priznati. Da se je zgodila neizbrisna nesreča in ne kaznivo dejanje iz malomarnosti, občutijo tudi njegovi svojci. Včeraj so ga na sodišču spremljale žena (sestra pokojnega), oče in celo partnerica (zdaj) pokojnega. Družini sta namreč kljub hudi tragediji še vedno zelo povezani med seboj. Kdaj se bo za Cerarja začelo sojenje, še ni znano.

Posušen del smreke ga je zadel v glavo

Tožilec Luka Virant včeraj obtožnice ni predstavil, znane pa so nekatere podrobnosti iz nje. Primož Šinkovec, ki je bil izučen gozdar in tudi podjetnik, bil je lastnik podjetja Gozdarstvo Primož Šinkovec, se je usodnega dne skupaj s svakom Anžetom Cerarjem zgodaj zjutraj odpravil v gozd podirat drevesa. Tedaj naj bi bil sicer močno pihal veter. Anžeta, ki ni profesionalni gozdar, je kot že večkrat prej prosil, da naj mu tistega dne priskoči na pomoč. Natančno mu je predstavil, kaj bo počel en in kaj drugi. Primož je dejal, da bo on posekal smreko, Anžeta pa je prosil, da podre hrast. Drevesi naj bi bili stali tako daleč narazen, da drug drugega sploh nista videla med delom. Najprej je smreko posekal Primož in jo nato, ko je že ležala na tleh, začel čistiti. Takrat pa je hrast posekal še Anže. Med padanjem tega drevesa pa je očitno prišlo do spleta nesrečnih okoliščin, saj naj bi bil hrast zadel sušico oziroma posušen del smreke, ki se je prelomila na dva dela. En se je odbil od zemlje in odletel naravnost v Primoževo glavo in ga tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju nesreče.

Po preiskavi nesrečnega dogodka je tožilstvo vložilo obtožnico zoper Cerarja. Očita mu, da je odgovoren za svakovo smrt, ker da med smreko, ko jo je podrl Šinkovec, in hrastom, ki ga je podiral on, naj ne bi bilo dovolj razdalje. Cerarju zaradi očitanega kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti preti kazen od šest mesecev do pet let zapora.

Pričala bo partnerica pokojnega

 

Ker obtoženi včeraj pred sodnico Tino Lesar krivde za očitano mu kaznivo dejanje ni priznal, je njegov zagovornik, odvetnik Miha Kunič, sodišču predlagal, naj na glavni obravnavi zasliši Bojana Moharja in Roka Cerjanca iz Inšpektorata RS za delo, ki sta v svojem poročilu po dogodku navedla, da je šlo za "relativno zadostno oddaljenost obeh delovišč" in da sekač, ki je moral iti med delom v sklonjen položaj, sodelavca med žaganjem ni mogel videti. Kunič meni, da bo treba na sojenju tudi razčistiti, ali je med pokojnim in obtoženim dejansko šlo za elemente delovnega razmerja. Inšpektorja naj bi bila namreč, pravi Kunič, izhajala iz stališča, da delovnega razmerja takrat ni bilo, "kar pa je pomembno pri ugotavljanju stopnje in vrste malomarnosti, zlasti bo treba konkretizirati očitek tožilstva, kateri predpisi, če sploh kateri, naj bi bili kršeni, da bi se lahko očitala malomarnost v tej zadevi".

Predlagal je tudi zaslišanje sodnega izvedenca s področja varnosti pri delu v gozdarstvu. Tožilec Luka Virant dokaznim predlogom obrambe ni nasprotoval, je pa pripomnil, da se obtoženemu nikjer ne očita, da je do nesreče oziroma ravnanja obtoženega prišlo v okviru delovnega razmerja. Odvetnik Kunič pa je predlagal, da na sojenju Cerarju zasliši tudi oškodovanko, ženo pokojnega Šinkovca, "ki bo lahko povedala več o okoliščinah tistega dneva in o tem, kako so se razumeli med seboj, še posebno Primož in Anže", je dodal Kunič.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?