Tomaž Ročnik zanika, da je ravnal kot slab gospodar

Elizabeta Planinšič
23.03.2021 16:25
Tako kot nekdanja vodilna v Probanki, Milana Lah in Peter Lobnik, je tudi podjetnik Tomaž Ročnik zavrnil očitke tožilstva o nepravilnostih pri nakupu delnic Nove KBM
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za Tomaža Ročnika in soobtožena se bo sojenje pričelo 22. aprila. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Da ni kriv, je danes, tako kot tri tedne pred njim njegova soobtožena, sodniku mariborskega okrožnega sodišča Boštjanu Polegeku zatrjeval podjetnik Tomaž Ročnik. Tožilstvo mu namreč očita dve kaznivi dejanji zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, Milani Lah, nekdanji članici uprave sedaj že likvidirane Probanke, in enemu od direktorjev te banke, Petru Lobniku, pa pomoč pri teh dejanjih. Predobravnavni narok za Lahovo in Lobnika je bil pred tremi tedni, očitke iz obtožnice sta zavrnila, Tomaž Ročnik, sicer brat prve dame Probanke Romane Pajenk, pa se je tedaj opravičil in se je zanj predobravnavni narok opravil danes.

​Trojici se bo tako čez en mesec začelo sojenje. Po mnenju tožilstva je Ročnik jeseni leta 2008 za slabih 4,5 milijona evrov od Probanke odkupil delnice Nove KBM, čeprav je bil omenjeni sveženj delnic takrat na Ljubljanski borzi vreden le slabih 1,4 milijona evrov. "Za delnico Nove KBM je Ročnik plačal 36 evrov, čeprav bi jo lahko kupil za vsega enajst evrov," je pred tremi tedni pojasnjeval tožilec specializiranega tožilstva Luka Moljk. Druga obtožena sta mu pri tem pomagala tako, da sta mu s posojilom zagotovila denar za nakup delnic in izvedla vse potrebne notranje postopke za prodajo delnic podjetjema Toming Consulting in Millcom Skupina, ki ju je lastniško obvladoval Ročnik. Lahova in Lobnik naj bi bila po mnenju tožilstva tudi vplivala na kreditni odbor, da je podelil kredita za nakup delnic podjetjema Klasje iz Celja in Ptujske pekarne, ki sta bili takrat del Ročnikovega poslovnega imperija. Na tak način je Ročnik prišel do denarja za nakup delnic. Klasje v tistem trenutku niti ni bilo kreditno sposobno, je še pojasnil tožilec in dodal, da ni jasno, kakšen je sploh bil Ročnikov interes za nakup delnic, najverjetneje pa je tako pomagal čistiti bilance takrat finančno že precej omajane mariborske banke. Toming Consulting in Millcom Skupina naj bi bila pri tem poslu oškodovana za okoli tri milijone tolarjev.

Enaindvajset prič je na seznamu na željo tožilstva, nekaj so jih dodali še odvetniki obtoženih, v spisu pa je tudi kup listinskih dokazov, ki jih bo pretresalo sodišče. Sodnik Polegek je začetek sojenja napovedal za 22. april, ko naj bi obtoženi podali svoje zagovore.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta