Menedžer leta je Marko Lukić, direktor mariborskega podjetja Lumar IG

M. St.
26.09.2024 00:10

"Poslovni voditelj, ki pri besedah pritiska na zavoro in pri dejanjih dodaja plin," so zapisali v Združenju Manager. Nagrado dobi drevi v Portorožu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Lukić
Marko Pigac

Upravni odbor Združenja Manager je za managerja leta 2024 izbral Marka Lukića, direktorja podjetja Lumar IG. Kaj so zapisali v obrazložitvi? Da je "poslovni voditelj, ki pri besedah pritiska na zavoro in pri dejanjih dodaja plin. Ker je prepričan, da so poslovni voditelji uspešnejši, če ne govorijo veliko, ampak se izkažejo in dokažejo z dejanji." Marko Lukić je že polnih 15 let direktor mariborskega lesnograditelja Lumar IG. 

Miloš Vujinović

Je načelen, natančen, iskren, zna poslušati in slišati, tako ga opisujejo zaposleni v podjetju Lumar, in ima neverjetno energijo, s katero je podjetje popeljal do v svetu priznanega "trendsetterja" (narekovalca smernic) lesenih nizkoenergijskih hiš, še navajajo v Združenju Manager. Dodana vrednost na zaposlenega v Lumarju je leta 2019 znašala 52.000 evrov, lani se je povečala na dobrih 80.000 evrov. Leta 2019 so imeli skoraj 19 milijonov evrov prihodkov, lani dobrih 30 milijonov. "Korenito so povečali sredstva in kapital, v primerjavi z letom 2019 so imeli lani 10 zaposlenih več (to je 94), čisti poslovni dobiček so v primerjavi z letom 2019 povečali za več kot trikrat. Leta 2019 so ga imeli 820.000 evrov, lani skoraj 2,7 milijona evrov," pišejo v združenju. 

Lumar v dveh letih zrasel za polovico

A uspeh dandanes niso samo številke rasti, ampak je v sodobnem poslu, ugotavlja Lukić, zagrizen vsestranski športnik, v osnovi izvrsten plezalec in alpinist, veliko večji uspeh, če se zaposleni v podjetju počutijo varne, če v podjetju zagotovimo jasen sistem nagrajevanja in napredovanja in če podjetje jadra v smer trajnostnega razvoja in zmanjšanja ogljičnega odtisa. Lumar je vpet v številne družbeno odgovorne projekte in s pomočjo donacij in sponzorstev soustvarja boljše življenjske pogoje za številne posameznike v ožjem in širšem okolju podjetja. Gre za družinsko podjetje, ki je največji slovenski proizvajalec lesenih montažnih objektov. Leta 2010 so uspešno izvedli prenos vodenja na drugo generacijo, kar v Sloveniji velikokrat poteka problematično.

Marko Pigac

Marko Lukić bo priznanje prejel drevi na tradicionalnem Managerskem kongresu v Portorožu. V komisiji za izbor letošnjega prejemnika priznanja manager leta so bili: predsednik komisije Aleksander Zalaznik, Tomaž Berločnik, Boštjan Gorjup, Petra Juvančič, Tjaša Kolenc Filipčič, Medeja Lončar, Aleša Mižigoj in Sabina Sobočan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta