Strelec iz Šoštanja, ki je z zračno puško meril v policiste, problematizira hišno preiskavo

Gordana Possnig
10.03.2021 06:00
Na celjskem sodišču so z zaslišanjem policistov in svojcev nadaljevali prekinjeni predobravnavni narok zoper Roka Majeriča, obtoženega, da je novembra lani streljal na policijsko patruljo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za napad na policijsko patruljo preti Roku Majeriču do pet let zapora. 
Gordana Possnig

Sodnica celjskega sodišča Alenka Jazbinšek Žgank je sredi prejšnjega tedna nadaljevala predobravnavni narok zoper Roka Majeriča, ki je obtožen dveh napadov na policiste na Koroški cesti v Šoštanju sredi novembra lani. Sredi dneva je z okna stanovanjske hiše streljal na policijsko patruljo, ki je opravljala kontrolo prometa pri tamkajšnji osnovni šoli, in pri tem lažje poškodoval policistko. Obstrelil jo je v nogo. Kasnejša policijska preiskava je starega znanca policije povezala še s streljanjem na policijsko patruljo eno noč prej, ko je krogla iz zračne puške priletela v policijsko vozilo, v katerem sta sedela policista. Šoštanjčan, ki krivdo zanika, je v priporu, predobravnavni narok pa se vrti okoli hišne preiskave in preiskave na kraju streljanja.

Dvomi pri obrambi se pojavljajo pri preiskavi kraja dejanja, zavarovanju sledi in zaseženi zračni puški obdolženca.

​Mati trdi, da policija ni pokazala odredbe

Obdolženčeva mati Marjana Novak ima namreč o dogajanju ob aretaciji svojega sina povsem drugačno zgodbo kot policisti, ki so bili tistega dne na kraju dejanja. V sodni dvorani je na vprašanje sinovega odvetnika Uroša Pavline povedala, da je bilo tistega novembrskega dne okoli hiše vse polno policistov. "Ko sva se s hčerko pripeljali k hiši, sem enega policista vprašala, kaj se dogaja. Rekel mi je, da je nekdo iz naše hiše streljal. Poklicala sem Jeleno (Majeričevo ženo, op. p.) in jo vprašala, kaj je bilo. V tistem trenutku pa so me policisti pri vratih odrinili in mi ukazali, naj pokličem dol sina. Njegovi ženi sem rekla, naj prinese dol puško, in ko jo je prinesla, mi jo je dala, policisti pa so jo iztrgali iz mojih rok. Zanimalo jih je tudi, kjer so naboji. Nato so planili v hišo, čeprav niso pokazali papirja za hišno preiskavo. Ko je sin prišel po stopnicah, so ga potegnili z ene od stopnic in ga vklenili. Zatem so se policisti mimo mene zagnali po stopnicah v zgornje nadstropje in iskali strelivo, a ga niso našli," je ogorčena pojasnjevala mati obdolženega.

​Policija zanika kontaminacijo puške

Povsem drugače pa sta o poteku preiskave povedala policista. Prvi je dejal, da je Novakova sama pozvonila pri vratih in jih je odprla njena snaha, nakar ji je sama rekla, naj pride Rok dol. "Majeriča smo pred vhodom seznanili z njegovimi pravicami, opravili varnostni pregled in ga vklenili. Potem je Novakova rekla snahi, naj prinese puško z balkona. Ko smo vprašali za naboje, pa je Jelena Majerič rekla, da se na to ne spozna in da naj gremo sami pogledat, ali so kjer gori," je v sodni dvorani izpovedal prvi policist in zanikal, da bi kontaminirali zaseženo puško. Policist, ki jo je prevzel, jo je le pregledal in zavaroval, pri tem pa uporabljal taktične rokavice iz blaga. Ranjeno policistko so medtem odpeljali v zdravstveni dom. Njen kolega je ostal na kraju streljanja, dokler tja ni prispela druga patrulja in prevzela primera. Policist je ob tem še dodal, da mora policist, tudi če je oškodovanec, zavarovati kraj in sledi, dokler ne prispe druga patrulja. Drugi zaslišani policist je povedal isto zgodbo. Pojasnil je, da je Majerič sam prišel dol po stopnicah do vhoda v hišo, tam so ga vklenili in seznanili s pravicami. Po njegovih besedah je bil postopek opravljen zakonito in strokovno, ogled pa so opravili izključno kriminalisti.

Sodnica bo na nadaljevanju predobravnavnega naroka v petek zaslišala še vodjo ogleda kraja dejanja, nato pa bo sprejela odločitev glede izločitve dokazov, ki jih zahteva obramba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta