Splitski napadalec nameraval ubiti še najmanj eno osebo, policisti našli kalašnikovko

M.R.
12.01.2020 08:50

Hrvaška policija je pojasnila ozadje včerajšnjega lova na napadalca, ki je v Splitu z avtomatsko puško ubil tri ljudi. Nameraval naj bi ubiti še najmanj enega človeka, a so ga prej izsledili policisti. Danes so v kontejnerju našli tudi kalašnikovko, ki je bila zelo verjetno uporabljena v napadu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
A.L.

Hrvaška policija je na današnji novinarski konferenci podala več informacij o včerajšnjem strelskem napadu v Splitu. Ubiti so bili trije ljudje, storilec pa je 25-letnik, ki ga je policija obravnavala že v preteklosti. Prav tako je obravnavala tudi vse tri ubite in tudi še tri ljudi, ki jih je včeraj prijela v povezavi s tem dogodkom, a ne kot sostorilce pri napadu. Trojica naj bi bila seznanjena z dogodki, ki so botrovali včerajšnjemu napadu.
{facebookpost}https://www.facebook.com/jutarnji.list/posts/10158003366511543{/facebookpost}
Proti vsem naj bi v preteklosti obravnavali že na desetine kazenskih in prekrškovnih prijav. "Vse osebe, ki so vpletene v primer, so bile s strani policije v preteklosti že preganjane zaradi številnih prekrškov in kaznivih dejanj. Povezanih z nasiljem, drogo, grožnjami, ni pa bilo prijav medsebojnih groženj. Ni bilo prijav, da bi storilec grozil ubitim ali pa ubiti storilcu," so policisti povedali na konferenci.
Kazenske prijave proti storilcu niso bile povezane z drogo, niso pa policisti povedali, zaradi katerih dejanj je bil deležen policijske obravnave. Po neuradnih podatkih, ki jih navaja portal Index.hr, naj bi ga policija preganjala zaradi groženj, premoženjskih deliktov in nasilja v družini. Bil naj bi tudi žrtev.
Novinarje je zanimalo tudi, kako so lahko bili vsi ti ljudje na svobodi, če so bili že tolikokrat v obravnavi. Predstavniki policije so pojasnili, da je bilo storjeno vse, kar je v njihovi moči. Preiskovali naj bi jih že večkrat, opravili pa naj bi tudi hišne preiskave na njihovih naslovih.
Storilca so prijeli 2 uri in 45 minut po strelskem napadu. V lov za njim se je včeraj podalo 150 policistov, v pripravljenosti je bil tudi helikopter. Proti njemu vodijo tudi postopek zaradi povzročanja splošne nevarnosti, saj je nekaj nabojev zadelo tudi dve osebni vozili, ki nista bili tarči napada. V enem izmed zadetih vozil sta bili dve osebi. Policija je tudi ocenila, da pri včerajšnjem dogodku ni šlo za obračun med kriminalnimi združbami. Na kraju napadov so policisti našli 36 tulcev nabojev. Na vprašanje, kako je storilec prišel do kalašnikovke, pa je policija odvrnila, da je tudi to še predmet preiskave.
So pa policisti pojasnili, kako so uspeli identificirati napadalca. Pri tem jim je pomagal tudi posnetek, ki se je že kako uro po napadu razširil na družbenih omrežjih. Ugotovili so, da bi lahko bil tarča napadalca še najmanj en človek. Hrvaški mediji pa so pred tem poročali, da naj bi napadalec nameraval ubiti še celo dve osebi.
{facebookpost}https://www.facebook.com/24sata/posts/3179946338706555{/facebookpost}
Danes v večernih urah pa so policisti v nekem zabojniku za smeti našli tudi kalašnikovko, ki naj bi jo 25-letni napadalec včeraj uporabil v strelskem napadu. Še pred prijetjem se je včeraj uspel tudi preobleči.
Policija pa je danes popoldne preiskala dom enega izmed ubitih in tam odkrila več kot 130 gramov kokaina.

Šlo naj bi za maščevanje

Hrvaški mediji so pred tem navajali neuradne informacije, da naj bi se 25-letni storilec, ki je bil oblečen v črna oblačila, maščeval, ker naj bi ti ubiti izsiljevali njegovega brata zaradi dolga.
Storilec naj bi bil strasten pomorec in se je aprila lani po 14 mesecih na ladji vrnil v Split. Živel naj bi urejeno življenje, bil je tudi športnik in osvojil več odličij v taekwondoju. Ko se je vrnil z ladje, naj bi trije moški, ki jih je včeraj ubil, prihajali na njegov dom in ga izsiljevali zaradi dolga njegovega brata, sicer odvisnika od drog. Septembra naj bi mu tudi grozili z nožem, od takrat pa naj bi bil precej razcepljen, so za Slobodno Dalmacijo povedale priče.
Napadalec je najprej ubil moškega na motorju v splitski ulici, kmalu za tem pa je na trgu streljal še na dva moška, ki sta bila prav tako na motornem kolesu. Eden je umrl na samem kraju, drugi pa na operacijski mizi v bolnišnici.
Mediji tudi neuradno poročajo, da je bil ubiti 38-letnik leta 2002 obtožen, da je z motorjem povzročil nesrečo, v kateri je umrla 8-letna deklica. Zbil jo je v peš coni, kjer je vozil s hitrostjo višjo od 50 kilometrov na uro. Po nesreči pa deklici ni nudil pomoči. Leta 2008 je prišel iz zapora in se po tem večkrat zapletel v pretepe. Pozneje naj bi bil preprodajalec droge. V trgovino z drogo naj bi bil vpleten še en včeraj ubiti moški.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta