Sojenje sodniku razkriva splet čudnih naključij

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
01.09.2019 17:00

Na sojenju sodniku Stanku Omerzuju, obdolženemu zalezovanja nekdanje ljubice, zaslišali pričo, katere hči je dobila službo na delovnem sodišču, in njegovega nečaka, ki je v postopku zaradi zlorabe položaja v zavarovalnici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanko Omerzu (ob njem odvetnik Velimir Cugmas) se očitkov otepa z izgovori, da je v procesu žrtev, oškodovanka pa tista, ki je dokaze podtaknila, da bi mu uničila družinsko življenje in sodniško kariero. 
Vesna Lovrec

Na nadaljevanju sojenja dolgoletnemu predsedniku mariborskega delovnega sodišča Stanku Omerzuju, ki na zatožni klopi sedi zaradi domnevnega neumornega zalezovanja nekdanje intimne prijateljice iz Slovenske Bistrice, se ni zgodilo nič novega. V četrtek je sodišče že tretjič zasliševalo oškodovankino nekdanjo prijateljico Metko Levačič, ponovno je moral pričati tudi nečak obdolženega Sebastjan Strmšek. Sklicevala sta se na že povedano, oba Omerzuju v prid. Tudi obdolženi sodnik ni pokazal prav nič novega v svoji obrambni taktiki. Očitkov o zalezovanju se še vedno otepa z izgovori, da je v procesu on žrtev, oškodovanka pa tista, ki je obremenilne dokaze podtaknila zato, da bi mu uničila družinsko življenje in sodniško kariero.

Grožnje prihajale po sodnikovem telefonu

V ospredju vsakega naroka je Omerzujev stari službeni telefon, po katerem je oškodovanka tudi po tem, ko je prekinila razmerje z obdolženim, prejemala različna sporočila. Prihajala so po telefonu z isto serijsko IMEI-številko, vendar z različnih telefonskih številk. Najprej so bila ljubeča, ko se oškodovanka ni odzivala na sodnikove prošnje, da se ponovno srečata, so se stopnjevala v žaljivke in grožnje. Preiskovalci sodnikovega starega službenega telefona z iskano IMEI-številko niso našli, so pa v hišni preiskavi v Omerzujevih službenih prostorih, v avtomobilu in pri njem doma zasegli cel kup SIM-kartic predplačniških telefonskih številk, preko katerih je pošiljatelj nadlegoval oškodovanko. SIM-kartice so našli tudi v sodnikovih oblačilih, on pa v svojem zagovoru vztraja, da so pri njem pristale po tem, ko jih je našel v svojem poštnem nabiralniku. Zatrjuje, da mu jih je tja metala oškodovanka, ki ji je v preteklosti poklonil svoj stari službeni telefon. Ker je bil pri nakupu vsaj ene SIM-kartice posnet, ni mogel zanikati, da je predplačniške telefonske številke kupoval on, vendar ima Omerzu tudi za to razlago.

"Idiot zmešan, pokvarjen, smrdljiv"

Na svojo stran je dobil tudi oškodovankino prijateljico Metko Levačič, ki si je bila s Slovenjebistričanko več let tako blizu, da sta ena pri drugi hranili ključe svojih stanovanj. Še preden je Omerzuja decembra 2016 doletela hišna preiskava, je Levačičeva oškodovanki o njem napisala: "Idiot zmešan, pokvarjen, smrdljiv." To SMS-sporočilo ji je poslala 10. septembra 2016 ob 11.19.
Pet mesecev po tem, ko so kriminalisti Omerzuja pridržali, in pol leta preden je sedel na zatožno klop, pa je Levačičeva na sodnikovo prošnjo napisala, kaj ji je povedal o oškodovanki. V pisni izjavi, datirani na 23. april 2017, je priča navedla, da ji je Omerzu večkrat omenil, da je oškodovanka hotela, da bi prevzel odplačevanje njenega kredita in da mu neke stvari meče v nabiralnik. Da jo je videl, ko je to naredila. Napisala je tudi, da jo je Omerzu prosil, naj reče Slovenjebistričanki, da ga pusti pri miru. Ko je v Večeru 18. oktobra 2017 prebrala članek o pričetku sojenja sodniku, je spisala še eno izjavo za potrebe sodišča in navajala, da ji je oškodovanka po tem, ko je Omerzu zavrnil plačevanje njenega kredita, rekla, da se mu bo maščevala, saj ve, da mu konec leta 2016 poteče mandat predsednika sodišča.

Ni bil v suspenzu, ko so zaposlili hčer priče

O hčerini zaposlitvi je sodnica Karmen Kranjc v četrtek podrobno izprašala Metko Levačič. Priča je povedala, da se je hči na Delovnem sodišču v Mariboru zaposlila aprila lani. "Kdo je njen neposredno nadrejeni?" je zanimalo sodnico in Levačičeva je izstrelila: "V bistvu je to gospod Omerzu." Njegov zagovornik Velimir Cugmas je pripomnil, da se priča moti, ker je administratorkam nadrejena direktorica sodišča in ne predsednik. Omerzu se brani, da ni imel pojma, kdo vse je kandidiral na to delovno mesto, saj kot predsednik sodišča s tovrstnimi zaposlitvami nima nič. Na eni prejšnjih obravnav se je obramba celo spraševala, ali ni bil morda obdolženi v tistem času v suspenzu. Zdaj se je pokazalo, da ni bil, sodnica pa je pri priči preverila, ali ve, kdo je s hčerko podpisal pogodbo o zaposlitvi. Spomnila se je, da ji je hči povedala, da je bila to direktorica sodišča in ne Omerzu. O tem, kdo je opravljal razgovor s kandidati in kdo je opravil postopek izbire, pa se v sodni dvorani v četrtek ni razpravljalo.
Na prostor za priče je stopil tudi nečak obdolženega Sebastjan Strmšek, sicer tajnik Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru. Tudi njega je Omerzu prosil, da napiše izjavo za sodišče. Strmšek mu je ustregel in napisal, da je v preteklosti strica vprašal, ali mu lahko posodi kak telefon, dokler si sam ne priskrbi novega, vendar mu ga sodnik ni mogel dati, ker je svoj stari telefon podaril neki fizioterapevtki. V izjavi je Strmšek še napisal, da mu je obdolženi v drugi polovici 2016. leta potožil, da ima težave z žensko iz Slovenske Bistrice, da ga izsiljuje, mu grozi, da mu bo uničila življenje in mu v nabiralnik meče SIM-kartice. Eno tako kartico je v nabiralniku obdolženega našel tudi sam, je v četrtek pričal Strmšek, ki pa ni edini sorodnik obdolženega, ki mu je sodnik očitno zelo podrobno razlagal o svojem življenju. Podobno izjavo je po obdolženčevi intervenciji za potrebe sodišča napisal tudi Omerzujev nečak Boštjan Tacer, revizor na republiški agenciji za kmetijske trge in razvoj. Izjavo je spisal v začetku leta 2017, februarja istega leta pa pričal na sodišču, da je tudi on leta 2015 hotel od sodnika telefon, a mu ga ni mogel dati, trdil je tudi, da mu je stric še pred kazenskim postopkom zaupal o težavah z žensko iz Slovenske Bistrice.
Sojenje sodniku Stanku Omerzuju se nadaljuje pojutrišnjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta