KRONIKA

Sojenje: Obtoženi kriminalista obtožuje nasilja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjan Brajdič zatrjuje, da je policist nad njim izvajal fizično nasilje, deležen pa naj bi bil tudi psihičnih pritiskov.
Robert BALEN

Zaradi očitkov tožilstva, da so povzročili smrt Stanislava Knafla, ki je bil med domačini v Zgornjih Duplicah pri Grosupljem poznan kot simpatičen, prijazen "gozdni mož", na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sedijo obtoženi 20-letni Marjan Grm, njegov 19-letni brat Mihael Grm, njun 23-letni bratranec Marko Belcl in 24-letni Marjan Brajdič. Sojenje naj bi se počasi bližalo h koncu, obramba pa je danes sodnici Maji Povhe predlagala nekaj novih dokaznih predlogov, a je sodnica sprejela le enega - na specializiranem državnem tožilstvu (SDT) se bo preverila prijava zoper kriminalista Dušana Mikolčeviča, ki naj bi bil med policijskim zaslišanjem domnevno nasilen do Marjana Brajdiča. Zato se bo obravnava nadaljevala 9. decembra.

Tožilstvo spremenilo obtožnico

Slavko Knafel je bil 18. marca lani najden v gozdu, kjer je živel v baraki, zvezan in brutalno pretepen. V hudih mukah je umiral skoraj 24 ur. V prvotni obtožnici, ki je bila nedavno spremenjena, je obtoženim tožilka Petra Vugrinec očitala, da so Knafla umorili, ko jih je zalotil pri tem, da so mu hoteli vzeti njegove stvari in si jih razdeliti. Zvezanega in pretepenega so ga hudo ranjenega nato pustili brez zdravniške pomoči. Še komaj živega je Knafla naslednji dan našel njegov prijatelj, ki je poklical policijo in reševalce, ti pa mu kljub oživljanju niso mogli več pomagati. Umrl je na kraju dogodka, na kraju zločina pa so bili najdeni DNK-sledovi Marka Belcla. Tožilstvo je obtožene sprva obtoževalo umora iz koristoljubja, za kar jim je grozilo od 15 do 30 let kazni. Po spremenjeni obtožnici pa jim tožilka očita milejše kaznivo dejanje, in sicer povzročitev posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom, saj da so skupaj z zavednim sodelovanjem drugega tako hudo telesno poškodovali, da je bilo zaradi tega v nevarnosti njegovo življenje, poškodovani pa je zaradi poškodb umrl. Predpisana kazen za to je od tri do 15 let zapora. V novi obtožnici prav tako ni več navedbe, da je četverica do Knafla šla, da bi ga okradla.

 

Kriminalistu očitajo nasilje

Obtoženi se na sojenju branijo z molkom. Tiho so bili tudi med sodno preiskavo, sta pa bila na policiji, torej v zgodnji fazi preiskave, Brajdič in Belcl bolj zgovorna. Prvi naj bi bil priznal, da so pri zločinu sodelovali vsi, pokazal tudi mesto v potoku, kamor so odvrgli z žrtvijo povezane predmete (dva telefona) ter jakno, v kateri so bile rokavice, tri podkape in naboj. Izjavi Brajdiča in Belcla, v spisovni dokumentaciji zapisani kot uradna zaznamka, sodišče lahko uporabi kot dokaz v fazi postopka, a za sodbo to ni dovolj, saj se obtoženi na sodišču ne zagovarjajo.

 

Odvetniki obtoženih pa so v sodnem spisu našli dokument SDT, iz katerega izhaja, da naj bi bil kriminalist Mikolčevič nasilen do Marjana Brajdiča. A ne Brajdič ne njegov odvetnik Bojan Celar nista bila tista, ki naj bi to naznanila policiji ali tožilstvu, zato so odvetniki sodišču predlagali, da se na SDT opravi poizvedba, kdo je Mikolčeviča naznanil SDT zaradi sumov kaznivega dejanja kršitve človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic in kakšna je usoda tega primera, "ker to verjetno pomeni, da ima policija dokaze ali vsaj indice, da je bil kriminalist nasilen do Marjana Brajdiča, obramba pa teh podatkov nima", je poudaril odvetnik Marko Makuc, ki zastopa Mihaela Grma.

Nezakonito pridobljene izjave

Bilo je že med kazenskim postopkom, ko naj bi bil Marjan Brajdič svojemu odvetniku Celarju povedal, da je bil Mikolčevič nasilen do njega, te izjave je kasneje ponovil tudi na sodišču. Dejal je: "Policisti so me po aretaciji najprej odpeljali na policijsko postajo (PP) Kočevje, kasneje pa na eno od policijskih postaj v Ljubljano. Tja sta po mene prišla kriminalista Dušan Mikolčevič in Andrej Mubi, da bi me odpeljala na PP Moste v pridržanje. Mikolčevič mi je med pogovorom rekel, da se ne bom tako lahko izmazal, nato pa je prijel mojo glavo in z njo nekajkrat udaril ob steno. Nisem se mogel braniti, roke sem imel v lisicah. Drugi kriminalist me ni tepel, so pa na vseh zaslišanjih policisti nad menoj izvajali tudi psihične pritiske." Glede domnevnega nasilja je sodišče zaslišalo Mikolčeviča, ki je Brajdičeve navedbe zanikal, takšnega početja ni videl niti noben drug kriminalist. "Zato je zadeva še toliko bolj zanimiva, da je kljub zanikanju nasilja do Brajdiča nekdo ovadil Mikolčeviča," je dodal Makuc. Odvetnik Andrej Gerlovič, ki zastopa Belcla, pa je dodal, da je obramba prepričana, da če bi se izkazalo, da so bile izjave na policiji pridobljene na nezakonit način, bi bil kazenski postopek nezakonit, prav tako pripor, v katerem so obtoženi od marca lani.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?