Sojenje mamilarski združbi: Eden od obtoženih deloval iz zapora

Sijan Pretnar
21.03.2023 05:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Del droge je združba dostavljala tudi v Slovenijo, so po aretacijah lani pojasnjevali na policiji.
Pu Koper

Koprski kriminalisti so preiskavo, v kateri so sodelovali z italijanskimi kolegi, zaključili aprila lani. Takrat so pojasnili, da naj bi bil eden od članov združbe deloval iz zaporniške celice (za zapahi je bil od oktobra 2016), pomembno vlogo naj bi imela tudi njegova partnerka iz Izole. Združba, s katero naj bi sodelovala, je bila aktivna predvsem na severu Italije. Vodil jo je Ergys Dashi, ki so ga januarja lani umorili v ekvadorskem mestu Guayaquil.

Zahteval izločitev sodnice

Delovanje združbe je spremljala posebna preiskovalna skupina, ki so jo ustanovili pod okriljem slovenskih in italijanskih tožilcev. Združba naj bi po ugotovitvah preiskovalcev iz Južne Amerike v Evropo tihotapila večje količine kokaina. Iz Kolumbije je kokain pripotoval na Nizozemsko, od tam v Švico, Španijo, Italijo in Nemčijo. Osumljenka iz Izole naj bi bila po ugotovitvah koprskih kriminalistov skrbela za logistično podporo in nakup vozil s slovenskimi registracijami. Vozila so nato člani združbe prepeljali na Nizozemsko, kjer so vanje vgradili bunkerje, skrivališča za prepovedano drogo.

Del droge je končal tudi v Sloveniji, kjer so jo preprodajali lokalnim odjemalcem. V začetku aprila lani so koprski kriminalisti opravili sedem hišnih preiskav, eno tudi v zaporu na Dobu, kjer je kazen prestajal Elton Shkurti. Sedem osumljenih se je nato znašlo v priporu. Med preiskavo so zasegli približno dva kilograma kokaina, dober kilogram marihuane in hašiša, 20 gramov heroina pa tudi nekaj orožja. Kasneje je sodnica odredila pripor še za Shkurtija, ki je medtem odslužil večletno zaporno kazen v zadevi Kobra.

Prav Shkurti je bil med prvimi, za katere je sodišče razpisalo predobravnavne naroke. Pripeljali so ga iz zapora v Ljubljani, kjer je v priporu. A še preden je sodnica Barbara Franca začela narok, je Shkurtijev odvetnik Renato Dukič predlagal njeno izločitev. Sodnica je narok zato preložila. Odvetnik nam je povedal, da je izločitev sodnice predlagal, ker meni, da je bila njegovemu klientu kršena pravica do obrambe. Zahteval je namreč kopije DVD-jev s prisluhi, vendar jih ni dobil. DVD-je s posnetki bi lahko poslušal na sodišču. Predsednica sodišča Samanta Nusdorfer je odvetnikovo zahtevo zavrnila.

Danes je sodnica razpisala predobravnavne naroke še za tri obtožene. "Nisem kriv," je sodnici Barbari Franca odgovoril 46-letni Miroslav Savanović iz Izole, še preden je državna tožilka Tamara Pahor sploh povedala, kakšno kazen bi predlagala, če bi krivdo priznal. Za Suvada Ovčaka, prav tako iz Izole, pa je tožilka predlagala leto in štiri mesece zapora, a tudi 56-letni obtoženi krivde ni priznal.

Drogo prodajali tajnim delavcem policije

Savanović naj bi bil junija 2020 soobtoženi Bedrani Ahmić Shkurti za 15.000 evrov predal skoraj 300 gramov kokaina, ki naj bi ga izročila tajnemu delavcu. Maja 2021 pa naj bi bil soobtoženi za tajnega delavca izročil 0,17 grama kokaina - za "pokušino". Če bi se dogovorili za posel, bi mu lahko dostavljal do 300 gramov kokaina, po 50 evrov za gram, še piše v obtožnici.

Ovčak pa naj bi bil med junijem in avgustom 2020 soobtoženemu Davidu Grižančiču najprej prodal 100 gramov heroina, nato pa še približno 20 gramov kokaina za 900 evrov. Za Sandija Kmetca je sodnica narok danes preložila. Prihodnji teden se bodo o krivdi predvidoma izrekli Bedrana Ahmić Shkurti, Almir Kadirić in Grižančič. Kdaj se bo začelo sojenje, še ni znano, je pa že jasno, da bo obtoženim sodil senat.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta