zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

KRONIKA

Sodba: Kot šef združbe je skrito deloval iz ozadja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danes še ne pravnomočno obsojeni vodja kriminalne tolpe Aleš Zupančič je sprva zanikal vpletenost v združbo in trgovanje z drogo.
Damijana ŽIŠT

Dvanajst let in šest mesecev zapora, stranska denarna kazen v višini 50 tisoč evrov in vrnitev okoli 150 tisoč evrov premoženjske koristi, ki naj bi izhajala iz trgovine z drogo, je bila danes izrečena kazen Alešu Zupančiču z vzdevkom Bazenar. Senat ljubljanskega okrožnega sodišča, ki ga je vodil sodnik Srečko Škerbec, je Zupančiču, ki ga ni bilo na izrek sodbe, saj tega ni želel, izrekel sodbo za neupravičeno proizvodnjo in promet z mamili. Ker pa mu je sodišče dodalo še kazen dve leti zapora, izrečeno na celjskem okrožnem sodišču leta 2018 zaradi trgovanja z drogo, mu je bila izrečena enotna kazen 14 let in štiri mesece zapora. Zupančič je trenutno na prestajanju preostanka zaporne kazni, izrečene v Celju, biva pa v koprskem zaporu. To kazen je sprva prestajal v obliki vikend zapora. Prestal je enajst mesecev, nato pa je bil aretiran 19. januarja 2020 v zadevi, za katero je bil danes obsojen - in odšel je v pripor. Ker se mu je junija lani ta pripor iztekel, saj sta minili dve leti od vložitve obtožnice, je odšel na prestajanje preostanka v Celju izrečene zaporne kazni.

Sodnik Škerbec je danes še povedal, da bo Zupančič, ko bo prestal to kazen, odšel nazaj v pripor zaradi begosumnosti, "saj ima veliko kontaktov zunaj Slovenije in bi lahko zbežal". Tožilka Tamara Gregorčič, ki je za obtoženega predlagala izrek enotne kazni 15 let zapora, je bila s sodbo zadovoljna, manj pa obtoženčeva obramba, ki je zanj v zaključni besedi predlagala oprostilno sodbo.

Izdali so ga dokazi na kriptiranih telefonih

"Sodišče je ugotovilo, da je bil Zupančič vodja izjemno dobro organizirane kriminalne združbe, ki je trgovala z drogo, sam je bil vpleten v 17 kaznivih dejanj trgovine z drogo. Obtoženi je po mnenju sodišča organiziral trgovino z drogo, se dogovarjal za nakupe in prodajo droge, iskal nove člane združbe ... Res pa je, da je kot vodja združbe deloval zelo skrito, iz ozadja, nihče ni ničesar vedel o njem. V hišni preiskavi mu kriminalisti niso zasegli ničesar drugega, razen štirih mobilnih telefonov, dva sta bila kriptirana s Cash Candy aplikacijo. Prelomni trenutek v tej zadevi pa je bil, ko je junija lani sodni izvedenec za telekomunikacijo Mitja Štular vdrl v njegova kriptirana telefona, kjer je bilo najdenih veliko dokazov o trgovini z drogo. Iz njih je razvidno, da je obtoženi šele konec leta 2019 prek kriptiranega telefona začel komunicirati s tajnim delavcem policije (TDP) glede nakupa droge, prej se ni nikjer pojavljal. Policija je preiskavo zaključila, ko se je obtoženi s TDP dogovoril za nakup 100 kilogramov amfetamina, in prišlo je do aretacije osumljenih januarja 2020," je razložil sodnik Škerbec. Zupančič je maja lani, še pred odkritjem obremenilnega materiala, zanikal, da bi imel karkoli s trgovino z drogo. Po odkritju dokazov pa se je zavil v molk.

Sodnik Škerbec je še dejal, da sodišče ni verjelo soobtoženemu Robertu Levsteku, da sta bila kriptirana telefona, najdena pri Zupančiču, njegova, saj so bile na teh telefonih med drugim tudi fotografije Zupančičeve partnerke in fotografije s poroke v BiH, na kateri sta bila tudi Zupančič in njegova partnerka. "Ni smiselno, da bi nekdo na svojem telefonu hranil podatke o neki drugi osebi," je dodal sodnik.

S prodajo droge zaslužili najmanj 1,3 milijona evrov

Alešu Zupančiču je tožilstvo očitalo, da je bil vodja hudodelske združbe, ki naj bi se od septembra 2017 do januarja 2020 na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije ukvarjala s preprodajo droge in pri tem zaslužila najmanj 1,3 milijona evrov. Zupančič naj bi bil tako koordiniral štiri poglavitne kriminalne dejavnosti. Prva je prodaja ekstazija - MDMA, konoplje, rastline in smole, in hašiša. Organiziral naj bi bil še tihotapljenje kokaina z ladijskimi zabojniki iz Južne Amerike in Ekvadorja v Luko Koper, dobavo heroina iz Iraka in proizvodnjo amfetamina v Sloveniji. Amfetamin oziroma spid je združba proizvajala sama, v Cerkljah na Gorenjskem. V zajetni obtožnici tožilstva se je sprva znašlo 31 obtoženih. Na predobravnavnem naroku je krivdo priznalo 17 obtoženih - in vsi so bili konec leta 2020 obsojeni. Najvišja kazen, pet let in deset mesecev zapora, je tedaj doletela Novico Joksića. Trinajstim obtoženim je bila sodba izrečena 20. julija lani, osem jih je bilo obsojenih, pet oproščenih. Obsojenim so bile izrečene zaporne kazni od leta in šest mesecev do sedem let in deset mesecev ter stranske denarne kazni. Tako do danes sodba ni bila izrečena le še Zupančiču, ker je bil bolan in se je sodni postopek tedaj zanj izločil.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?