Snežičev stečajni upravitelj: "Zgodba je bila predstavljena tako, da je to bogata družina"

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
22.01.2024 17:33

Na sojenju Roku Snežiču, obtoženemu oškodovanja upnikov, so zaslišali njegova stečajna upravitelja. Prvi je prerekal babičino terjatev, drugi je z njo sklenil poravnavo, ki jo je sodišče potrdilo, Furs pa temu ni ugovarjal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodišče za pravnomočni epilog procesa zoper Roka Snežiča nima več veliko časa, saj primer zastara najkasneje v enem letu.  
Vesna Lovrec

Kazenski proces zoper razvpitega Roka Snežiča, ki mu v Mariboru sodijo zaradi oškodovanja upnikov, se je moral danes zaradi zamenjave enega od članov v senatu (ki je zbolel) pričeti znova, a je bila to zgolj formalnost, saj sta obramba in tožilstvo sodnici Heleni Melliwa pritrdila, da se strinjata z nadaljevanjem sojenja od točke, na kateri so ostali novembra. 

Specializirano državno tožilstvo Snežiču očita, da je v času, ko je bil v osebnem stečaju, oškodoval Finančno upravo Republike Slovenije za 150 tisoč evrov. Obtoženi ni nikoli skrival, da je osebni stečaj prijavil z namenom, da se znebi davčnega dolga, ki naj bi bil tedaj znašal 400 tisoč evrov. Furs je odločbo o dolgu izdal leta 2010, a Snežič se z njo ni strinjal, trdil je, da tega denarja ni zaslužil, temveč mu ga je v hotelski sobi v gotovini posodila prijateljica Lidija Zrnić iz Bosne in Hercegovine.

Sodišče je postopek Snežičevega osebnega stečaja pričelo decembra 2013 in upnike pozvalo, naj do 5. marca 2014 prijavijo svoje terjatve, ločitvene in izločitvene pravice. Furs je prijavil terjatev, a ga je prehitela babica Roka Snežiča Marija Juvan. Na podlagi posojilne pogodbe iz leta 2008, iz katere je izhajalo, da je vnuku posodila 400 tisoč evrov, je vpisala hipoteke na tri stanovanja v Mariboru in Fiesi. 

Snežič, ki očitano krivdo zanika, je danes dopolnil svoj zagovor in pripomnil, da mu v Mariboru sodijo zaradi istega dolga, dogodka in odločbe, zaradi katerih so ga obravnavali že koprski kriminalisti, ko so ga preiskovali zaradi davčne zatajitve, a so bili očitki zavrženi. S seboj je prinesel tudi dokument, iz katerega izhaja, da je stečajni upravitelj Franci Ježek leta 2013 od njega zahteval, da je dolžan upravitelju ali sodišču na njegovo zahtevo dajati pojasnila glede premoženja za tri leta nazaj od začetka stečaja. "Meni pa se očita, da sem upraviteljem in sodišču lažno zatrjeval pogodbo iz leta 2008, torej za pet let nazaj. Kako bi lahko naredil goljufijo, če pa nisem bil dolžen tega pojasnjevati," se je vprašal Snežič in vprašanje ponovil tudi za Ježka, ki ga je sodišče danes povabilo k pričanju. Slednji je razložil, da stvar še zdaleč ni tako črno-bela, saj zakonodaja podajanja informacij na splošno ne omejuje. "Načeloma ste mi kot stečajnemu upravitelju dolžni dati vse podatke, ki jih od vas zahtevam. Če mi jih ne daste, vas lahko zatožim," je poučil Snežiča, ali je obtoženega spraševal po še več podatkih, pa se ni spomnil.

Franci Ježek je bil prvi stečajni upravitelj, ki mu je bil dodeljen Snežičev osebni stečaj. Prepričan, da je babičina terjatev fiktivna, jo je prerekal in kasneje vložil še izpodbojno tožbo, vendar zadeve ni izpeljal do konca, saj je vrnil licenco stečajnega upravitelja. Za njim je primer prevzel stečajni upravitelj Mirko Filipović, ki je s Snežičevo babico na mediaciji sklenil poravnavo. Na sodišču je danes pričal tudi on.  "Zame je bilo bistveno, ali je babica res lahko posodila tolikšen znesek, in nekako smo prišli do sklepa, da je ta denar imela," je argumentiral svojo privolitev v poravnavo. "Celotna zgodba je bila predstavljena na način, da je to bogata družina, z veliko premoženja, ki se je prenašalo iz roda v rod," se je spominjal Filipović in dodal, da je pooblaščenec Snežičeve babice kot dokazilo o obstoju denarja med drugim predložil dokumentacijo o dodatnem delu njenega soproga kot cenilca. Glede poravnave je stečajni upravitelj še poudaril, da je soglasje zanjo podalo tudi stečajno sodišče. Zadeva je bila objavljena pri Ajpesu, s čimer so se upniki lahko seznanili, imeli so tudi možnost ugovora, a Furs tega ni izkoristil. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta