Smrtna prometna nesreča: Ob spominu na tragedijo so jokali vsi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matic Ciperle je pijan sedel za volan, v nesreči je umrl njegov prijatelj.
Tomaž Skale

Štiriindvajsetletni Komendčan Matic Ciperle je včeraj priznal krivdo za prometno nesrečo, ki jo je povzročil novembra 2016 in v kateri je umrl njegov najboljši prijatelj, 18-letni Rok Kern. "V tem času sem si poskušal urediti življenje, čeprav me dogodek vsak dan zaznamuje. Res ga obžalujem. Od prvega dne v vrtcu sva bila najboljša prijatelja, nerazdružljiva, zaupala sva si vse. Vse bi dal, da bi lahko zavrtel čas nazaj in da bi ravnal drugače, da bi bil Rok še živ. Ne morem si predstavljati, kaj doživljajo njegovi starši," je Ciperle v joku komaj izdavil.

Brez vozniškega dovoljenja, pijan in prehiter

Njegov zagovornik Žiga Peternel se je že pred obravnavo s tožilko Ksenijo Bukovac dogovoril za kazen, ki jo bo predlagala v primeru priznanja krivde. To je storila, sodnica Vesna Pavlič Pivk pa tudi izrekla: obsodila ga je na tri leta tako imenovanega vikend zapora. Čez teden bo bival doma in delal, ob koncih tedna in prostih dneh pa bo v zaporu. Za leto in osem mesecev so mu prepovedali vožnjo motornega vozila B-kategorije. Tovornjak, ki ga vsakodnevno uporablja v službi, bo lahko vozil še naprej.

Nesreča se je zgodila 19. novembra 2016 okoli 3.15 ponoči. Takrat 18-letni Ciperle je vozil peugeot 307 proti Mostam. Na Glavarjevi v Komendi ga je zaneslo s ceste na travnik, po katerem je drsel in trčil v snežni kol. Po nadaljnjem drsenju je vozilo spet zaneslo na pločnik, nakar je trčil v kamnito ograjo hiše, avto pa je nato obstal na cesti 48 metrov stran. Rok, ki je prav tisti sobotni večer s prijatelji praznoval svoj 18. rojstni dan (polnoletnost je dopolnil nekaj dni pred nesrečo), je ob trčenju padel iz avta in umrl. Iz vozila je poletel tudi Ciperle, ki je bil hudo poškodovan in se je dalj časa zdravil. Dvajsetletni sopotnik Žan M. se je lažje poškodoval.

Ciperle je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, odločno prehitro in močno pijan. V času odvzema so mu v krvi namerili 1,29 promila alkohola. Obtožili so ga kaznivega dejanja nevarne vožnje, za katero je zagrožena kazen od enega do dvanajst let zapora. Na predobravnavnem naroku marca 2018 je izjavil, da se čuti odgovornega in da dogodek vsak dan obžaluje. Kaznivega dejanja pa ni priznal. Zagovornik je včeraj pojasnil, da je takrat tožilstvo predlagalo nesprejemljivo visoko kazen. Verjetno je zdaj pretehtalo, da je tožilstvo predlagalo vikend zapor. "Delam v družinskem podjetju, kjer sem edini zaposleni, oče se je moral zaradi hudih zdravstvenih težav invalidsko upokojiti. Hudo je bolan, odvisen je od mene in mame," je pretresen razlagal obtoženi, ki od nesreče redno obiskuje psihologa in psihiatra. Rekel je tudi, da ima že šest let partnerko, da načrtujeta družino, da je od 18. leta aktiven član Prostovoljnega gasilskega društva Moste pri Komendi.

Oče opravičila ni sprejel

Obravnave so se udeležili tako njegovi svojci in prijatelji kot svojci pokojnega, vsi vidno močno prizadeti. Pooblaščenki pokojnikovih staršev se nista strinjali z vikend zaporom. Odvetnica Sonja Dolinar je opozorila, da je obtoženi priznal krivdo šele sedem let po nesreči. Poudarila je tudi, da se je po nesreči poskušal dogovoriti, kot da je avto vozil nekdo drug in ne on, a mu namera ni uspela. Zagovornik je odvrnil, da je bil to le odsev hude stiske in njegove mladosti. Odvetnica Katja Cuderman Trunkl je dodala, naj sodišče vendarle upošteva, da obtoženi svoje življenje lahko živi naprej, pokojni pa te možnosti nima, ter kako zelo je njegova smrt prizadela njegovo družino: "Njegova mama se le stežka bori iz dneva v dan."

"Družini bi še enkrat izrekel iskrene sožalje, upam, da mi boste enkrat oprostili, čeprav vem, da je to težko," se je na koncu obtoženi obrnil proti Rokovi družini. "Opravičila po šestih letih in štirih mesecih ne sprejmem," je odvrnil pokojnikov oče. Ciperle je sicer med narokom dejal, da je stik z njim navezal pol leta po nesreči in da sta šla skupaj na kavo. Rokova mama opravičila ni komentirala.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta