Skrival truplo matere in si prilaščal denar

Damijana Žišt Damijana Žišt
16.01.2023 03:48
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anton Kovačič se na predobravnavnem naroku ni hotel pogoditi s tožilstvom.
Damijana ŽIŠT

Na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča se je danes znašel 70-letni Ljubljančan Anton Kovačič, obtožen kaznivih dejanj skrunitve trupla in goljufije, ker je po mnenju tožilstva osem let v stanovanju skrival truplo matere, da je lahko z njenega bančnega računa dvigoval pokojnino in invalidnino. Očitkov, ki jih je v obtožnico zapisala tožilka Alenka Razpet, ni priznal. Če bi jih, bi tožilka zaradi skrunitve trupla predlagala kazen devet mesecev zapora, zaradi goljufije leto in pol zapora oziroma enotno kazen v trajanju dveh let zapora.

Policija vstopila nezakonito

Obtoženčev odvetnik Marko Makuc je sodnici Urški Čebela povedal, da iz spisa izloča dokaz zapisnika o hišni preiskavi, ki ga je policija napisala 20. novembra 2020, "saj so policisti v sobo, ki je obtoženi ni hotel odpreti, vstopili na silo, brez dovoljenja obtoženega, ki je bil solastnik stanovanja, in brez odredbe sodišča".

Odvetnik je še dejal, da so nezakoniti tudi vsi drugi dokazi, pridobljeni na podlagi omenjene hišne preiskave. Tožilka je na to odgovorila, da je policija zakonito vstopila v sobo, kjer je bila najdena mrtva mati obtoženega. Po tožilkinih besedah so imeli policisti podlago za to v zakonu o delu in nalogah policije, prav tako je šlo za doktrino neizogibnega odkritja. Odvetnik Makuc je temu nasprotoval, češ da v "konkretnem primeru ne pride v poštev doktrina neizogibnega odkritja, saj zakon predpisuje sankcijo, če se do takšnega dokaza pride brez sodne odredbe ali dovoljenja lastnika nepremičnine". O advokatovem predlogu bo odločala sodnica, ko pa bo omenjeni sklep pravnomočen, bo razpisala nadaljevanje naroka.

Vnukinji več let nista videli babice

Zgodba o odkritju trupla Klare Kovačič bi se lahko primerjala s katero od ameriških kriminalnih televizijskih serij, posnetih po resničnih dogodkih. Kovačič je po trditvah tožilstva v stanovanju več let skrival svojo mrtvo mater, ta naj bi bila umrla okoli 1. maja 2012. Da si je ves ta čas lahko prilaščal njeno pokojnino, je svojcem in znancem pokojne lagal, da je mati v domu za ostarele in da je z njo vse v redu. Za materin račun je bil pooblaščen, po izračunih tožilstva pa si je na škodo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije neupravičeno prilastil 92.760 evrov.

Da s Klaro Kovačič nekaj ni v redu, sta že več let sumili njeni vnukinji. V preiskavi je ena povedala, da je babico nazadnje videla 2007, druga pa 2009. Opisali sta jo kot samotarko, ki se je rada držala zase. A z babico sta bili dogovorjeni, da pride na balkon in jima pomaha, ko bosta pozvonili pri njej. Stric Anton jima je ves čas zatrjeval, da je z babico vse v redu in da je v idrijskem domu starejših. Tega mu nista verjeli in sta začeli klicati po domovih za ostarele, a tam babice nista našli. Zato sta večkrat odšli do njenega bloka in jo poskušali z zvonjenjem in trkanjem priklicati iz stanovanja, a zaman. Vanj tudi nista mogli vstopiti, saj je imel ključe le obtoženi.

Truplo več let v zaklenjeni sobi

Zato sta se Klarini vnukinji 19. novembra 2020 odločili oditi na policijo in prijaviti babičino izginotje. Policisti so v spremstvu gasilcev in reševalcev še istega dne poskušali vlomiti v stanovanje. Med vrtanjem cilindrične ključavnice pa jim je vrata odprl Kovačič in jim rekel, da je mati v idrijskem domu starejših. Policisti so opravili poizvedbe po različnih domovih za starejše, tudi bolnišnicah, a ženske niso našli, zato so se 20. novembra vrnili na Majaronovo 20 in ugotovili, da so vrata sobe, v kateri se je običajno zadrževala Klara Kovačič, zaklenjena. Ker jih Kovači ni hotel odkleniti, so policisti vdrli v sobo, opazili so tudi, da so bila vrata z obeh strani obdana z lepilnim trakom. Ob vstopu v sobo so vsega hudega vajeni policisti naleteli na grozljiv prizor. Na kavču so našli pokrito nerazpoznavno truplo, ki je bilo deloma skeletizirano in deloma mumificirano. Na njem je bilo nekaj oblačil, zlata verižica okrog vratu in zlat prstan na sredinskem prstu desne roke. Ob kavču so našli tudi nekaj drugih stvari iz let 2007 in 2008. Okenske rolete so bile spuščene, balkonska vrata zaklenjena, balkonsko okno pa odprto na nagib.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?