Šentilj: Kriminalisti v nočnem klubu zasegli sveže sledi. Aretirali so tudi občinskega svetnika SDS Bojana Belno

Vesna Lovrec
11.03.2021 16:34
V nočnem klubu Tropicana v Šentilju se je domnevno več let odvijala trgovina z ljudmi. Policisti so v sredo aretirali pet osumljenih, tudi šentiljskega občinskega svetnika, vidnega člana SDS, Bojana Belno. Razkrivamo tudi imena drugih osumljenih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do nadaljnjega bodo vrata v nočni klub zaprta tudi tistim gostom, ki so bili vanj povabljeni na skrivaj. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

V sredo so Šentilj preplavili preiskovalci. Na parkirišču razvpitega nočnega kuba Tropicana, ki je uradno ponujal erotični ples, neuradno in s plačilom pod mizo pa predvsem spolne storitve, se je po pričevanjih očividcev že popoldan trlo policistov. Domačini so sklepali, da imajo zaradi zlorabe prostitucije na tnalu šefa lokala, Zlatka Župca. Okoli desetih zvečer so se njihove domneve potrdile. Uniformiranci so ga skozi glavni vhod privedli vklenjenega, vsem na očeh, a uradno je mariborska policijska uprava o podrobnostih preiskave tudi danes molčala.

Nočni klub okupiralo 90 policistov

Tiskovni predstavnik Miran Šadl zaradi interesa preiskave ni mogel odgovoriti na skoraj nobeno naše vprašanje. Še tega ne, pri koliko osumljenih so v sredo opravili hišno preiskavo, ali so katerega od njih pridržali in kaj sploh preiskujejo kriminalisti. Vse, kar je govornik mariborske policijske uprave lahko razkril, je, da so policisti mariborske policijske uprave v sredo popoldan in zvečer s pomočjo kolegov iz drugih policijskih uprav na območju Policijske uprave Maribor izvajali zaključne aktivnosti dalj časa trajajoče kriminalistične preiskave s področja organizirane kriminalitete. Potrdil je, da preiskavo usmerja specializirano državno tožilstvo. "Pri aktivnostih je sodelovalo 90 kriminalistov in policistov," je na obsežnost preiskave nakazal Šadl, več pa bo policija po njegovih besedah javnosti posredovala v prihodnjih dneh.

Naši neuradni viri blizu policiji razkrivajo, da so kriminalisti v sredo poleg Župca in njegove življenjske sopotnice, prostost odvzeli še trem ljudem. Peterice pa ne preiskujejo zaradi zlorabe prostitucije, ampak zaradi še hujšega dejanja, in sicer trgovine z ljudmi, ki se je v nočnem klubu domnevno odvijala več let. Kriminalistično preiskavo usmerja specializirano državno tožilstvo, po naših podatkih so v preiskavo vključili tudi tajne delavce.

Lokal je dal v najem

​Kot razlagajo poznavalci razmer, je bil v času epidemije tudi lokal Tropicana uradno zaprt, za redne goste in uporabnike spolnih storitev pa se ni nič spremenilo. Tako kot pred epidemijo, so se vrata zanje tudi sedaj odpirala na široko in na skrivaj. Zdi se, da je bilo tako tudi v sredo, sredi belega dne, in da so preiskovalci morebiti goste celo presenetili v kočljivih pozah. Takšen sklep dopušča prizor, ki smo mu bili priča danes dopoldan. Čeprav je policija uradno skrivnostna, vhoda v lokal, ki ima razbita vrata,  ni nihče varoval, tako je bilo slehernemu mimoidočemu omogočeno, da se je mirno sprehodil skozenj.

Policisti so morali v sredo v klub vstopti na silo, včeraj pa ga ni nihče več varoval. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

V sobah, prirejenih za nudenje spolnih uslug, od katerih je vsaka opremljena z masažno kadjo,  vse naokrog ležijo sledi, ki  opominjalo, da se je v teh prostorih nedavno nudilo spolne storitve. V nadstropju nad sobami, kjer je diskoteka, pa je prizor nakazoval na to, da je bilo v sredo tam tudi vse nared za pogostitev. Zaradi potrebnega zavarovanja sledi so v preiskavi sodelovali tudi kriminalistični tehniki in forenziki, preiskovalci pa so v klubu našli in zasegli tudi gotovino in jo zapečatili v kuverte.

Preiskovalci so v klubu našli in zasegli tudi gotovino in jo zapečatili v kuverte. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Preden se je v Šentilju odprl nočni klub Tropicana, je v istem objektu obratovala diskoteka Yucatan, ki je bila v lasti podjetnika Bojana Belne, sicer vidnega člana SDS, ki je bil v Šentilju tudi na zadnjih lokalnih volitvah izvoljen v občinskega svetnika. Belna je kot samostojni podjetnik dal lokal v najem, a kriminalisti so prepričani, da je bil tudi on vpleten v trgovino z ljudi. Tako so prostost v sredo odvzeli tudi njemu. 
Kot rečeno, sta morala v policijsko pridržanje tudi najemnik oziroma šef lokala Zlatko Župec in njegova partnerka, ki prihaja iz Dominikanske republike. Kriminalisti jo bremenijo, da je imela pomembno vlogo pri novačenju in izkoriščanju žensk, ki jih je v Slovenijo z obljubo po dobrem zaslužku zvabila iz svoje domovine. Na tnalu preiskovalcev, ki so proti združbi delovali tudi s prikritimi ukrepi, kot je prisluškovanje telefonskim pogovorom, sta bila po naših podatkih tudi Samo Robar in Aleksander Todorovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta