KRONIKA

S palico za burek ženo pretepel do smrti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Muhabi Gashi se je po dejanju odpeljal na policijo in prijavil, da doma leži mrtva žena.
Dragana Stanković/dnevnik

Rad sem jo imel, bila je moja edina žena. Tudi najinih šest otrok imam zelo rad, skrbel sem zanje, jih tuširal, jim kupoval oblačila, kuhal, strigel nohte," je pred petčlanskim senatom krškega okrožnega sodišča s treh gosto popisanih listov papirja pretreseno bral svoj zagovor 48-letni Muhabi Gashi, ki je 1. februarja letos v domači hiši v zaselku Lisce pri Razborju do smrti pretepel svojo ženo. Pozno popoldne se je z otroki odpeljal na policijsko postajo v Sevnici in povedal, da doma leži mrtva žena.

Ni hotel, da umre

"Že prej sem jo kdaj tepel, a ne tako hudo. Zdaj sem jo prvič pretepel z leseno palico za burek. Nisem prenesel, da se dobiva s sosedi. Tudi otroci so povedali, da je bil sosed večkrat v naši hiši. Toda nisem hotel, da žena umre," je nadaljeval Gashi. Seznam poškodb na Amandinem telesu je pretresljiv. Utrpela je otekline možganov, poškodbe mišic hrbta, zlom dveh reber, številne hematome na okončinah, podplutbe v predelu sramnice in črevnice. Več ur je trpela hude bolečine, zaradi obsežnih krvavitev in posledičnega šoka je umrla na kraju dogodka.

 

Izvedenec je še ugotovil, da je imela številne zlome rok in nog, stare tudi več let, kar je Gashi pripisal prometni nesreči, ki da sta jo imela pred leti. Tepli naj bi jo bili tudi sosedje, ki naj bi bili hoteli, kot je prepričan Gashi, njega spraviti v zapor. Preiskovalci so v hiši Gashijevih zasegli tudi kovinsko palico, na kateri so odkrili sledove Amandine krvi, vendar Gashi trdi, da je palica sosedova.

"Z Amando sva bila skupaj 24 let, imela sva običajne težave, kot so v vsakem zakonu," je nadaljeval Gashi in dejal, da je bila že doma žrtev zlorab in nasilja, zato sta se odselila, najprej v Celje, pred dobrimi štirimi leti pa na Razbor v najeto staro hišo. "Sprva je bilo vse v redu, s sinom in tudi drugimi otroki smo veliko pomagali sosedom, leto po našem prihodu pa so se začele težave z enim sosedom. Amanda mi je povedala, da večkrat pride do nje, ko me ni doma, jo maltretira in nagovarja k spolnim odnosom ter ji grozi, če ga ne uboga. Vse to je tudi zapisala v pismu. Rekla je, da bo sama uredila, vendar se to ni nehalo."

Tistega jutra je Gashi vstal ob šestih zjutraj, kot običajno, zbudil otroke, v nekem trenutku pa je na ženinem čelu opazil prasko. "Vprašal sem jo, kaj je bilo. Rekla je, da je okoli pol enih ponoči spet prišel sosed in da je morala iti z njim, tudi tepel, da jo je. Skuhal sem kavo in dve uri sva se v kuhinji pogovarjala, kaj bova naredila. Zmenila sva se, da bi prijavila na policijo, pa je rekla, da nima smisla. Bil sem jezen, vse skupaj je trajalo že štiri leta in nisem vedel, kako bi to rešil. S tem nisem mogel več živeti, tudi otroci so se bali soseda. Zato sem jo začel tepsti s palico, tepel sem jo po rokah, nogah, glavi. Obljubila mi je, da se bo to nehalo in da me bo naslednjič zbudila, če bo sosed ponoči spet prišel. Medtem so bili otroci v sosednji sobi." Po Gashijevih besedah je žena o tem, da jo sosed maltretira, obvestila policiste in novomeške kriminaliste.

Okoli 13. ure je šla v kopalnico, menda je bila malo bleda v obraz, bilo ji je slabo, je pripovedoval Gashi. "Hotel sem poklicati zdravnika, pa ni hotela. Videti je bila sicer še kar v redu, še eno preprogo je hotela oprati v banji. Ker pa se dolgo ni vrnila v kuhinjo, sem rekel starejšemu sinu, naj gre k njej pogledat. Takrat je videl, da ne diha. Oživljala sva jo in najbrž sva ji takrat polomila rebra."

Zaradi udarcev je splavila

Prav nič dobrega o Gashiju ni povedala Amandina sestra, ki je imela z njo le malo stikov, saj Gashi tega ni dovolil. Pred petimi leti naj bi bil Gashi po krivem obdolžil tasta, ki da je posilil Amando, in ga takrat tako pretepel, da je končal v bolnišnici. "Ko je bila Amanda prvič noseča, jo je Gashi tako hudo pretepel, da je splavila. Tudi ko ji je zlomil roko, je rekla, da je padla po stopnicah. Ne vem, ali ga je res imela tako zelo rada ali pa se ji je zmešalo," je pripovedovala in odločno zanikala, da bi bil oče kdaj Amandi storil silo. Nekoč, ko sta z Amando govorili po telefonu, ji je Gashi iz rok vzel telefon in svakinji govoril, kako sosedje večkrat pridejo po Amando, jo zvlečejo v garažo in jo tam posiljujejo. »Tega mu nisem verjela. Tudi sama mi nikoli ni rekla, da jo sosedje maltretirajo."

 

Pričal je tudi dotični sosed. Dejal je, da so bili prva leta v dobrih odnosih z Gashijevimi. "Večkrat sem jim pomagal kaj pri hiši, jim napeljal elektriko, jim posojal denar, da so imeli za hrano. Potem pa sem ugotovil, da vsakega, ki si je z njimi bolj blizu, obtožijo maltretiranja in posiljevanja. Povedal sem jim, da jih bom prijavil, če ne prenehajo s temi lažmi."

Sojenje se bo nadaljevalo januarja z zaslišanjem izvedencev.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?