Rogaška Slatina: Mladoletnica bo zaradi hoje po desni strani ceste morala na sodišče. Zakaj je policist ni zgolj opozoril?

Miha Raičevič Miha Raičevič
10.03.2021 10:37
V duhu nedavnih obdolžilnih predlogov, ki so jih dobili dijaki zaradi protesta, s katerim so februarja zahtevali vnovično odprtje šol, je tokrat na družbenih omrežjih odmeval zapis, da je policija vložila obdolžilni predlog tudi proti mladoletnici, ki je hodila po napačni strani ceste. Policija pojasnjuje ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Profimedia

Konec februarja je policist s policijske postaje Rogaška Slatina v kraju Velike Rodne ustavil mladoletno peško, ki je hodila po napačni, desni strani cestišča in proti njej spisal obdolžilni predlog. Policisti celjske policijske uprave so namreč ravno 26. februarja izvajali poostren nadzor s poudarkom na varni udeležbi pešcev v cestnem prometu. Februarja je namreč na območju omenjene policijske uprave v nesreči umrla mladoletna peška. 

Na upravi pojasnjujejo, da je kršitev mladoletne peške predstavljala nevarnost tudi za njo, zato se je policist odločil, da proti njej nadaljuje prekrškovni postopek. V obvestilu staršem je bilo zapisano, da je "mladoletna peška kršila določbo 4. odstravka 83. člena Zakona o pravilih cestnega prometa".

To pomeni, da je policisti podal obdolžilni predlog na celjsko okrajno sodišče, ki bo vodilo nadaljnji postopek proti mladi kršiteljici. Zakaj ni bila opozorjena, pa nam na PU Celje niso pojasnili. Sporočili so le, da je policist uporabil svojo diskrecijsko pravico in se odločil za podajo obdolžilnega predloga na sodišče. 

Kot pojasnjujejo na PU Celje, je dolžnost sodišča, da mladoletnikovo ravnanje vrednoti v luči njegove osebnosti, njegovih sposobnosti razumevanja v povezavi z okoljem, v katerem živi. 

Samo letos so sicer na območju Rogaške Slatine obravnavali 191 kršitev pešcev, pri tem pa so 136 krišteljev opozorili, v 55 primerih pa so izdali plačilne naloge oziroma so zoper njih vložili obdolžilne predloge. 

Na območju PU Celje so v zadnjih petih letih obravnavali še devet nesreč, v katerih so umrli pešci, 464 pešcev pa je bilo v nesrečah poškodovanih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.