KRONIKA

Ptuj: Zaradi lažnega obvestila o vračilu davka ostal brez 8000 evrov

STA, A.L.
22.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ptujski policisti obravnavajo primer spletne goljufije, zaradi katere je oškodovanec, ki je prejel elektronsko sporočilo, v katerem je bilo navedeno, da bo prejel vrnjen davek in je zato neznancem posredoval svoje bančne podatke, ostal brez dobrih 8000 evrov. Na policiji znova opozarjajo, da gre pri tovrstnih poskusih za lažna obvestila.

Kot so ob tem dodali na Policijski upravi Maribor, spletnim uporabnikom svetujejo, da dobro preverijo verodostojnost elektronskih sporočil, ki od njih zahtevajo vpis osebnih oziroma občutljivih podatkov.

Na Finančni upravi RS (Furs) prav tako opozarjajo, da gre za poskuse prevare in lažna sporočila, zato ljudi pozivajo, naj ne nasedajo in nikamor ne sporočajo ali vpisujejo svojih podatkov. Kot so sporočili že prejšnji teden, jih zavezanci vsak dan že skoraj dva tedna obveščajo o sporočilih, ki naj bi jih od njih dobili glede preplačila davka.

Ob tem poudarjajo, da so lažna sporočila vsak dan novih oblik in vse bolj dodelana, tako da so vizualno vse bolj podobna njihovi pravi celostni grafični podobi, zato zavezance ponovno pozivajo k skrajni previdnosti, saj gre za prevaro in lažna sporočila.

Prejemniki takšnih obvestil naj jih preprosto izbrišejo in nikamor ne vpisujejo nobenih podatkov, svetujejo na Fursu. Dodali so, da lahko svoje podatke glede stanja plačil in obveznosti pri njih vselej preverijo v eDavkih, prav tako se lahko z vprašanji obrnejo na njihov klicni center. Na številki 08 200 1001 so dosegljivi za fizične, na številki 08 200 1003 pa za pravne osebe.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?