Prepričana je, da so ji sina umorili moški, ki jim trenutno sodijo (le) za njegovo ugrabitev

Damijana Žišt Damijana Žišt
21.03.2022 18:24

Na nadaljevanju sojenja za poskus ugrabitve Žarka Tešanovića in ugrabitev Danijela Božića, ki so ga dva tedna kasneje našli umorjenega, je pričala njegova mati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemna Kadivca iz ljubljanskega pripora vodijo močno zastraženega. Poleg pravosodnih policistov ga na sodišče spremljajo policijski specialci.
Tomaž Primožic/fpa

"Povejte, zakaj ste mi ubili sina, vi ste morilci," se je danes v sodni dvorani koprskega sodišča proti Klemnu Kadivcu, Bojanu Stanojeviću in Draganu Čikojeviću obrnila Djurdjija Božić, mati Danijela Božića, ki so ga obtoženi novembra 2019 domnevno ugrabili, dva tedna kasneje pa je bil najden umorjen v gozdu blizu Okroglega na Gorenjskem. Obtoženim ne sodijo zaradi umora, poleg ugrabitve Božića pa jih tožilstvo bremeni še poskusa ugrabitve Žarka Tešanovića. Ko sta odvetnika Dejan Markovič in Branko Gvozdič, ki branita Kadivca in Stanojevića, sodnici Nataši Tomazini Tonejc predlagala, naj pričo opozori, da ne sme tako govoriti, saj se obtoženim ne sodi zaradi umora, se Božićeva ni umirila. "Ja, oni so ga ubili, meni je vseeno, če me zdaj takoj odpeljete v zapor, jaz nimam več kaj izgubiti, vse sem že izgubila, mojega sina Danija," je bila pretresena.

Tožilstvo Čikojeviću očita, da je Kadivcu, Stanojeviću in neznanim sostorilcem novembra 2019 pomagal tako, da je zagotovil prostor, kamor so iz Ankarana 15. novembra 2019 na Gorenjsko odpeljali Danijela Božića. Takrat so v Ankaranu poskušali ugrabiti tudi Božićevega prijatelja Žarka Tešanovića, a so po klicih občanov policisti tam kmalu prijeli Kadivca in Stanojevića.

Kadivca, ki je trenutno v ljubljanskem priporu, v preteklosti je bil v koprskem in celjskem, na sodišče še vedno vodijo močno zastraženega. Poleg pravosodnih policistov ga na sojenje spremljajo celo pripadniki specialne enote policije. Tako močno varovanje poteka, odkar je bila na ljubljansko okrožno sodišče vložena obtožnica v zadevi Kavaški klan. Vodja slovenskega dela te razvpite hudodelske združbe, ki se je na veliko ukvarjala s preprodajo droge, je bil po prepričanju tožilstva prav Kadivec, ki je od sredine novembra 2019 v priporu zaradi očitanih ugrabitev.

V kurilnici torba z marihuano

Mati ugrabljenega in kasneje umorjenega Božića je  še povedala, da je s sinom, njegovo partnerico in njunim sinom živela v hiši v Ljubljani. "Dani je bil zaposlen v Leku, ko pa mu niso podaljšali pogodbe, je ostal brez službe. Zadnja leta je bil kot nekakšen sluga Žaretu (Tešanović, op. a.), saj je bil on slep, Dani pa ga je vozil, kamor je hotel. 15. novembra 2019 Danija ni bilo domov, skrbelo me je, tudi zvečer ni prišel. Naslednjo jutro sem Elmo (partnerico sina, op. p.) spraševala, kje je Dani, a tudi ona ni vedela. So pa k nam zelo zgodaj prišli Žare in še dva moška, hoteli so v našo kurilnico. Ker niso mogli odpreti vrat, navzoča je bila tudi Elma, so vdrli vanjo. V kurilnici je bila velika črna torba, ki sta jo neznanca vzela, v njej je bila marihuana, morda še kaj drugega, nisem videla. Moj sin se ni ukvarjal s sumljivimi posli, čeprav je bil pred leti za devet mesecev zaprt v Italiji v povezavi z drogo. Marihuana v naši kurilnici ni bila njegova. Ubili ste nedolžnega človeka, vi ste krivi," se Božičeva ni mogla umiriti v sodni dvorani.

Priča in hkrati obtoženi v zadevi Kavaški klan molči

Da so sina našli umorjenega, so Božićevi policisti prišli povedat kakšna dva tedna po njegovem izginotju. "Zlomila sem se, še vedno imam hude psihične težave, jaz sem razbita kot steklenica, ki se razbije in ostanejo le črepinje," je bila vidno pretresena, sodnici je rekla, da je lansko poletje s hčerkama obiskala kraj, kjer so našli sinovo truplo. "Ustavile smo se pri hiši Čikojevićevih na Gorenjskem in spraševale o kraju zločina. Gospa je bila precej nesramna, gospod pa nam je dejal, da naj gremo k Drejcu Kovaču in ga vprašamo, kje je to mesto, da on dobro ve. Nato smo šle same v gozd in našle kraj, kjer so ubili Danija," se je spominjala priča. Božića so kriminalisti našli ustreljenega v gozdu v bližini Okroglega decembra 2019. Po pregledu na inštitutu za sodno medicino je bilo ugotovljeno, da je imel pokojnik številne poškodbe oziroma rane na glavi, hrbtu, nogi, prsnem košu, umrl pa je zaradi poškodb glave. Kdo ga je umoril, za zdaj še ni jasno. Je pa Nacionalni preiskovalni urad konec lanskega leta na specializirano tožilstvo poslal dopolnitev kazenske ovadbe zaradi umora Božića in še zaradi ene ugrabitve in še enega poskusa umora. Dopolnitev ovadbe se nanaša na sedem osumljenih. Ali so med osumljenimi tudi Čikojević, Kadivec in Stanojević, še ni znano. So pa glede umora Božića lani januarja preiskovalci NPU zasliševali Drejca Kovača, ki so ga danes na koprsko sodišče pravosodni policisti pripeljali iz mariborskega pripora. Kovač je po prepričanju tožilstva tudi eden od pomembnih članov slovenskega dela Kavaškega klana. Lani maja, ko so bile odmevne hišne preiskave, je zbežal. A ne za dolgo. Decembra lani so ga aretirali v okolici Zadra, januarja letos je bil izročen Sloveniji, kjer je pristal v priporu. Kovač je  dejal, da ne bo povedal nič, "saj sem morda vpleten v isto zgodbo kot oni". S tem je mislil na obtožene. NPU ga je namreč lani januarja zaslišal "v zvezi z umorom, ugrabitvijo in poskusom umora", je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta