zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

KRONIKA

Preiskave potekajo v desetih državah, tudi v Mariboru: Prek slamnatih podjetij utajili 32 milijonov evrov DDV

Le.V.
24.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedež operativnega centra EJT med eno od preiskav. 
Ejt

Na območju desetih držav EU poteka kriminalistična preiskava, poimenovana Operacija Display, ki jo usmerja Urad Evropskega javnega tožilstva (EJT). Gre za preiskavo čezmejne goljufije, vpleteni pa naj bi bili prek slamnatih podjetij (missing traderjev) in z izognitvijo plačila davka na dodano vrednost povzročili za okoli 32 milijonov evrov škode.

Preiskave potekajo v Avstriji, Bolgariji, Češki, Estoniji, Nemčiji, Madžarski, Litvi, Nizozemski, Slovaški in tudi v Sloveniji. Opravljenih je bilo 61 preiskav poslovnih prostorov in stanovanj fizičnih oseb. Kot smo izvedeli neuradno, preiskave v Sloveniji potekajo na območju Policijske uprave Maribor.

EJT razkriva, da so kriminalisti odvzeli prostost petim ljudem na Češkem, v Bolgariji in na Slovaškem. Preiskava večmilijonske goljufije se je pričela v letu 2021, ko je EJT pričel s svojim delovanjem, danes pa izvajajo že tretji sklop hišnih preiskav.

Osumljeni so trgovali z drobnim elektronskim blagom. Nabavljali so ga v Nemčiji in preko tako imenovanih missing traderjev prodajali po vsej Evropi. Po podatkih EJP so kriminalisti v prvih dveh sklopih hišnih preiskav osumljenim zasegli brezžične slušalke (AirPod) v vrednosti več kot pet milijonov evrov.

Varnostnim organom so v preiskavi v veliko pomoč davčne preiskovalna enote iz Chemnitza, Würzburga, Nürnberga in Berlina.

Na Generalni policijski upravi so potrdili, da "slovenska policija na območju Policijske uprave Maribor, na podlagi odredb pristojnih organov, izvaja operativne aktivnosti na terenu", a hkrati dodali, da več informacij glede na fazo postopka ne morejo posredovati.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?