Poslancu ni padlo na pamet, da bi se opravičil Roku Snežiču

Damijana Žišt Damijana Žišt
31.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča se je včeraj pred sodnikom Marjanom Pogačnikom znašel poslanec Levice Matej Tašner Vatovec, proti kateremu je kazenski pregon sprožil davčni svetovalec Rok Snežič. Očita mu kaznivo dejanje razžalitve in žaljive obdolžitve, kar naj bi bil poslanec storil v javnosti, na televiziji Pop Tv. Za Snežiča so bile sporne besede, ki jih je Tašner Vatovec izrekel za Pop TV 12. januarja 2021 v oddaji 24 ur zvečer. V studiu so gostovali štirje poslanci Državnega zbora, tema oddaje pa je bila sovražni govor v parlamentu. Tašner Vatovec je v svojem nastopu govoril tudi o stranki SDS, njenem predsedniku in tedanjem predsedniku vlade Janezu Janši, v zvezi s katerim je omenil tudi Snežiča in o njem rekel: "Rok Snežič sam govori, da je svetovalec oziroma da svetuje predsedniku vlade pri davčnih zadevah. Snežič je tudi oseba, ki so ga iz BiH izgnali zaradi goljufije in tako naprej."

Tašner Vatovec je včeraj prišel na sodišče v spremstvu svojega odvetnika Dina Bauka, tožnika Snežiča pa ni bilo, prišel je le njegov pooblaščenec Goran Janžekovič, ki je v imenu Snežiča zoper poslanca spisal zasebno tožbo. Prisotnost Snežiča na naroku sicer ni obvezna, nam je pa včeraj po telefonu rekel, da na sodišče ni prišel "iz osebnih razlogov".

Pred pričetkom naroka je sodnik pri odvetniku Janžekoviču preveril, ali ima pripravljen kaznovalni predlog za poslanca, če bi se Tašner Vatovec odločil krivdo priznati po hitrem postopku. "Zasebni tožnik bi v primeru priznanja krivde od toženega zahteval le opravičilo, ki naj se izreče na enak način, kot so bile izrečene sporne izjave," je ponudbo predstavil Janžekovič, vendar Tašner Vatovec na to ni pristal, kar pomeni, da se je odločil za sojenje.

Obtoženi verjel medijem

Poslancu Mateju Tašnerju Vatovcu (ob njem odvetnik Dino Bauk) ni padlo na pamet, da bi se za besede, ki jih je na Pop TV izrekel zoper razvpitega Roka Snežiča, opravičil. 
Damijana ŽIŠT

Janžekovič je v kazenski spis vložil več dokazov, ki po njegovih besedah potrjujejo, da Snežič v Sloveniji in v BiH velja za nekaznovanega, in da ni res, da ima prepoved vstopa v BiH. Predložil je originalne listine iz BiH, prevedene v slovenski jezik, in sicer potrdilo sodišča v Banja Luki iz septembra lani, iz katerega izhaja, da se zoper Snežiča v BiH ne vodi noben kazenski postopek, in dopis notranjega ministrstva BiH, iz katerega izhaja, da Snežič v BiH ni bil nikoli obsojen za kazniva dejanja. Vložil je tudi sklep bosanskega ustavnega sodišča, iz katerega izhaja, da Snežiču nikoli ni bil izdan ukrep prepovedi vstopa v BiH. K dokazom je Janžekovič priložil tudi odločbo slovenske Komisije za preprečevanje korupcije o vpisu Snežiča v register lobistov ter prepis dokazila, da je Snežič davčni svetovalec. Sodišču je predložil tudi potrdilo našega notranjega ministrstva o Snežičevi nekaznovanosti, brez česar ne bi mogel postati davčni svetovalec. Snežičeva triletna vikend zaporna kazen, ki jo je zaradi utaje davkov prestajal pred leti na odprtem oddelku zapora na Dobu, je namreč že dobro leto izbrisana iz kazenske evidence in zato v Sloveniji velja za nekaznovanega. Odvetnik je na sodišče prinesel tudi potrdila o Snežičevi izobrazbi, opravljen ima znanstven magisterij in dva doktorata. Poslančev zagovornik, odvetnik Bauk, pa je kot dokaz v spis vložil vrsto medijskih poročanj o tem, da je bil Snežič obsojen in izgnan iz BiH, priložil je tudi nekaj drugih dokazov, na podlagi katerih je Tašner Vatovec po advokatovih besedah "lahko upravičeno verjel v resničnost zapisanega".

Tožbe proti novinarjem in ministru

Opisani primer ni edina Snežičeva tožba na ljubljanskem okrožnem sodišču. V začetku marca se je opravil predobravnavni narok tudi zoper Luko Mesca, ministra za delo in koordinatorja Levice, ki mu Snežič v zasebni tožbi očita kaznivo dejanje žaljive obdolžitve. Mesec je med predvolilnimi soočenji na TV Slovenija 24. marca lani med drugim dejal, da je Snežič kriminalec, ki kadruje v Janševi vladi, in da se ga kazensko preganja tudi v BiH, kamor ima prepovedan vstop. Tudi Mesec krivde ni priznal. Snežič toži tudi novinarje portala Necenzurirano.si, proti katerim je vložil 39 zasebnih tožb zaradi razkrivanja njegovih poslov in povezav z Dijano Đuđić, sicer znano kot posojilodajalko stranki SDS. Do zdaj je bil opravljen narok zaradi zaradi članka z naslovom Kdo so stranke doktorja davčnih utaj, kjer so novinarji portala povzeli tudi navedbe banjaluškega portala Capital.ba, da so slovenski državljani v Banja Luki ustanovili več kot dvesto slamnatih podjetij, ključno vlogo pa je imel Snežič. Ta novinarjem, ki krivde ne priznavajo, očita, da so ga z določenimi navedbami v tem članku žaljivo obdolžili in razžalili. Rok Snežič nam je po včerajšnjem naroku zoper Tašner Vatovca po telefonu povedal, da bi od poslanca sprejel le opravičilo, od novinarjev pa ne. "Glede njih vztrajam pri zaporni kazni, saj so o meni pisali laži," je zaključil.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta