Poskus umora: Zaradi ljubosumja ji je sledil in jo zabodel

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veljko Vacić je bil v preteklosti že kaznovan zaradi nasilja, izsiljevanja in premoženjskih kaznivih dejanj.
Tomaž Skale/Dnevnik

"Rekel je, da se je spremenil, da ima zdaj resno službo, bil je prijazen. Verjela sem. Ko pa sva začela hoditi, je spet postal posesiven, omejeval me je. Bil je ljubosumen, stalno me je klical, ni prenesel, da sem veliko časa z otroki," je o svojem razmerju s 37-letnim Ljubljančanom Veljkom Vacićem na ljubljanskem sodišču pripovedovala Špela V. Ker je bila zveza vse bolj toksična in bi bila lahko tudi življenjsko ogrožujoča, so ji na centru za socialno delo oktobra predlani uredili selitev v varno hišo. Naročili so ji, naj vso komunikacijo z njim prekine, a tega ni storila. Ker ji je grozil, tudi tako, da ji bo ubil otroke, se mu je včasih javila, da ga je pomirila. "Na facebook je napisal, da bo ubil mene in sebe," je pojasnjevala.

Pred leti ga je že zapustila, a ...

Decembra predlani pa naj bi vendarle vse skupaj končala - vedela je, da razmerje ni dobro za njena otroka in si mora urediti življenje. Potem pa je prišel 20. januar lani, ko je, kot vse kaže, slučajno opazil njen avto na ljubljanski obvoznici in ji sledil do Ceste XVI v Polju. Ko je pakirala, ji je razbil steklo na avtu in jo nato zabodel v prsni koš in vrat. Poškodba na vratu je bila huda, a je na srečo preživela, še vedno pa živi v strahu, čeprav je Vacić od takrat v priporu. Sodijo mu zaradi poskusa umora in mu grozi najmanj 15 let zapora.

Špela V. in obtoženi sta bila par že pred več kot desetimi leti in že takrat je bil nasilen, zato ga je zapustila. Nato je šel on za več let v zapor zaradi nasilja in izsiljevanja nekdanje partnerke, po prihodu na prostost pa sta se s Špelo spet slučajno srečala in se sčasoma tudi ponovno povezala. Obtoženi, ki se na sodišču (še) ne zagovarja, je v sodni preiskavi povedal, da mu je začela govoriti, da ji na centru za socialno delo grozijo z odvzemom otrok, če bo z njim. Zato sta se začela skrivati, na primer po motelih, popoldne pa je šla domov z otrokom. Ko sta se potem nekoč "zravsala", so jo namestili v varno hišo, je pojasnil Vacić, a ga je tudi še potem večkrat klicala in govorila, da ga ima rada. Tudi ko sta šla že narazen. On je ni hotel, ker je vedel, da ima težave z drogo in te težave ni rešila. Potem pa mu je po novem letu njen bivši partner in oče njenih otrok poslal fotografije, na katerih sta bila s slednjim v intimnih pozah. Takrat je ugotovil, da jo je sam imel rad, ona pa mu je vseskozi lagala, je razložil.

S pilico ga je "pikala"?

Na obvoznici ji je sledil, da bi preveril, ali gre k njenemu bivšemu. Ko je parkirala, je imel v rokah parfum, da bi z njim razbil steklo. Iz avta je prišla sama, je dejal, in med prerivanjem je po roki občutil nekakšno pikanje. Videl je, da ima Špela v roki pilico za nohte. "Jaz je nisem zabodel, ona je mene, imela je pilo. Vpila je 'ubil si me, ubil si me, kaj si naredil'. Bila je krvava, tudi jaz sem imel krvavo majico," je v preiskavi povedal Vacić, ki je nato s kraja odpeljal.

Špela, ki priznava, da je občasno vzela drogo, je imela v avtu tudi hčerko. Zasledovalca ni opazila. Ko ga je zagledala na parkirišču, se je v vozilo zaklenila. Ko je nato nekaj vrgel v šipo, da je počila, je odprla vrata - in takrat je, kot sklepa, dobila vbod v prsni koš. Ni videla, s čim. Ko jo je zabodel v vrat, pa je v njegovi roki videla izvijač. "Varala si me, ubil te bom! Če ne boš moja, ne boš od nobenega," je po njenih besedah kričal. Za fotografije je rekla, da so že stare in da je imela stike z bivšim zgolj zaradi otrok.

Da bi imela v roki kakšno pilico, je zanikala, češ da jih ne uporablja. Na vprašanje, ali bi morda njene poškodbe vendarle lahko povzročila pilica (med ruvanjem), je sodni izvedenec dr. Matjaž Veselko odvrnil, da malo verjetno. Prav tako ne avtomobilski ključ, ki ga je imel v rokah obtoženi. Je pa možno, da so bile povzročene z izvijačem. Za vbodno rano na prsnem košu je bil potreben zamah, rana na vratu pa je lahko nastala med ruvanjem, je razložil travmatolog.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta