Poskus uboja: Mama ga je prišla opravičit na sodišče

Tamara Krivec, Dnevnik
30.09.2021 07:00
Skoraj tri leta po napadu z nožem na parkirišču za Bežigradom že tretje sojenje Kamničanu Davidu Batiču še ni končano. Včerajšnji narok je bil prestavljen zaradi njegove odsotnosti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Batič mora v treh dneh predložiti zdravniško opravičilo, sicer bo včerajšnji izostanek sodnica smatrala za neupravičen. Foto: Luka CJUHA/DNEVNIK
Luka Cjuha/dnevnik

Davida danes ne bo, ima zdravstvene težave," je sodnici Vesni Podjed na začetku naroka jel razlagati Milan Bajda, zagovornik obtoženega Davida Batiča, ki se že v tretje brani poskusa uboja iz novembra 2018. Tožilstvo mu očita, da je na parkirišču za Bežigradom takrat z nožem v hrbet in ledveni predel zabodel zabodel Evrisa R.​ 22-letni Kamničan že vse odtlej vztraja, da dejanje obžaluje, a da ni imel namena nikomur vzeti življenje.

Odvetnik Bajda je sodnici povedal, da sta se s stranko v ponedeljek še videla, večer pred narokom pa ga je mama obtoženca obvestila, da je ta zbolel in da na sodišče ne more. V vmesnem času obisk zdravnika ni bil mogoč, uradnega opravičila nima, a ga je zato na sodišče prišla opravičit mama. "Ne izmika se. Veste, da je doslej vedno prišel na sodišče, sam sem mu razlagal, da se s tem pokaže tudi spoštovanje. Bil se je pripravljen zagovarjati in sodelovati," je še pripovedoval. Sodnica Podjed je obravnavo preložila, saj bi obtoženi Batič sicer zamudil za včeraj načrtovano zaslišanje zabodenega Evrisa R., ki je v postopku najbolj bistvena priča. Batič mora v treh dneh predložiti zdravniško opravičilo, saj bo sicer včerajšnji izostanek smatrala za neupravičen, kar lahko povzroči prisilno privedbo za obtoženega za naslednji narok. Batič se od februarja letos po dveh letih pripora brani s prostosti.

Dvakrat spoznan za krivega

Sodnica Podjed je Batiča že dvakrat spoznala za krivega poskusa uboja Evrisa R. Prvič mu je naložila pet let zapora, drugič tri leta in tri mesece. A je višje sodišče obe sojenji razveljavilo - prvič je zahtevalo dodatno razjasnitev glede resnosti poškodb zabodenega, drugega zaradi tehnične napake pri razlagi sodničine odločitve. Napad z nožem se je zgodil 8. novembra 2018 okoli pete ure popoldne, ko se je Batič za Bežigradom z znancem Dinom dobil zaradi neporavnanih računov zaradi avta in motorja. Batiča je v avtu čakala mama, Dino je na srečanje prišel z Evrisom R. Takoj se je vnel prepir, zapele so pesti, Evris pravi, da se je David zagnal vanj in ga zabodel, zraven pa kričal, da bo vse pobil. Obtoženčeva zgodba je drugačna: Evris je udaril prvi, in to tako močno po glavi, da se mu je kar stemnilo. Sledili naj bi bili številne brce in še več udarcev. Nekje vmes je David z nožem dvakrat zabodel Evrisa, a se trenutka, ko je izvlekel nož, sploh ne spominja. Vztraja, da ga je bilo takrat zelo strah in se je čutil ogroženega, saj sta ga napadala dva. Nož naj bi bil iz žepa jakne potegnil samo zato, da bi ju prestrašil. Sam je nato poklical reševalce in počakal policijo.

Oškodovanec in izvedenec bosta pričala prihodnjič

Na prihodnjem naroku proti koncu oktobra bosta zaslišana še sodni izvedenec psihiatrične stroke in že prej omenjeni oškodovanec Evris R. Ta bi bil moral na sodišču pričati že prejšnjič, a je sodnico prosil za prestavitev, da bi lahko bil ob njem odvetnik. Vpleten je namreč v več sodnih postopkov in bi mu pomoč prišla prav. Tudi tokrat so ga na sodišče privedli iz celjskega zapora, kjer prestaja leto in pol dolgo zaporno kazen zaradi droge (s pajdašem so jima zasegli štiri kilograme posušenih vršičkov konoplje in 80 gramov heroina) in tatvine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta