Policist obtožen sodelovanja v fingirani prometni nesreči in jemanja podkupnine

Damijana Žišt Damijana Žišt
13.12.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Preksavec, ki se na sodišču zagovarja ob pomoči odvetnika Boštjana Podgorška (na fotografiji), krivdo zanika, prav tako soobtoženi Tomaž Stopar.
Slovenske novice

Zaradi domnevno prirejene prometne nesreče, ko naj bi brežiški policist, 42-letni Peter Preksavec, po trditvah tožilstva prejel 500 evrov podkupnine, sta se na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča včeraj znašla Preksavec in poslovnež, 51-letni Tomaž Stopar, ki naj bi bil policistu izročil podkupnino v zameno za to, da bi napisal poročilo o prometni nesreči in v njem navedel, da se je nesreča zgodila na drugem kraju, kot se dejansko je. Policist je obtožen kaznivega dejanja prejemanja podkupnine, Stopar pa kaznivega dejanja dajanja podkupnine. Na predobravnavnem naroku ljubljanskega okrožnega sodišča, ki ga je zoper njiju izpeljala sodnica Nina Drozdek Draganić, obtožena krivde nista priznala.

Policistov odvetnik Boštjan Podgoršek je sodišču predlagal, da sodišče na glavni obravnavi, ki se bo začela 19. januarja prihodnje leto, zasliši več prič, odvetnik Boštjan Penko, ki zagovarja Stoparja, pa kakšnih konkretnih dokaznih predlogov ni imel, "ker je težko dokazovati negativno dejstvo, torej da se nekaj ni zgodilo". Po mnenju odvetnika tožilstvo namreč ni ponudilo prav nobenega konkretnega dokaza, ki bi dokazoval, da je Stopar Preksavcu resnično ponujal oziroma dal podkupnino.

Ujeli so se v prisluhih

Na predobravnavnem naroku obtožnica še ni bila prebrana, znanih pa je nekaj tožilskih očitkov zoper obtožena. Septembra 2018 naj bi bila na območju Brežic Stoparjeva nečakinja z mercedesom GLC coupe trčila v srno. Vendar lastnik avtomobila ni imel avtomobilskega zavarovanja za poškodbe pri trku z divjadjo, zato naj bi se bil Stopar odločil pomoč poiskati pri policistu Petru Preksavcu. Tožilstvo trdi, da je Stopar omenjenega policista med 11. in 12. septembrom 2018 prosil, naj ne opravi resničnega ogleda kraja prometne nesreče, temveč naj to storil naslednji dan na enem izmed parkirišč v okolici Brežic.

V zameno za uslugo, ki je vsebovala policijski ogled nesreče, ki naj bi jo bili vpleteni priredili tako, kakor da je na parkirišču v parkirani mercedes trčil voznik avtovleke, pa naj bi bil obtoženi policist od Stoparja prejel 500 evrov. Na podlagi policijskega poročila o ogledu (prirejene) nesreče je zavarovalnica lastniku avtomobila, ki je imel kasko zavarovanje za primer nesreče na parkirišču, za škodo na avtu izplačala 3700 evrov.

Policija je za domnevno podkupnino izvedela po naključju, ko je septembra 2018 izvajala prikrite preiskovalne ukrepe v drugi zadevi, povezani z utajo davkov pri uvozu in preprodaji avtomobilov visokega cenovnega razreda. Osumljeni utaje davkov, med katerimi je tudi Stopar, naj bi se bili namreč po telefonu mimogrede pogovarjali tudi o tej nesreči z mercedesom in spornim policijskim ogledom nesreče. Tega po telefonu sicer ni razlagal Stopar, ampak nekdo drug od osumljenih.

Vpleten tudi v milijonsko utajo davkov?

O aferi z utajo davkov pri uvozu in preprodaji avtomobilov smo že poročali. Kriminalisti so ta primer preiskovali jeseni 2018, specializirano tožilstvo pa je 15. novembra letos na ljubljansko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper osem ljudi in eno pravno osebo.

Med obtoženimi sta tudi Stopar in znani podjetnik Rok Furlan, ki se ga je v poslovnem svetu prijel vzdevek Kralj betona, saj je bil lastnik več betonarn v Ljubljani. Podrobnosti iz obtožnice uradno niso znane, šlo pa naj bi za vrtoglavo visoko utajo davka. Obtoženim tožilstvo očita kaznivo dejanje davčne zatajitve, kar naj bi bili storili kot hudodelska združba, in več kaznivih dejanj overitve lažne listine in ponarejanja listin. Utajo davka naj bi bili zakrivili pri preprodaji 113 rabljenih vozil, večinoma višjega cenovnega razreda, ki so jih v Slovenijo uvozili iz Nemčije. Z dejanji naj bi bili državni proračun oškodovali za več kot 1,2 milijona evrov in se torej za to vsoto protipravno okoristili.

Kdaj bo osmerica sedla na zatožno klop, se še ne ve, saj je njena obramba zoper obtožnico ugovarjala in tako obtožni akt še ni pravnomočen.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta