Počilo, da so letele šipe iz oken. V nočnem požaru na Bratovševi ploščadi za 300 tisoč evrov škode

20.09.2021 19:19
Stanovalce Bratovševe ploščadi je ponoči iz postelj vrgla močna eksplozija, po kateri je izbruhnil požar. Stanovanje je pogorelo do tal, na srečo poškodovanih ni bilo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lastnika stanovanja v času eksplozije ni bilo doma. Foto: Tomaž SKALE/DNEVNIK
Tomaž Skale/dnevnik

S klobukom na glavi, ki ga je varoval pred dežnimi kapljami, in nahrbtnikom na ramenih je okoli desete ure zjutraj pred domači blok prispel možakar, ki mu je na Bratovševi ploščadi ponoči do tal pogorelo stanovanje. Na srečo ga v času eksplozije, po kateri je izbruhnil požar, ni bilo doma. Bog ve, kako bi se zgodba razpletla, če bi bil. V spremstvu policistov se je povzpel v deveto nadstropje, kjer ga je, sodeč po fotografijah gasilcev, čakalo pravo razdejanje. Izgubil je vse. "Ostalo mu je le to, kar ima sedaj na sebi," pripomni njegov sosed iz prvega nadstropja.

Zjutraj in dopoldne so se pred blokom in v okolici ustavljali bližnji in daljni stanovalci ter zaskrbljeno zrli v višave. Nekateri so močno eksplozijo okoli pol druge ure ponoči prespali, drugi so jo slišali, a so mislili, da grmi, tretji so glasno tuljenje siren pripisali zagretim navijačem ob proslavljanju drugega mesta na evropskem prvenstvu v odbojki. Resničnost je bila strašnejša. "Najprej sem pomislil, da je v bližino udarila strela. Kar močno je udarilo, žena se je vrgla na tla, mislila je, da je neki napad. Sam sem hladnokrven in nisem delal panike," nočno dramo opisuje sosed C. V. Snel si je slušalke in od računalnika stopil k oknu. "Na tla so padali steklo in balkonski okvirji. Iz sosednjega bloka so takrat že kričali, naj gremo takoj ven. Še neko sireno so imeli," razlaga. Šele ko je prišel pred blok, je opazil plamene, dim je sicer zavohal že prej.

Zakaj je zagorelo, kriminalisti še preiskujejo. Foto: PGD Črnuče
Pgd Črnuče

​Panike ni bilo

Takrat so na kraj pridrveli že tudi prvi gasilci. Na pomoč jih je poklical Mićo Vuković, ki živi v bloku nasproti. "Pokonci me je vrgla nenormalno močna eksplozija, pogledal sem ven in najprej videl, kako z bloka padajo različne stvari. Šele nato se je razplamtel ogenj," se spominja nočne budnice. "Bilo je grozno. Gasilci so prišli zelo hitro in bili so izjemno dobro organizirani. Sam sem iskal znance, družino z majhnimi otroki, da bi jim ponudil zavetje, a so jih gasilci in policisti do takrat že evakuirali in jih namestili v avtobus," razlaga gospod Vuković. "Šele v taki stiski se pokaže, kakšen človek si, veste," pokima. Iz več nadstropij - požar se je namreč čez balkon že širil nadstropje višje - so evakuirali 74 stanovalcev in jih med intervencijo namestili v avtobus LPP. Poklicnim gasilcem iz Gasilske brigade Ljubljana so na pomoč priskočili kolegi iz PGD Črnuče. Med prvimi je bila na kraju dogodka poveljnica Mina Dobravc. Kar je logično, saj živi v sosednjem bloku. "Mnoge stanovalce je prebudila že močna prva eksplozija, kasneje, ko se je ogenj že močno razširil, pa je bilo slišati še več pokov. O vzrokih za eksplozijo bi morala več povedati policija. Je pa dejstvo, da je eksplozija povzročila tudi to, da so odpadla vsa okna v stanovanju," je povedala poveljnica. Evakuacija je potekala dokaj mirno, je dodala, bilo je nekaj glasnih krikov, češ, naj ljudje čim prej zapustijo stavbo, a panike ni bilo.

​Brez poškodovanih, a z veliko gmotne škode

"Požar se je prek balkona že širil v eno nadstropje višje. Ko smo prišli na kraj, je bilo celo stanovanje v plamenih. Ker v njem ni bilo nikogar, smo nasilno vstopili in požar v nekaj minutah pogasili," pa je pojasnil Robert Okorn iz Gasilske brigade Ljubljana. Gasilci so še prezračili cel objekt, hodnike, stopnišča in posamezna, močno zadimljena stanovanja. Na kraj je prišel dežurni delavec elektropodjetja in izklopil elektriko v do tal pogorelem stanovanju, gasilci pa so zaprli plinsko napeljavo. Pri merjenju prisotnosti morebitnih plinov in ogljikovega monoksida niso zaznali odstopanja. Intervencijo so zaključili okoli pol petih zjutraj, ko so se vsi stanovalci lahko vrnili domov.

Primer je nato prevzela policija. Zakaj je v stanovanju zagorelo, še ne vedo, so pa kriminalisti stanovanje prečesavali še pozno dopoldne. Ugotovitve bodo sporočili na pristojno državno tožilstvo. S policijskim trakom je bilo takrat zagrajeno le še območje tik pred vhodom bloka, veliko manjše kot ponoči. "Po doslej znanih podatkih poškodovanih ni bilo. Stanovanje, v katerem je začelo goreti, je pogorelo v celoti, nastalo je za najmanj 300.000 evrov gmotne škode," so sporočili s PU Ljubljana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta