Obtoženi ropov, posilstva in spolnega nasilja grozil sodnici in pljunil proti odvetniku

Damijana Žišt
16.02.2021 20:34
Tožilstvo za Mehmeda Mahmutovića, specialnega povratnika kaznivih dejanj, tokrat obtoženega več ropov, posilstva in spolnega nasilja ljubljanskih prostitutk, terja kar 27 let zapora. Sodbo mu bodo izrekli v petek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mehmeda Mahmutovića, ki je znan po svojem agresivnem vedenju, je danes na sodišču, kljub temu da je imel vklenjene noge in roke, varovalo kar pet pravosodnih policistov. Foto: Robert BALEN
Robert BALEN

"Bivanje v priporu me je močno spremenilo. Moje življenje je zdaj posvečeno Alahu. Dnevno petkrat molim, berem versko literaturo. Nimam več namena, da bi se, ko bom prišel na prostost, znova ukvarjal s kaznivimi dejanji. Ni me strah, če me boste obsodili na visoko zaporno kazen, strah me je krivice, saj me boste, razen za eno kaznivo dejanje ropa, ki ga priznam, obsodili po krivici. Zato se, sodnica, morate zavedati, da boste krivi, če bom storil neki škandal, če bom po krivici obsojen. Sicer pa, tudi če bi me obsodili na smrtno kazen, mi ne bi mogli do živega, ker tega sodišča ne priznavam," je med drugim v svojem večurnem zagovoru na ljubljanskem okrožnem sodišču danes povedal obtoženi Mehmed Mahmutović. Tožilka Tamara Gregorčič, ki mu očita šest ropov in poskus ropa ljubljanskih prostitutk ter posilstvo in spolno nasilje nad še dvema prostitutkama, storjenih na posebno poniževalen in brutalen način, je v svoji zaključni besedi za obtoženega za vsa kazniva dejanja predlagala kar 27 let zapora. Če bi bil obtoženi krivdo priznal na predobravnavnem naroku, bi se bil lahko s tožilstvom dogovoril za za devet let nižjo kazen. Sojenje se je po vrsti zapletov in zaključnih govorih tožilstva, obrambe in obtoženega, končalo. Sodbo bo predsednica senata, okrožna sodnica Polona Herman, izrekla v petek.

 

Na vso silo hotel zamenjati odvetnika

Obtoženega Mahmutovića, ki je že večkrat na sojenju imel verbalne izbruhe agresije, so  ob 9. uri na sojenje pripeljali kar štirje pravosodni policisti iz celjskega zapora, pridružil se jim je še peti uniformiranec, ki je sicer zaposlen za varovanje na sodišču. Ko se je obravnava začela, obtoženi ni hotel v sodno dvorano in je pri vratih dvorane kričal, da ne bo sodeloval, ker da ne bo poslušal teh nebuloz in da naj ga pustijo zunaj. Sodnica Hermanova mu je večkrat dejala, naj vstopi v dvorano in sede, prigovarjali so mu tudi pravosodni policisti, a nič ni pomagalo, obtoženi ni hotel v sodno dvorano. Zato je sodnica ukazala policistom, naj ga privedejo v dvorano in ga posedejo, kar so tudi storili. Obtoženi je kar naprej govoril, da noče sodelovati in da hoče zapustiti sodno dvorano, nakar se je le pomiril. A ne za dolgo. Zgodil se je namreč zaplet. Obtoženega na sodišču po uradni dolžnosti zastopa odvetnik Mitja Bartenjev, ki je že na prejšnji obravnavi prosil, da ga sodišče razreši, saj da med njim in obtoženim ni več zaupanja. Izločitev odvetnika je terjal tudi obtoženi. Sodišča odvetnika ni razrešilo iz primera, saj je ocenilo, da dobro brani obtoženega. Je pa Mahmutoviću sodišče dodelilo še enega odvetnika po brezplačni pravni pomoči, in sicer Miho Kuniča, za katerega je obtoženi hotel, da ga zastopa. A Kunič je povedal, da ga ne more zastopati zaradi kolizije interesov, saj je v zadevi, kjer zastopa obtoženega Hajzerja Muzliukaja, oproščenega očitkov o zlorabi prostitucije, Mahmutović predlagan za pričo. Zadeva je trenutno na višjem sodišču po pritožbi tožilstva, zato še vedno obstaja možnost, da bo Mahmutović zaslišan kot priča. Mahmutović je sicer dejal, da o tem ne ve nič, zato je zahteval, da odvetnik Bartenjev odide in ostane Kunič. Sodišče je nato odločilo, da odvetnik Kunič, ki z obtoženim še ni podpisal pooblastila za zastopanje, zapusti sodno dvorano, odvetnik Bartenjev, ki je še nekajkrat prosil sodišče, da ga razreši, a prošnji ni bilo ugodeno, pa je ostal. Obtoženi je nato dejal, da bo zapustil sodno dvorano in bo počakal zunaj. Sodnica Hermanova pa mu je rekla, da se lahko vrne, ko se bo pomiril.

Zobe pokazal iz strahu pred "pazniki"

Čez nekaj minut se je v spremstvu pravosodnih policistov vrnil v dvorano in znova zahteval, da se razreši odvetnik Bartenjev, nato pa je pljunil v njegovo smer. Nadaljnje korake pa so mu preprečili pravosodni policisti, ki so bili ves čas sojenja okoli njega. Sodnica je nato prebrala poročilo zdravnika ljubljanskega Inštituta za sodno medicino. V ponedeljek je bil Mahmutović iz celjskega zapora pripeljan na omenjeni inštitut, ker je sodišče odredilo prisilni telesni pregled. Mahmutović bi bil moral odpreti usta in pokazati svoje zobe, da bi videli, ali ima med prednjimi zgornjimi zobmi presledek. Sodišče se je odločilo za izvedbo tega dokaza, ker je priča po ropu ene od oškodovank iz njenega stanovanja videla izstopiti moškega, podobnega obtoženemu, ki je imel med prednjimi zgornjimi zobmi presledek. Obtoženi v ponedeljek ni želel, da se opravi pregled. Zato so celjski pravosodni policisti o tem obvestili Upravo RS za izvrševanje kazenskih sankcij, ki so pred inštitut, kjer je v avtomobilu s policisti čakal Mahmutović, poslali posebej opremljene pravosodne policiste v popolni opremi. Ko jih je Mahmutović zagledal, se jih je tako ustrašil, da je prosil, če ga lahko odpeljejo na pregled, zdravniku pa je pokazal usta. Izkazalo se je, da mu manjka eden od prednjih zgornjih zob, kar je priča videla kot presledek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta