"Obtoženega sem se bala." Prostitutko je nadziral tudi iz zapora

Damijana Žišt Damijana Žišt
21.09.2020 16:00

Na sojenju Hajzerju Muzliukaju, obtoženemu zlorabe prostitucije, sodišče zaslišalo njegovo domnevno žrtev, ki naj bi mu bila vsak dan morala izročiti 400 evrov v zameno za varovanje pred strankami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hajzer Muzliukaj zanika vse očitke iz obtožnice in trdi, da si je oškodovanka vse izmislila. 
Matjaž RUŠT/Dnevnik

"S prostitucijo sem se začela ukvarjati, ko sem bila stara 19 let, v to so me prisilili dolgovi, kupila sem avtomobil, nisem imela denarja za plačilo telefona. Sprva sem delala v Žabnici, nato sem se preselila v hotel Lipa v Ljubljano, potem pa sem delala še po drugih stanovanjih v Ljubljani. Obtoženi se je ponudil, da me bo varoval, po tistem, ko sem bila žrtev ropa v hotelu Lipa. Bila sva prijatelja, saj je brat mojega bivšega fanta. Ko sva se dobila na kavi, je videl, da imam presekano ustnico. Vprašal me je, kaj se mi je zgodilo. Čeprav sem bila pretepena ob ropu, sem mu rekla, da sem padla po stopnicah. Rekel mi je, da če ga bom kdaj potrebovala, naj ga pokličem za pomoč. Potem si je začel sposojati denar od mene, na koncu pa sva prišla tako daleč, da se je ponudil, da bo skrbel za mojo varnost, jaz pa sem mu morala dnevno izročiti 400 evrov. Vendar sem večkrat morala delati tudi ob nedeljah, da sem mu izročila še manjkajoči denar, če mu kakšen dan nisem izročila 400 evrov. Naredil mi je natančen urnik, od kdaj do kdaj moram delati, prosta sem bila le v nedeljo," je na nadaljevanju sojenja Hajzerju Muzliukaju, 33-letnemu državljanu Kosova, obtoženemu zlorabe prostitucije, prek videokonference pripovedovalo 26-letno dekle, ki se je preživljalo s prostitucijo. Sojenje poteka pred senatom, ki mu predseduje sodnik Srečko Škerbec.

Osem strank na dan

Hajzerju Muzliukaju tožilec Mitja Kozole očita zlorabo prostitucije. Obtoženi naj bi bil namreč zvodnik ljubljanske prostitutke, ki mu je, tako tožilstvo, morala za "zaščito" vsak dan izročiti 400 evrov. Denar naj bi mu bila izročala od neznanega datuma leta 2015 pa vse do 3. decembra 2018, trdi tožilstvo. Seštevek pokaže, da naj bi bila mlada prostitutka obtoženemu v nekaj več kot treh letih izročila okoli 400.000 evrov. Kar pomeni, da je morala vsak dan spolno zadovoljiti osem strank (cena za pol ure je bila 50 evrov) zgolj za plačilo zvodniku, za lastno preživetje pa še več oziroma je morala delati tudi ob nedeljah. Tožilstvo še trdi, da je obtoženi osebno hodil po denar, ko je bil v priporu ali zaporu, pa je ponj pošiljal druge, očeta, brata, taksista. Njeno delo je nadzoroval po telefonu, celo voki-tokiju, prek spletne strani Sloescort, za katero je imel njeno uporabniško ime, iz parkiranega vozila pred stanovanjem, tudi vozil se je okoli njega. Vodil je evidenco strank in zaslužke. Če ji ni uspelo zaslužiti 400 evrov, je morala razliko plačati naslednji dan. Da je dekle vzdržalo vse napore in da je imelo dovolj strank, da je lahko zvečer obtoženemu izročilo 400 evrov, je uživalo tudi kokain. Obtoženi, ki se na sodišču zagovarja ob pomoči odvetnika Mihe Kuniča, odločno zanika navedbe tožilstva in trdi, da si je mlada prostitutka vse preprosto izmislila. Če bi Hajzer Muzliukaj ​priznal krivdo na predobravnavnem naroku, bi tožilec zanj predlagal leto in pol zaporne kazni.

Spolne storitve tudi policistom

"Obtoženega sem se bala, ves čas me je nadziral po telefonu in osebno ter mi grozil, da bo mojim staršem razkril, s čim se ukvarjam, ker so verjeli, da delam v nekem lokalu. Včasih je bil tudi fizično nasilen do mene. Večkrat je prišel v stanovanje, ko sem imela stranko, čakal je v drugi sobi in meril čas, ko je bila stranka z mano. Če sva prekoračila pol ure, kolikor naj bi trajal spolni odnos, je morala stranka doplačati. 400 evrov sem morala njemu ali tistemu, ki ga je poslal, zvečer izročiti v zalepljeni kuverti. On me je tudi silil jemati kokain, včasih mi ga je sam prinesel ali pa sem poklicala njegove prijatelje in so mi drogo prinesli oni. Govoril mi je, da bom lažje delala, če bom uživala kokain, da bom bolj sproščena, vesela. ​Večkrat sem si denar za nakup kokaina sposodila od 400 evrov zanj, a sem morala ta dolg vrniti do nedelje, zato sem delala tudi ob nedeljah, da sem imela še za najemnino in hrano," je danes pripovedovala oškodovanka. Na vprašanje tožilca Kozoleta, zakaj obtoženega ni prej prijavila policiji, pa je dejala: "Tega si nisem upala, saj mi je večkrat povedal, da ima prijatelja kriminalista, ki ga kličejo Bambi, poleg tega so bili tudi policisti moje stranke."
Obtoženi je bil zaradi ropa na prestajanju zaporne kazni v ljubljanskem zaporu od 29. marca 2016 do 6. februarja 2018, ko naj bi jo bil po trditvah obtožnice tudi silil v prostitucijo in od nje zahteval 400 evrov na dan od ponedeljka do sobote. Zato je odvetnika Miho Kuniča zanimalo, kako jo je lahko nadziral in na kakšen način mu je izročala denar. "Ne vem, kako je to mogoče, vendar me je vsak dan večkrat klical iz zapora, tudi prek videoklica, vsak večer pa je nekoga poslal po denar," je še povedala oškodovanka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta