zadnje objavljene

pogledi

več
Aleksandra Berberih Slana, nekdanja direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor

mnenje

več

KRONIKA

Obramba Abramova na lastno pest angažirala hrvaškega balistika

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastien Abramov bo sodbo za umor dočakal prihodnje leto.
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču se z zaslišanji prič nadaljuje sojenje Ljubljančanu Sebastienu Abramovu, ki ga obtožnica bremeni umora Sare Veber, ki naj bi jo bil umoril na zahrbten način in iz nizkotnih nagibov, ker ga je želela zapustiti.Tragični dogodek se je zgodil sredi marca 2015 v dnevni sobi stanovanjske hiše Vebrovih v Pernovem pri Žalcu. Sara je umrla pod strelom iz polavtomatske puške, ki jo je zadel naravnost v srce. V svojem prebranem zagovoru obdolženec zatrjuje, da je prišlo do nesreče ter da se mu je puška med čiščenjem sama sprožila.

Z obtoženim so bili sosedje v otroštvu

Na tokratnem naroku so zaslišali dve priči, in sicer Tino Švajger in Cecilijo Rožman. Prva je bila v sodni dvorani bolj redkobesedna. Trdila je, da obdolženega osebno sploh ne pozna in da ga je videla v živo le dvakrat v življenju, saj je prijateljevala z njegovim prijateljem, policistom Markom Turkom, ki ga bo sodišče še zaslišalo.

Dalj časa je trajalo zaslišanje Cecilije Rožman. V sodni dvorani je pojasnjevala, da Abramova in njegove starše pozna še iz otroških let, saj so bili sosedje. "Po dogodku v Pernovem pri Žalcu pa smo se začeli družiti malo bolj. Zadnjih nekaj let pa se ne družimo več," je povedala na sodišču in zatrdila, da ji je obdolženec glede tragičnega dogodka dejal, da je šlo za nesrečni dogodek in da se je zgodil med tem, ko je čistil orožje in je Sara prišla v sobo. Pričala je tudi, da o odnosu Abramova s Saro ne ve veliko, saj jo je videla le nekajkrat - in vedno zgolj bežno. Sodnica jo je nato vprašala, ali pozna Julijo Adlešič, sedanje Abramovo dekle. "Njo bolje poznam, saj je hodila na isto šolo kot jaz, bila je leto dni za mano. Dostikrat smo se družili, nismo pa ravno prijateljevali," je med drugim dejala. Sodišču je povedala še, da je imel obdolženec policijsko značko črne barve in da se je tudi po bloku veliko govorilo o tem, da sodeluje s policijo. "Rad se je tudi hvalil o svoji visoki plači. A si je po drugi strani denar tudi izposojal," je izpovedala priča in priznala, da je tudi sama Abramovu skupaj s svojo materjo posodila večjo vsoto denarja, ki jima je Abramov do danes ni vrnil. Spomnila se je tudi prepira med obdolženim in Saro pred poslovalnico Poštne banke Slovenije. Povedala je, da sta se Abramov in Sara tedaj tako sprla, da je Sara izstopila iz avta in odšla.

Tožilec predlagal branje SMS-komunikacije

Državni tožilec Gorazd Kacijančič je sodišču predlagal branje 40 strani SMS-sporočil, ki naj bi si jih v novembru in decembru 2014 ter januarja, februarja in marca 2015 izmenjala obdolženi in Sara Veber. Kot je razložil tožilec, sporočila dokazujejo, da je bila zveza med Abramovom in Saro Veber daleč od idealne, kot jo opisujejo nekatere priče.

Obdolženčev zagovornik, odvetnik Michael Rotter, je dane v spis vožil strokovno mnenje balistika Vojina Maštruka iz Hrvaške, ki ga je naročila obramba sama. Hrvaškega izvedenca je advokat izbral zato, ker so po njegovih besedah menda vsi naši izvedenci povezani z Nacionalnim forenzičnim laboratorijem.

Vojin Maštruko je po besedah odvetnika Rotterja ugotovil, da je mnenje naših strokovnjakov izdelano nestrokovno in posplošeno, brez bistvenih parametrov. Predlagal je, naj sodišče mnenje hrvaškega balistika pošlje našima izvedencema za balistiko in sodno medicino in naj se opredelita do njega, nakar naj sodišče za strokovnjake odredi neposredno soočenje. Hkrati je prosil, naj sodišče odredi prevod hrvaškega mnenja v slovenščino po uradni dolžnosti, saj obtoženi nima denarja, da bi sam plačal prevod v slovenski jezik.

Sodišče bo o dokaznih predlogih odločilo do naslednjega naroka, ki je razpisan za 16. december.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?