zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

KRONIKA

Nagrade za hrabrost in požrtvovalnost: Ravnanja za navdih in zgled

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrajenih je bilo 56 policistov in 21 občanov. 
Policija

Boštjan Lindav, vršilec generalnega direktorja policije, je ob današnji podelitvi medalj za požrtvovalnost in hrabrost dejal: "Verjetno je že vsak policist kdaj pomislil, ali si ne bi raje kje drugje poiskal kakšno manj stresno delovno mesto. Potem pa pridejo situacije, ko nekemu rešiš življenje, preprečiš hudo nevarnost ali pa ljudem zgolj pomagaš razrešiti neko manjšo težavo. Zadovoljstvo po takem dogodku je tako močno, da takoj pozabimo na vse slabo, kar smo doživeli. Iskrena zahvala človeka, ki si mu pomagal, in zavedanje, da si naredil nekaj dobrega, kar mogoče celo presega zahteve tvojega poklica, je gorivo za tisto notranjo motivacijo, ki nas žene naprej. Zaradi tega se tudi po najslabšem možnem dnevu naslednje jutro znova vrnemo v službo."

Boštjan Lindav je poudaril, da je t​vegati svoje življenje za nekoga drugega največ, kar lahko človek na tem svetu naredi.
Policija

Dodal je, da so vsi prejemniki medalj v kritičnih situacijah pokazali veliko mero poguma, pa tudi sočutja in nesebičnosti, ter bili v mnogih primerih tudi sami izpostavljeni nevarnosti. "Tvegati svoje življenje za nekoga drugega je največ, kar lahko človek na tem svetu naredi. Ni večjega in plemenitejšega dejanja od tega."

}Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik pa je dejala, da bo "današnji dogodek zame eden izmed tistih nepozabnih in dragocenih, ki se mi bodo za vedno vtisnili v spomin. Kot navdih in kot potrditev, da so med nami še vedno tako čudoviti ljudje, ki osmišljajo naš vsakdan in bogatijo našo družbo."

"Med nami še vedno tako čudoviti ljudje, ki osmišljajo naš vsakdan in bogatijo našo družbo," je poudarila ministrica Sanja Ajanović Hovnik. 
Policija

Nagrade je prejelo 26 policistov in 21 občanov. Med njimi je bilo 10 policistov mariborske policijske uprave in štirje občani z območja te uprave. Policist Uroš Balažic in policistka kriminalistka Zala Ivačič iz Policijske postaje Rače sta bila nagrajena, ker sta 11. novembra 2021 v svojem prostem času, sredi noči, zasačila storilca, ki je vlamljal v prodajalno, ga lastnoročno prijela in pridržala do prihoda policijskih patrulj. Ruška policista Matko Kop in Boštjan Motaln sta 25. aprila lani iz gorečega prostora v stanovanjski hiši evakuirala prebivalce, uspešno obvladala ognjene zublje in preprečila širjenje požara, njuna dva kolega iz postaje, policist Franc Osvald in policist kriminalist Aleš Paradiž pa sta bila med nagrajenci, ker sta 29. aprila 2022 pred smrtjo rešila moškega, ki bi se v avtomobilu zastrupil z ogljikovim monoksidom. Policista postaje Podlehnik Dominik Kovač in Stanko Vinko sta 23. julija lani posredovala pri družinskem nasilju, nudila prvo pomoč poškodovanemu moškemu in z reanimacijo rešila življenje ženski, pri čemer sta bila deležna tudi pohvale zdravnice. Policist Marko Gonza in policist kriminalist David Kaiser (Policijska postaja Maribor II) sta 20. oktobra 2022 ženski, ki je doživela napad z izgubo zavesti, nudila prvo pomoč in jo ustrezno zaščitila ter s tem preprečila poškodbe, ki bi lahko nastale zaradi bolezenskega stanja.

Pomoč drugemu je vedno dvosmerno dejanje in z njim ničesar ne izgubimo, kvečjemu pridobimo, je bila ena od misli ob današnji prireditvi.
Policija

Bojan Iršič, sicer upokojeni policist, je prejel priznanje, ker je 28. aprila 2022 presenetil v napadalca in s tem hudo poškodovani ženski rešil življenje. S fotografiranjem bežečega storilca je tudi pripomogel k njegovi identifikaciji. David Mlakar, Jožef Mlakar in Simon Jurmić (občani z območja Policijske uprave Maribor) pa so 21. maja lani takoj odzvali na krike obupane matere in iz Drave rešili otroški voziček z otrokom ter otroku z nudenjem prve pomoči rešili življenje, zato so bili danes med prejemniki nagrad.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?