Načrt likvidacije kemika: Beguncu naročil dva strela v žrtev in pobeg v Avstrijo

Tina Recek Tina Recek
11.02.2019 17:28

Iračan, ki ga je Michel Stephan domnevno hotel najeti za umor Janeza Plavca z ljubljanskega Kemijskega inštituta, je na sojenju natančno pojasnil, kako bi moral po načrtu obtoženega izpeljati likvidacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Michel Stephan naj bi bil do potankosti načrtoval peklenski načrt - likvidacijo kemika s Kemijskega inštituta.
Robert Balen

Sojenje libanonskemu kemiku dr. Michelu Stephanu, ki mu tožilstvo očita napeljevanje k umoru dr. Janeza Plavca z ljubljanskega Kemijskega inštituta, se je danes nadaljevalo z zaslišanjem zaščitene priče Iračana Alija preko videokonference. Iračanu naj bi bil obtoženi naročil, da naj med 24. in 26. oktobrom izpelje umor, on pa tega ni storil, ampak je zadevo prijavil policiji. Ta je nato 17. oktobra 2017 aretirala Stephana, ki je od takrat v ljubljanskem priporu, Iračan pa varovana priča.

Izkoristil status begunca in bolnega otroka

Na preteklem naroku je priča odgovarjala na vprašanja obrambe in tožilstva, tokrat pa je priči vprašanja postavljala Sinja Božičnik. Kot je pojasnjeval Ali, je v Slovenijo prišel 4. aprila leta 2016, pravico do azila je dobil sredi januarja 2017, v tem vmesnem času pa je spoznal Stephana v fitnesu. Ta se je kmalu za tem nepovabljen oglasil pri Aliju doma, ga zvabil iz stanovanja in mu obljubil, da mu bo plačal 25 tisoč evrov za "eno operacijo", ki jo je vsak človek zmožen opraviti, za protiuslugo pa naj bi ubil človeka. O žrtvi imensko ni govoril. Operacijo naj bi izpeljal enkrat v zadnjih dneh meseca, navodilo je bilo, da naj se umor zgodi na deževen dan in ko žrtvenih svojcev ni doma. Po besedah zaščitene priče je še dejal, da bi lahko angažiral nekoga drugega, a za Alija ve, da je begunec in da bo potreboval denar. "Izkoristil je stisko mojega bolnega otroka," je dejal Iračan. Stephan mu je še navrgel, da ima zanj pripravljeno še eno operacijo in bi tako lahko skupno zaslužil 50 tisoč evrov.

Streljal naj bi skozi odprtino v vreči

Sodnico je med drugim zanimalo, kolikokrat sta si šla ogledat lokacijo, kjer naj bi bila izvršena operacija, in s katerim prevoznim sredstvom sta se tja odpravila. Ali je pojasnil, da sta se do žrtvine hiše odpravila dvakrat, vsakič z avtobusom, s tem da sta izstopila kar nekaj postaj pred hišo in nato pešačila do njene bližine. Na teh ogledih mu je Stephan pokazal, katera je žrtvina hiša, kje ima parkiran avtomobil, kam naj po dejanju skrije kolo, s katerim naj bi se pripeljal na kraj zločina, in kam naj odvrže vrečo s pištolo, ki naj bi jo potem pobral Stephan.
O nagovarjanju je Ali prvič spregovoril 9. oktobra leta 2017 v društvu Odnos (kjer ljudem, ki prosijo za mednarodno zaščito, pomagajo pri integraciji) oziroma podal prijavo ​policistom. Dane je dejal, da si je šel obakrat ogledat domovanja žrtve, preden je o zadevi povedal policiji. Ko mu je sodnica predstavila, da iz spisa izhaja, da naj bi si šel lokacijo drugič ogledat po prijavi, je dejal, da se datumov natančno ne spomni in da zato nastajajo razhajanja. Glede drugega podatka, ki prav tako izhaja iz spisa, da Stephana med 10. in 13. oktobrom 2017 naj ne bi bilo v Sloveniji, je odvrnil, da o tem ničesar ne ve.
"Stephan je imel meter s seboj in me vprašal, ali mi lahko vzame mero od vratu do pasu," je Ali v nadaljevanju opisoval njuno naslednje srečanje v enem izmed ljubljanskih lokalov. Na Iračanovo vprašanje, zakaj potrebuje mere, je Stephan odvrnil, da mu bo naredil vrečo z odprtino, skozi katero bo lahko streljal, in mu zato ne bo treba iz vreče vleči pištole. Na tem srečanju mu je izročil tudi 3100 evrov predujma, zemljevid in solzivec. Ker pa je pozabil prinesti s seboj fotografije žrtve, mu je to dal kasneje. Iračan je še naštel predmete, ki jih je domnevni naročnik zločina priskrbel za uboj žrtve. Ko sta se 17. oktobra predlani odpravila v gozd, kjer je Ali vadil streljanje, je Stephan prinesel s seboj dve vreči. V eni je bil pesek, v drugi pa pištola, "kot jo uporablja James Bond v filmu", naboji, rokavice, tekočina za brisanje sledi. Vrečo je obesil na drevo in vanjo je moral Ali streljati dvakrat. Tolikokrat naj bi tudi streljal v žrtev, za vsak primer, kot mu je svetoval Stephan. Po dejanju naj bi strelec odšel v Avstrijo.
Sojenje se nadaljuje 11. marca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta