Na sojenju zaradi smrti otroka: Oče umrlega dečka od bivše noče odškodnine

Damijana Žišt
03.09.2024 06:00

Na nadaljevanju sojenja zaradi smrti dečka, ki sta ga njegova mati in njen partner pozabila v avtomobilu, je sodišče zasliševalo priče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtožena Tea Kotnik je med branjem izpovedi priče Žige B., očeta umrlega dečka, jokala. Na fotografiji je z odvetnikoma Andrejem Kacem in Andrejem Janežičem.
Obtožena Tea Kotnik je med branjem izpovedi priče Žige B., očeta umrlega dečka, jokala. Na fotografiji je z odvetnikoma Andrejem Kacem in Andrejem Janežičem.
Damijana Žišt

"Ko sem prišel tisti dan v svojo hišo, kjer je stanoval Tilen, gospa z otroki pa se je k njemu preselila dober mesec pred dogodkom, so vsi jokali. Najmlajšega otroka, ki je bil negiben, je imela Tea (dečkova mati, op.p.) v naročju, jokala je in ga stiskala k sebi. V hiši je bil še neki moški, s katerim sva začela otroka oživljati. Poklical sem namreč na 112, kjer so mi dajali navodila, kako naj oživljava otroka. Prvo pomoč sva izvajala nekaj minut, nato je prišla zdravnica in prevzela oživljanje," je včeraj na nadaljevanju sojenja obtoženima Tei Kotnik in njenemu zunajzakonskemu partnerju Tilnu Novaku povedal očim obtoženega, Zdenko G.

Tožilstvo obtoženima očita, da sta lanskega 20. junija iz malomarnosti v sostorilstvu povzročila smrt še ne dveletnega otroka. Fantka sta več ur pustila v avtomobilu, na katerega je sijalo močno sonce, zato je malček v razgretem avtomobilu umrl zaradi pregretja in zadušitve. Sojenje pred sodnim senatom celjskega okrožnega sodišča, ki ga vodi sodnica Maja Manček Šporin, se je nadaljevalo z zaslišanjem prič in branjem listin. Obtožena sta svoje zagovore podala na enem od prejšnjih narokov, vendar je sodišče v tem delu sojenje zaprlo za javnost. Novaka v procesu brani odvetnik Andrej Janežič, dečkovo mater Teo Kotnik odvetnik Andrej Kac, pravice mladoletnega oškodovanca, drugega sina obtožene, pa na sojenju zastopa odvetnik Darko Zidanski.

Obtožena sta štirih dejanj

Celjski tožilec Jošt Jeseničnik obtoženima očita štiri hujša kazniva dejanja: povzročitev smrti iz malomarnosti, dve kaznivi dejanji zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja in  neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami. Poleg tega, da sta trgovala z drogami, predvsem s heroinom in sintetično drogo alfa-PiHP, se obtoženima očita še, da sta mladoletnemu oškodovancu, sinu Kotnikove, omogočala uživanje drog. V tem delu je sojenje zaprto za javnost. Najhujši očitki v obtožnici so povezani s smrtjo sina obtožene. Par je otroka 20. junija lani pustil v avtu pred hišo pri Svetem Lovrencu tri ure. Iz obtožnice izhaja, da sta obtožena slabo skrbela tudi za dečkovo higieno in varnost. Pogosto sta bila pod vplivom mamil in alkohola in večkrat nista vedela, kje sta pustila otroka. Ker sta v hiši hranila droge, do katerih je lahko prišel fantek, sta ga tako še dodatno ogrožala, na obdukciji pa je bilo ugotovljeno, da je imel nesrečni otrok v krvi drogo alfa-PiHP in metadon.

Droge in nasilje 

Obtoženčev očim Zdenko G. je včeraj na sodišču še povedal, da je bil Tilen Novak od leta 2013 zaradi zdravljenja odvisnosti od drog na metadonski terapiji. Pred leti je bil zaposlen v njegovem podjetju, "bil je priden, potem pa je v nekem trenutku šlo vse navzdol z njim zaradi njegove odvisnosti". Novaku, ki je prejemal socialno podporo, je očim vsak dan nosil hrano, saj je bil v zelo slabem psihofizičnem stanju. Vedel je, da je bil na metadonski terapiji, "verjetno pa je bila v hiši tudi droga". Približno mesec in pol pred tragičnim dogodkom je videl, da se je k Novaku preselila neka gospa z otroki, ki jih je včasih videval, največkrat najmlajšega, "ki je bil zelo vesel otrok". Za otroka je vedno skrbela ona, "saj Tilen ni bil sposoben skrbeti niti zase, kaj šele za otroka".

Očim obtoženega Tilna Novaka (na fotografiji) je pričal, da je bil njegov pastorek v dneh, ko se je zgodila tragedija, v slabem psihičnem stanju in nesposoben skrbeti za otroke.
Damijana Žišt

Vabilu k pričanju se je včeraj odzval tudi oče umrlega dečka Žiga B. Sodnica Manček Šporin je najprej prebrala, kaj je izpovedal v sodni preiskavi. Med branjem teh besed je obtožena jokala. "Teo Kotnik sem spoznal v Trbovljah, a sem se kmalu preselil k njej in njenim trem otrokom v Braslovče. Potem je zanosila, dobila sva sina. Nekaj časa je bilo v redu, potem so se začeli prepiri, nesoglasja, tepla sva se, predvsem jaz sem bil nasilen, zato sva šla narazen. Uživala sva drogo, pila alkohol. Jaz sem delal in sem imel denar za drogo, tudi ko sem bil v bolniški," je priznal oče nesrečnega dečka. Ko se je februarja 2023 razšel z obtoženo, se je odselil k staršem v Trbovlje, ona pa k Tilnu Novaku. Po besedah Žige B. je bil deček tedaj pri materi obtožene. "Ko sva živela skupaj, je Tea lepo skrbela za sina, čeprav je tudi ona imela vzpone in padce," je oče umrlega dečka lepo govoril o bivši partnerici. Ko sta z obtoženo sklenila, da zveze ni več smiselno nadaljevati, se je Žiga B. odločil, da bo odšel na zdravljenje. Po razhodu z obtoženo je sina videl samo trikrat, nazadnje maja lani. Včeraj je dodal še, da o tem, kako je obtoženi Novak skrbel za pastorka, ne ve ničesar. "Nisem ponosen na to, da sem bil odvisnik in da sem se zadeval." Zdaj je priča v programu za zdravljenje odvisnosti od drog, ker si želi urediti življenje, da bo "šestletna hčerka, ki sem jo imel pred sinom, ponosna name". Na vprašanje sodnice, ali bo od obtoženih zahteval odškodnino, je dejal, da ne, "saj mi sina nihče ne more več vrniti".

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta