Na sodišče zaradi filma V imenu resnice

Damijana Žišt Damijana Žišt
24.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred začetkom naroka so se pred sodiščem zbrali (od leve) toženi Ciril Brajer, Barbara Furjan, odvetnik Edvard Bavcon, Barbarin oče Ivan Furjan in toženi Avgust Cvetežar.
Damijana ŽIŠT

Zaradi filma V imenu resnice, ta govori o smrti vojaka Blaža Furjana, ki je umrl v ljubljanski vojašnici Franca Rozmana – Staneta v noči na 27. maj 1997, so se v tožbi zasebnih tožnikov Božidarja Martina Njavra, Franca Oražma in Marka Pojeta znašli avtorji filma, režiser Dejan Babošek, novinarja Ciril Brajer in Matej Šurc, nekdanji poveljnik Teritorialne obrambe Avgust Cvetežar in Barbara Furjan, Blaževa sestra. Tožniki od njih zahtevajo 38.000 evrov odškodnine, ker menijo, da so jih v filmu povsem neutemeljeno oziroma lažno obtožili umora Blaža Furjana. V filmu je bilo namreč prikazano, kakor da so Furjana zajeli, tožniki pa bili vpleteni v njegov načrtovani uboj, prikrivanje sledov in izogibanje kazenskemu pregonu.

S takšnim navajanjem so avtorji filma Njavru, Oražmu in Pojetu povzročili nepopravljivo škodo v zasebnem in poklicnem življenju. Policija je sicer v uradni preiskavi ugotovila, da Furjanova smrt ni povezana s sumom nobenega kaznivega dejanja. Zato je obveljalo, da je mladi vojak storil samomor, kar pa njegova sestra ne verjame. Igrano-dokumentarni film o Blaževi smrti, ki je nastal prav na pobudo Barbare Furjan, je bil prvič predvajan leta 2017 na RTV Slovenija, kasneje pa še na različnih internetnih portalih in drugje.

Ne nasprotujejo zaslišanju Mitje Kunstlja

Včeraj se je na ljubljanskem okrožnem sodišču pred sodnico Vero Gams Premrl opravil narok, na katerem je sodnica nameravala zaslišati tožnike. Vendar se zaradi številnih pravnih ugovorov, ki so jih navajali predvsem pooblaščenci toženih strank, to ni zgodilo. Pooblaščenec tožnikov odvetnik Antonio Novak iz odvetniške pisarne Janez Stušek je povedal, da tožniki nasprotujejo vsem navedbam toženih strank, ki so jih navajale v zadnji pripravljalni vlogi. Iz njih tudi izhaja, da so želele tožene stranke s filmom V imenu resnice, v katerem naj bi bilo polno nekih govoric, Njavru, Oražmu in Pojetu "iz političnih in drugih vzgibov" le škodovati.

Niso pa nasprotovali zaslišanju Mitje Kunstlja, ki je bil pred leti, tako kot tožniki, zaposlen v brigadi Moris. Odvetnik je povedal, da se bo na sodišču izkazalo, da je Kunstelj nekredibilna priča, ker je bil pravnomočno obsojen na zaporno kazen zaradi tatvin iz vojašnice, kjer je bil zaposlen, in drugih tatvin. Poleg tega je tožnike, predvsem Njavra, večkrat javno blati, Njavru pošilja tudi žaljiva sporočila na mobilni telefon. Zadnjega mu je poslal pred dnevi, ko ga ja obtožil, da je "komunistična svinja".

Tožene stranke, predvsem Barbara Furjan, v odgovorih na tožbo odgovarjajo, da je kritika filma V imenu resnice usmerjena v delo oblastnih organov, v preiskovanje in pregon in delo vojaških struktur, "ki niso sposobne ustrezno obravnavati in sprocesirati odklonskih ravnanj, do katerih prihaja v njihovih vrstah". Barbara Furjan ne dvomi o tem, da je bil brat umorjen, takšnega mnenja je zaradi številnih sumljivih okoliščin, pa tudi zaradi zmedenih in nasprotujočih si izjav prič in preiskovalcev. Prijateljem naj bi bil Blaž namreč omenil, da so ga v vojski snubili za "neke posle" oziroma da bi vozil drogo ali orožje.

 

S kazensko ovadbo nad sodnico

Odvetnik Edvard Bavcon je včeraj povedal, da je v imenu Brajerja zoper sodnico podal kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali uradnih pravic, in to zato, ker je sodnica na naroku decembra lani, čeprav ji je Brajer poslal opravičilo, da se obravnave zaradi bolezni ne more udeležiti, narok opravila, "čeprav ga ne bi smela". Zato zaradi njene pristranskosti zahteva tudi njeno izločitev iz tega sojenja.

Sodnica je pojasnila, da bo o predlogu za njeno izločitev odločal predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik. Dodala je še, da "ves čas delujem v skladu z zakonom in sodim nepristransko", kar pa je močno razburilo okoli dvajset podpornikov Furjanove in drugih toženih. Ker so podporniki na naroku glasno komentirali, da nič ne slišijo, nekateri so v sodno dvorano prihajali kar med narokom, vsi so nekajkrat celo zaploskali in motili sodni proces, je sodnica v dvorano poklicala pravosodne policisti, ki varujejo ljubljansko sodišče. To je močno razburilo podpornike in odvetnika Davida Slugo, ki zastopa Šurca, češ da so navzoči le opozorili, da se slabo sliši in da imajo pravico spremljati sojenje, zato sodnica s prihodom pravosodnih policistov "vrši pritisk na zbrano javnost v dvorani". Sodnica, ki je precej dolgo prenašala nemir v sodni dvorani, je nato podpornike prosila, da naj narok spremljajo brez ploskanja in komentiranja, pravosodne policiste odslovila in zagotovila boljše ozvočenje. Čez kakšno uro je iz dvorane kljub temu odšlo okoli deset podpornikov, ki so glasno komentirali, da gre le za en veliki cirkus in da sodba zagotovo ne bo izdana v imenu ljudstva.

Narok se bo nadaljeval 12. septembra, ko bo sodnica zaslišala tožene.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta