Na avtocesto zavila v nasprotno smer in najboljšo prijateljico zapeljala v smrt

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
06.02.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodišče je poleg pogojne obsodbe Heleni J. izreklo še prepoved vožnje za dve leti, s čimer se zanjo ne bo nič spremenilo, saj ji je lani, ko je dopolnila 80 let, vozniško dovoljenje prenehalo veljati. 
Andrej Petelinsek

Še danes ne morem razumeti, kako se je lahko to zgodilo. Ne vem, ne dojamem," se je januarja v sodni dvorani mariborskega okrožnega sodišča zjokala Helena J., ki je 6. avgusta 2021 v rondoju Pesnica napačno zavila na avtocesto med Mariborom in Šentiljem in v napačni smeri vozila proti Pernici. Nekaj vozil, ki so vozila proti Mariboru, se ji je uspelo izogniti, 27-letni voznici, ki ji je pripeljala nasproti po prehitevalnem pasu, pa ne, saj je v tistem trenutku na notranjem pasu vzporedno z njo vozil 67-letni voznik tovornega vozila.

Čelno trčenje je bilo usodno za 85-letno sopotnico v vozilu povzročiteljice nesreče, zaradi hudih poškodb posledice nesreče nosi tudi obtožena, prav tako voznica drugega vozila in njena mati. Tožilstvo je zoper Heleno J. vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje, ona pa se o krivdi ni sprenevedala. "Ne morem reči, da nisem kriva, če sem," je izjavila sodnici Mateji Kamenšek Gornik. Še preden je stopila pred njo, je z mariborskim tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde, v katerem se je dogovorila, da bo tožilstvo zanjo predlagalo izrek pogojne obsodbe na eno leto in enajst mesecev zapora s preizkusno dobo petih let.

Odvetnica opozorila na problematiko kritičnih odsekov

Ker je bila Helena J. v času nesreče stara 79 let, je tragedija odprla vprašanje o njeni sposobnosti za vožnjo po avtocesti, januarski predobravnavni narok pa je razkril, da obtožena ni imela razlogov, da bi dvomila o tem. "Šoferski izpit je opravila leta 1972. Nikoli pred tem ni imela prometne nesreče, pa se je vsakodnevno vozila v Avstrijo in nazaj. Štirinajst dni pred nesrečo se je z avtomobilom peljala k svoji sestri v Split," je na naroku poudarila zagovornica obtožene Marja Veit Visenjak in sklepno besedo izkoristila za opozorilo, da bi bilo treba kritične odseke na avtocestah pri nas označiti bolje, po vzoru iz tujine. "Kljub tej nesreči, ki ni bila prva v tem krožišču, v smeri dodatnega zavarovanja in označb ni bilo postorjenega nič. Razvitejše države, na primer Nemčija, poznajo sodobnejše rešitve: 3D-oznake, ovire, označbe na voznem pasu. V državah, kjer je bolje poskrbljeno za to, ni toliko tovrstnih nesreč kot pri nas," je menila odvetnica in odkrito spregovorila o tem, da jo je strah, da se bo kdaj kaj podobnega zgodilo tudi njej ali njenim bližnjim. "Da bom zaradi manjše nepazljivosti nekoč sama sedela na mestu, kjer sedi danes obtožena, z uničenim življenjem, ki ga bom lahko spremljala skozi rešetke."

 

Oškodovanki nista priglasili premoženjskopravnega zahtevka

Ker se je Helena J. s tožilko dogovorila, da bo zanjo v primeru priznanja predlagala pogojno obsodbo, ji življenja ne bo treba spremljati skozi rešetke, dejstvo pa je, da ji je lastna neprevidnost uničila življenje. Navsezadnje je naredila napako, zaradi katere je umrla njena soseda in hkrati najboljša prijateljica. "Najhujša kazen zame je, da vsak dan gledam skozi kuhinjsko okno hišo svoje najboljše prijateljice, ki je ni več. Vozila sem jo vsepovsod, vse sva počeli skupaj. Če kak dan ni bilo glasu od mene, je prišla preverit, kaj se dogaja, bila je prva, ki je poskrbela zame in jaz zanjo," je obtožena iskreno obžalovala napako, ki je ni mogoče popraviti. Že pred sodno dvorano in kasneje na naroku se je opravičila tudi oškodovanki, ki se je v drugem vozilu peljala s svojo hčerko, v nesreči sta se obe izredno hudo poškodovali. Ženska je opravičilo obtožene sprejela. "Vem, vsakomur se lahko zgodi, posledice so hude in bodo ostale. Hčer čaka še ena operacija," je sodnici pojasnila oškodovanka, ki v kazenskem postopku zoper Heleno J. niti v svojem niti v hčerinem imenu ni priglasila premoženjskopravnega zahtevka, saj bo povzročeno škodo zaradi fizičnih in psihičnih bolečin (pa tudi škodo na avtomobilu), ki sta jih utrpeli, izplačala zavarovalnica.

Za kaznivo dejanje nevarne vožnje, ki ima za posledico smrt, kazenski zakonik sicer predpisuje kazen od enega do dvanajstih let zapora, vendar sodnica glede na zbrane dokaze v spisu in iskreno obžalovanje obtožene ni našla razlogov, da ne bi sledila predlogu tožilstva za izrek pogojne obsodbe. Poleg pogojne kazni na eno leto in enajst mesecev zapora je Heleni J. izrekla tudi stransko kazen prepoved vožnje avtomobila za dve leti, s čimer se za obtoženo ne bo nič spremenilo, saj ji je lani, ko je dopolnila 80 let, vozniško dovoljenje prenehalo veljati.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?