KRONIKA

Lindav: "Slovenska policija se je zavila v črnino"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaj je šlo narobe, Boštjan Lindov (levo) in Janez Ogulin nista mogla povedati, saj preiskava okoliščin dogodka še poteka.
Dragana Stanković/dnevnik

Slovenska policija se je danes zjutraj zavila v črnino," je vidno pretresen pred množico novinarjev, zbranih pred stavbo policijske postaje v Krškem, dejal vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Nato je malce postal in s tresočim glasom nadaljeval. "V življenju sem videl že marsikaj. Mislil sem, da sem pripravljen na vse. A tak dogodek te preprosto ne more pustiti ravnodušnega. Celotna policija je v šoku. Ne znamo si predstavljati in samo domnevamo lahko, kakšna čustva prevevajo svojce."

Psihološka pomoč in zdravniška oskrba

Kot je dejal, je nesrečni dogodek, ki ga je zagrešil komaj 21-letni policist, še toliko bolj tragičen, ker je za posledicami umrl njegov najboljši prijatelj. Kaj je šlo narobe, za zdaj še ne morejo povedati, saj preiskava okoliščin še vedno poteka. "Dejstvo pa je, da sta oba policista šla skozi usposabljanje - kot tudi vsi policisti do zdaj," je še dejal Lindav.

Vodstvo policije se je včeraj v splošni bolnišnici Brežice, kjer je 25-letni mladenič dobro uro po dogodku zaradi hudih poškodb umrl, srečalo tudi z njegovimi svojci, jim izreklo globoko sožalje in ponudilo vso pomoč, ki bi jo v teh težkih trenutkih potrebovali. Psihološko pomoč nudijo tudi vsem policistom, ki so bili v času dogodka na policijski postaji, zaradi hudega šoka pa je v zdravniški oskrbi tudi 21-letnik.

Nezgoda se je zgodila v garderobi policijske postaje Krško. Eden od obeh policistov, najboljših prijateljev, je zaključeval nočno izmeno, drugi je ravno prišel na delo. Čeprav preiskava, ki jo vodi specializirano državno tožilstvo, še ni zaključena, kaže, da se je strelno orožje sprožilo pri preoblačenju. Direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin je obvestilo o tragičnem dogodku prejel malo pred šesto uro zjutraj. "Ranjenemu so sodelavci skušali pomagati, prišli so reševalci in ves čas smo upali, da poškodbe le niso bile tako hude in da se bo vse skupaj srečno končalo. Žal smo bili nekaj minut po 7. uri obveščeni, da je naš sodelavec izgubil boj z življenjem, zaradi česar smo takoj stopili v stik s svojci," je povedal Ogulin. Kako točno se je tragični dogodek zgodil in kaj je umanjkalo pri običajnem protokolu ravnanja z orožjem, bo pokazala preiskava. Umrli naj bi bil ustreljen v predel prsnega koša, natančnejše podatke pa bo dala obdukcija trupla nesrečnega mladeniča, ki je bil doma iz okolice Ptuja, mlajši policist pa s Celjskega.

V službi komaj dva meseca

Bila sta v generaciji 150 policistov, ki so delo na policijskih postajah po Sloveniji pričeli 1. oktobra, potem ko so uspešno opravili dveletno šolanje in usposabljanje na Višji policijski šoli. "Lahko zagotovimo, da obstajajo verificirani programi, po katerih se vsi policisti, preden pridejo na policijsko postajo, urijo in izurijo, pa tudi v okviru policijskih uprav so programi, pri katerih policisti ves čas opravljajo določene postopke, se urijo in izpopolnjujejo svoje znanje," je dejal Ogulin. Kot je ob tem poudaril, ta trenutek še ni mogoče z gotovostjo reči, da je prišlo do napake pri rokovanju z orožjem, saj je to še del preiskave. "Vemo le, da je prišlo do sprožitve strelnega orožja, zato moramo počakati na konec preiskave, ki bo pokazala, kaj je dejansko šlo narobe," je še dejal Ogulin. Tako bo šele nadaljnja preiskava pokazala, ali sta nesrečna policista pri zaključevanju oziroma začetku izmene upoštevala vse predpisane protokole rokovanja z orožjem.

Policista na PP Krško v ponedeljek nista delala v isti izmeni. Eden jo je ob šestih zjutraj ravno končeval, drugi je prišel v službo.
Dragana Stanković/dnevnik

Kot je povedal Lindav, policija pri preiskavi tesno sodeluje s posebnim oddelkom specializiranega državnega tožilstva, sam pa je odredil strokovni nadzor nad izvajanjem določenih nalog na Policijski upravi Novo mesto ter ponovno izrazil globoko sožalje svojcem in vsem, ki so mladega policista poznali.

"Zavedamo se, da nobena beseda ne bo obudila tega mladega življenja, a smo prepričani, da kot dobri ljudje lahko veliko naredimo, da bo ta žalost manjša. Upam, da do takega dogodka nikoli več ne pride," je zaključil.

Prvi tak primer pri nas

Tovrstne nesreče so izjemno redke. V Sloveniji takšnega primera v zadnjih tridesetih letih nismo zabeležili, bilo pa je nekaj manjših nesreč oziroma sprožitev ob rokovanju z orožjem ali pri usposabljanjih, vajah na strelišču, vendar brez hujših posledic. Nam najbližje je bila nesreča v avstrijskem Gradcu, ki se je zgodila septembra letos v učilnici za taktične vaje v prostorih štajerske državne policije. Incident se je zgodil, ko je inštruktor namesto vadbenega orožja po nesreči vzel v roke pravo pištolo in med prikazom taktične vaje po nesreči ustrelil 27-letnega policista. Ta je kljub takojšnji pomoči umrl na kraju dogodka. Leta 2011 se je podoben incident kot v Krškem zgodil na policijski postaji v Dolnjem Miholjcu na Hrvaškem, kjer je policist po nesreči ustrelil svojega kolega in ga pri tem huje ranil.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?