Korupcija v zdravstvu: Ptujski zdravnik za izdajanje potrdil brez prave licence

10.11.2021 14:34

Pridržana zdravnika bi lahko že danes privedli pred preiskovalnega sodnika. V lenarškem zdravstvem domu so z osumljenim zdravnikom prekinili pogodbo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Podjetja in društva, pa tudi posamezniki so plačevali za izdajo spričeval ter potrdil. 

Profimedia

Oba osumljena zdravnika, ki so jima včeraj odvzeli prostost, sta še zmeraj v policijskem pridržanju, bi ju pa lahko po nekaterih informacijah že danes privedli k preiskovalnemu sodniku mariborskega okrožnega sodišča, ki bo odločal o tem, ali bo zanju odrejen pripor ali ne. Kot smo poročali, so mariborski kriminalisti zdravnika pridržali zaradi zlorabe uradnega položaja ter jemanja podkupnine potem, ko so včeraj širom Slovenije opravili več hišnih preiskav. Zdravnika naj bi bila, kot je dejal Beno Meglič, šef mariborskih kriminalistov, v nekaj letih z izdajo neupravičenih zdravniških spričeval, ki so pogoj za opravljanje dela ali udejstvovanje v športu, zaslužila okoli milijon evrov, saj je šlo za več ot 10 tisoč tovrstnih spričeval. Eden od njiju pa naj bi izdajal tudi lažna potrdila o prebolevnosti koronavirusa ter o opravljenih HAG in PCR testih.

Razkrili smo včeraj, da sta po naših podatkih osumljena Rajko B., sicer že upokojeni zdravnik, ki je pogodbeno opravljal delo za Zdravstveni dom Lenart, ter ptujski zdravnik splošne medicine Izudin K. Direktor lenarškega zdravstvenega doma Jožef Kramberger je za Večer že včeraj potrdil, da so kriminalisti v njihovem zdravstvenem domu opravili informativni razgovor v povezavi z nekdanjim zaposlenim specialistom medicine dela, prometa in športa. "Kot veste, je v Sloveniji izjemno pomanjkanje omenjenih specialistov. Ker naša specializantka medicine dela, prometa in športa še ni končala specializacije in jo še čakamo, nam je upokojeni specialist medicine dela, prometa in športa občasno pomagal pri realizaciji programa. Danes se je nameraval oglasiti v zdravstvenem domu, po telefonu nam je bilo sporočeno, da se gospod danes ne bo oglasil, kar pomeni kršenje podjemne pogodbe, zato smo polletno pogodbo z njim danes prekinili," pa je danes pojasnjeval Kramberger. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi bili vsi žigi lenarškega zdravstvenega doma pod ključem, tako da jih na spornih spričevalih ni.

Zdravnik s ptujskega konca je bil zasebnik, gre za zdravnika splošne medicine, za izdajanje spričeval s področja medicine dela in športa pa naj Izudin K. sploh ne bi bil imel ustrezne licence.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je včeraj na novinarski konferenci po seji koordinacije zdravniških organizacij dejala, da podrobnosti primera ne poznajo, vedo le to, kar so zasledili v medijih. "Gre za strokovno neustrezno ravnanje, poleg tega verjetno tudi kaznivo, je pa treba stvari raziskati in ni mogoče obsojati ljudi vnaprej, ne da se stvari raziščejo," je dodala. In poudarila, da na zdravniških zbornici obravnavajo "nekaj posameznih podobnih prijav, ki so jih prejeli v zadnjih mesecih".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta