Končana preiskava na Žalskem: Zaradi onesnažene vode dva ovadena

Rozmari Petek Rozmari Petek
04.07.2023 18:07

Niso našli izvirnih krivcev, da so v vodo prišle fekalne bakterije, temveč dva odgovorna, ki sta zatajila v Javnem komunalnem podjetju Žalec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ovadili so dva zaposlena, ki sta ključna, da je del Savinjske doline več dni imel hude prebavne težave. Vodo so ljudem šele po skoraj tednu dni začeli razdeljevati s pomočjo gasilcev.
Rozmari Petek

Oktobra lani je mnogo občanov Ločice pri Polzeli, Šempetra z okolico in dela Prebolda zaradi prebavnih težav med vikendom iskalo pomoč na Urgentnem centru Celje. Javno komunalno podjetje Žalec, ki upravlja z vodovodnim sistemom, napake ves vikend sploh ni opazilo. Da je nekaj narobe, so ugotovili šele, ko so jim v ponedeljek dopoldan iz osnovne šole sporočili, da številni učenci manjkajo zaradi prebavnih težav. Kot so kasneje pokazale analize, so bile v pitni vodi prisotne fekalne bakterije, tudi norovirusi, ker je na vodnem viru Matke zatajil dozirnik za klor.

Direktor Javnega podjetja Žalec Janez Primožič, ki je takoj ponudil odstop (ustanovitelji ga sicer niso sprejeli), se je vsem iskreno opravičil in zagotovil, da v prihodnje sistem ne bo več zatajil. Mnogih to ni pomirilo in so napovedovali odškodninske tožbe. Zgolj opravičilo ni bilo dovolj niti za celjske kriminaliste, ki so zaključili s preiskavo primera. "Kazensko ovadena oseba iz podjetja je osumljena, da je z opustitvijo dolžnih ravnanj, ki bi jih morala zagotoviti za splošno varnost ljudi povzročila, da je v sistemu zajetja in priprave pitne vode prišlo do izpada kloriranja vode in s tem do onesnaženja le te. Voda iz zajetja je zato vsebovala določene bakterije in viruse, ki so pri uporabnikih pitne vode povzročili črevesne motnje. Zaradi opisanega je pomoč v bližnjih zdravstvenih domovih iskalo najmanj 500 oseb, zaradi hujše oblike so jih več kot 100 obravnavali v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje, 29 od teh so jih hospitalizirali," so sporočili iz Policije.

Kot so še dodali, so po zbranih obvestilih, opravljenih razgovorih in preučitvi pridobljene dokumentacije, "zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti iz malomarnosti ovadili 59-letno osebo, zaradi suma storitve kaznivega dejanja opustitev dolžnega nadzorstva nad zakonitostjo ravnanja pa še 53-letno osebo, obe zaposleni v podjetju." Ali je med osumljenimi sam direktor, smo vprašali. "V JKP Žalec nismo prejeli nobene ovadbe in o vsem tem, kar me sprašujete, nismo seznanjeni," je za Večer dejal Primožič.

V času, ko so na lokalni ravni zaradi onesnažene vode pripravljali zbore krajanov in izredne občinske seje, so sicer prisotni želeli izvedeti tudi, od kod vendar je onesnaženje v vodo sploh prišlo. A kot so že takrat zaključili, je "izvirne krivce" skoraj nemogoče najti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta