Kavaški klan: Po umoru bi ga zmleli v stroju za meso

Damijana Žišt Damijana Žišt
09.03.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovensko celico Kavaškega klana so policisti razbili maja 2021.
Bojan VELIKONJA/Dnevnik

V začetku leta 2021 so srbski mediji poročali o grozljivih umorih, za katerimi so stali člani kriminalne hudodelske združbe Kavaški klan, ki izhaja iz Črne gore. Visoko pozicionirani srbski člani te brutalne združbe, ki se ukvarja predvsem s prodajo droge in orožja, načrtuje pa tudi likvidacije svojih nasprotnikov, naj bi bili žrtve pred smrtjo mučili, umorili, nato pa zmleli v strojih za meso in predelali v čevapčiče. V Sloveniji tedaj še nismo vedeli, da tudi pri nas deluje celica te združbe. Domnevni člani, ki jim zdaj sodijo na ljubljanskem okrožnem sodišču, so bili v glavnem aretirani maja 2021. Čeprav tožilstvo obtoženim v tej zadevi ne očita ničesar razen trgovanja z drogo, pa so nekateri člani te združbe osumljeni tudi sodelovanja pri umoru Danijela Božića 15. novembra 2020 na Gorenjskem. Pred dnevi pa smo v Večeru prvi poročali, kako naj bi bil Kavaški klan načrtoval likvidacijo Darka Nevzatovića, najpomembnejšega skesanca in nekoč zelo pomembnega člana slovenske celice Kavaškega klana, ki naj bi bila pri nas in tudi v tujini delovala od najmanj decembra 2018 do maja 2021. V načrtovanje Nevzatovićevega umora naj bi bila po trditvah tožilstva vpletena tudi 52-letni Nenad Tabaković s Hočkega Pohorja in njegov brat, 48-letni Kosta Tabaković iz Maribora. Podrobnosti načrtovanja umora, do katerih smo se dokopali, še posebej tega, kaj bi z Nevzatovićem storili, če bi ga ugrabili in nato umorili, so grozljive in podobne tistim, ki so spomladi 2021 prihajale iz Srbije.

Po ugrabitvi bi izginil za vedno

Darka Nevzatovića so, ker je maja 2020 začel sodelovati s slovensko policijo, v matici Kavaškega klana hoteli likvidirati najprej avgusta 2020 v Srbiji in nato marca 2021 v Kopru. Za njegovi likvidaciji naj bi bili zadolženi danes 42-letni Dragan Knježević iz Budve v Črni gori, srbska državljana, doma iz Beograda, 37-letni Filip Vrzić in 25-letni Mirko Marinković, ter 30-letni Marco Skerbec, hrvaški državljan, doma z Reke, vsi so na begu in neznano kje. Ker pa je likvidacija v Srbiji spodletela, naj bi bila Nevzatovića ​v Kopru iskala brata Tabaković in o tem obveščala Vrzića​. Slovenski preiskovalci so dokaze o njihovi vpletenosti v načrtovana umora našli v sky komunikaciji, ki so jo osumljeni uporabljali med seboj, dokler francoski, belgijski in nizozemski policisti 2019 niso vdrli v strežnike zanjo v Franciji. Omenjena komunikacija je med člani tolpe veljala za stoodstotno zanesljivo. Marinković, bil na bi eden od likvidatorjev, ki jih je nad svoje nasprotnike pošiljal Kavaški klan, naj bi bil v sky komunikaciji ob načrtovanju umora Nevzatovića v Kopru pisal Vrziću grozljive podrobnosti, kaj bi žrtvi storil pred smrtjo: "Najbolj bi bilo prepričljivo, da bi lepo izginil v kleti pri onih, ali kaj podobnega, da bi ga narezali na tanke rezine, rabimo mlinček za meso, da ga zmletega vržemo v morje ali da ga raznesemo po gozdu. Samo glej, da imaš nekoga v pripravljenosti, da nam pripelje stroj ali kislino, še boljše, da imamo oboje, da ga zmeljemo in raztopimo. Lahko je tudi živo apno, vendar ne bo razžrlo vseh kosti."

Za delovanje v Sloveniji potreboval dovoljenje

Tožilstvo trdi, da je Knježević, ki naj bi bil v samem vrhu Kavaškega klana - za vodjo velja Radoje Zvicer, ki je za Nevzatovićevo glavo obljubljal milijon evrov -, dal dovoljenje za umor Nevzatovića, sam naj bi bil tudi nadziral izvedbo umora in se dogovarjal, kako in s katerim orožjem bo umorjen. Sprva so Nevzatovičev umor načrtovali 3. avgusta 2020 na območju Loznice v Srbiji, kjer je imel Nevzatović hišo, sicer pa je z ženo in hčerkama živel v Kopru. Ob pregledu sky komunikacije so na NPU, ki vodi tako omenjeno zadevo kot vse druge, povezane z delovanjem te zelo nevarne in brutalne združbe, ugotovili, da je oseba s sky vzdevkom Lavitese Dragan Knježević in ne Milan Vujotić, kot sta policija in specializirano državno tožilstvo do takrat domnevala. Da naj bi bil Vujotić Lavitese, zelo pomemben član matice zloglasne tolpe, je preiskovalcem NPU maja 2020 povedal Nevzatović, ki osebe Lavitese sicer ni nikoli spoznal. In Filip Vrzić je po trditvah tožilstva moral dobiti dovoljenje od Knježevića in ne od Vujotića, da je v Sloveniji lahko ustanovil slovensko celico, ki naj bi jo vodil skupaj z danes 32-letnim Klemnom Kadivcem. Slednji po podatkih iz sky komunikacije ni sodeloval pri načrtovanju Nevzatovićevih likvidacij. Je pa iz ene od komunikacij med Vrzićem in Marjanovićem, vezano na Toma oziroma Sand mana, kar naj bi v sky komunikaciji bil Kadivec, razvidno, da sta se pogovarjala, da so s Slovenci sami problemi in da so "glupi" (neumni).

Umor padel v vodo zaradi pokvarjenega motorja

Mirko Marinković je bil določen, da bo v Loznici umoril Nevzatovića. Na umor naj bi se že bil pripravljal, ko pa je zločin v Srbiji padel v vodo, in sicer zaradi banalne napake - Marinkoviću se je pokvaril motor, s katerim bi moral zbežati po likvidaciji - naj bi bil Marinković zadolžen, da Nevzatovića umori v Kopru. Kasneje se je načrt spremenil in bi likvidator prišel v Slovenijo iz Srbije ali Črne gore. To naj bi bila oseba, ki so jo v Kavaškem klanu klicali Mesar. Pri čemer naj bi se bil Marinković sam javil, da bo Debelega oziroma Svinjo, kot so klicali Nevzatovića, "z veseljem razsekal". Pod vzdevkom Mesar so v Beogradu poznali Marka Miljkovića, desno roko Radoja Zvicerja, ki so ga februarja srbski policisti tudi aretirali. Načrtovana likvidacija Nevzatovića naj bi bila v obeh primerih izvedena enako: Marinković naj bi Nevzatovića ustrelil s puško z dušilcem ali pa bi na cesti izkopal luknjo in vanjo namestil bombo. Sprožil bi jo v trenutku, ko bi se Nevzatović tam peljal v avtomobilu. Ali pa bi ga ugrabili in ga kasneje umorili, končal pa bi v stroju za mletje mesa. Ob tem je Vrzić jasno povedal, da nikakor ne smejo škodovati Nevzatovičevima hčerkama. Če bi bila v avtomobilu, ko bi eksplodirala bomba, tudi Nevzatovićeva žena, pa bi bil to še večji uspeh za Kavaški klan, so se še pogovarjali prek sky komunikacije. Likvidacija v Kopru pa se ni zgodila, ker je Nevzatovića tedaj že varovala policija.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta