KRONIKA

Iskani ubežniki: Preteklosti ne bodo ubežali

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Obraz slovenskega državljana med najbolj iskanimi ubežniki

Elizabeta Zorman

Europol in Evropska mreža skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb - Enfast sta tudi letos sprožila kampanjo za izsleditev najbolj iskanih ubežnikov, imenovano EU Most Wanted. Med pobeglimi storilci je tudi slovenski državljan, 39-letni Enis Kočan, ki je iskan zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Nekateri evropski najbolj iskani kriminalci so dolgoletni ubežniki, ki so se veliko let izmikali prijetju. Nekaj jih sedaj morda celo živi relativno običajno življenje, vendar imajo temno, kriminalno preteklost, ki si jo obupno želijo skriti. Letošnja kampanja se osredotoča na ubežnike, ki se skrivajo vsem na očeh po celotni Evropi. V kampanji EU Most Wanted sodelujejo skoraj vse države članice, trenutno pa je na spletni strani objavljenih 62 ubežnikov. Vsi ubežniki iz letošnje kampanje so iskani zaradi hudih zločinov, kot so umor, trgovina s prepovedanimi drogami in trgovina z ljudmi.

Obiščite spletno stran EU Most Wanted in poglejte fotografije teh ubežnikov ter preverite, ali jih prepoznate. Če jih, lahko to anonimno sporočite prek spletne strani in tako pomagate organom pregona ujeti dolgotrajne ubežnike, apel na javnost naslavljajo policisti. Podatke o iskani osebi lahko prebivalci v Sloveniji posredujejo po anonimnem telefonu policije 080 1200, lahko pa tudi na elektronski naslov skupine za ciljno iskanje oseb fast@policija.si.

Od vzpostavitve spletne strani v letu 2016 so bile kampanje EU Most Wanted vsako leto uspešne. V letu 2020 je bilo prijetih skupno 16 ubežnikov, pet od teh prav zaradi kampanje. A ne le zaradi namigov javnosti, kriminalci se zaradi povečane ozaveščenosti javnosti včasih predajo tudi sami. Skupno je bilo od leta 2016 do danes prijetih 110 ubežnikov, 41 aretacij je neposredno povezanih z namigi s spletne strani EU Most Wanted.

Namestnik izvršnega direktorja operacij pri Europolu Jean-Phillippe Lecouffe poziva: "Bistvo te kampanje je pravica za žrtve. Z obiskom spletne strani EU Most Wanted in s pregledom fotografij ubežnikov lahko pomagate prijeti dolgotrajne ubežnike in jih privesti pred sodišče. Do sedaj je bilo prijetih 110 ubežnikov. Europol in nacionalni organi pregona potrebujejo vašo pomoč pri zaščiti evropskih državljanov." 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?