Intervencije v hribih: V nedeljo štiri reševanja s helikopterjem

Le.V.
03.06.2024 15:23

Gorska reševalna zveza Slovenije in policija po več nesrečah v gorah minuli konec tedna pozivata k previdnosti in pripravljenosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najzahtevnejše je bilo reševanje izpod okna na Prisojniku.
Pu Kranj

Gorski reševalci so minuli vikend, ko se je ob začetku meteorološkega poletja zaradi lepšega vremena v gore odpravilo veliko ljudi, opravili sedem intervencij, od tega samo v nedeljo štiri s helikopterskim reševanjem.

Po klicu kranjskega operativno-komunikacijskega centra so se gorski reševalci z dežurno ekipo na Brniku odpravili na zahtevno reševanje izpod okna na Prisojniku. Pomoč je potrebovala neustrezno opremljena pohodnica, ki je zaradi zdrsa na snežišču padla v skalno odprtino in se poškodovala. Klasični del reševanja so opravili gorski reševalci na tleh, helikopterskega pa ekipa v zraku. Pohodnico so z elektromagnetno vitlo dvignili iz stene, helikopterska posadka pa jo je prepeljala do Erjavčeve koče, kjer sta jo prevzela zdravnik gorske reševalne službe in medicinski tehnik helikopterske nujne pomoči.

Sočasno je bila sprožena tudi akcija na Mali Mojstrovki, poškodovanko pa je že v vmesnem času pobral helikopter Slovenske vojske z reševalcem Gorske reševalne službe Kranjska Gora. Pohodnico so prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice. 

V nedeljo so pomoč v gorah potrebovali tudi štirje tuji državljani. Preko navigacije so poslali SOS-signal operativno-komunikacijskemu centru Nova Gorica. "Signal je kazal na okolico koče na Doliču, kjer so tuji pohodniki obtičali zaradi nevihte in snega, ki sta jim onemogočila varen sestop," je težave pohodnikov opisala Gabrijela Vrbnjaki iz Gorske reševalne zveze Slovenije in dodala, da se tujcem ni zgodilo hujšega od tega, da so bili zelo premočeni. Posadka helikopterja policije jih je z dežurno ekipo gorskih reševalcev prepeljala v Trento.  

Pomoč reševalcev je na vrhu Šmarne gore potreboval tudi otrok, ki je padel z igral in se poškodoval. Na kraju so ga oskrbeli tam prisotni gasilci, dežurna ekipa gorskih reševalcev pa ga je s posadko letalske policijske enote posadila v heli vrečo in z elektromagnetno vitlo dvignila v helikopter slovenske policije. 

Ob robu naštetih nesreč na Policijski upravi Kranj pozivajo k previdnosti v gorah. Priprava na turo mora poleg informiranosti o turi obvezno vključevati tudi upoštevanje vremenske napovedi in ustrezno opremo. "V visokogorju je namreč še sneg. Že kar nekaj časa pa v gorah prihaja tudi do vremenskih preobratov, ki so napovedani že vnaprej," poudarjajo na policiji. 

 

 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta