Hranil več tisoč dokazov o spolnih zlorabah otrok

Damijana Žišt Damijana Žišt
17.01.2022 06:00

Lani je bil Kamničan obsojen na 18 mesecev zapora zaradi prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja golih fotografij otrok. Višje sodišče je sodbo razveljavilo, ker ni jasno, ali je razumel pomen in posledice priznanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Amir Pehlić je lani krivdo priznal, v ponovljenem procesu pa se izgovarja na duševno motnjo in vztraja, da očitkov tožilstva ne razume.

Robert BALEN

"Zakaj fotografirate mojega sina, jaz vam tega ne dovolim. Se vi sploh zavedate, kaj bo objava njegove fotografije v časopisu pomenila zanj, ko ga bodo, zdaj ko ni več v priporu, prepoznali na ulici. Že v priporu so ga dvakrat hudo pretepli, bojim se, da bo zdaj še huje," se je ta teden na ponovljenem procesu zoper 25-letnega Amirja Pehlića iz Kamnika nad fotoreporterjem Večera Robertom Balenom hudovala mati obtoženega Nina B. Sodnica jo je posvarila, naj se umiri, sicer bo morala iz sodne dvorane, glede fotografiranja njenega sina pa ji je pojasnila, da je mediju dovoljenje za to izdalo sodišče.

Pehlić na zatožni klopi sedi zaradi očitanega kaznivega dejanja prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva mladoletnih oseb. Lanskega maja je dejanje celo priznal in bil obsojen na leto in pol zapora, sodišče ga je takrat izpustilo iz pripora, a sodba ni postala pravnomočna. Obramba se je zoper prvostopenjsko odločitev pritožila in zatrjevala, da obtoženi, ki ima lažjo duševno motnjo, sploh ni razumel, kaj se mu očita, in da je krivdo priznal samo zato, da so ga izpustili iz pripora. Višje sodišče je pritožbi ugodilo in primer vrnilo na prvo stopnjo, kjer morajo najprej ugotoviti, ali Pehlić razume očitano v obtožbi.

Policija ga je odkrila po posredovanju Europola

"Ali razumete, kaj vam očita tožilstvo v obtožnici?" je obtoženega ta teden vprašala sodnica. "Ne, ne razumem, ker sem oseba, ki težko razumem," ji je odvrnil Pehlić. "Ali razumete, da so vam na računalniku in mobilnem telefonu našli fotografije več tisoč spolno zlorabljenih otrok, večinoma deklic, starih od leta do dvanajst let?" je nadaljevala sodnica.

"Ne, o tem nič ne vem in me ne zanima," ji je rekel Kamničan. "Ste prebrali obtožnico, znate brati?" je še zanimalo sodnico. "Ja, znam brati, a nič ne razumem, kaj piše v tistih vaših papirjih," se je sprenevedal Pehlić, nakar je sodnica tožilki Tatjani Verbič Šulgaj naročila, naj obtoženemu povzame obtožnico. Pehliću tožilstvo očita, da je avgusta 2020 na svojem instagram profilu razširjal sedem fotografij golih ali zelo pomanjkljivo oblečenih deklic, starih od leta do dvanajst let. Poleg tega so policisti septembra 2020 ob hišni preiskavi na njegovem mobilnem telefonu in prenosnem računalniku našli skoraj 2400 fotografij pomanjkljivo oblečenih ali golih otrok in nekaj več kot tisoč fotografij spolno zlorabljenih deklic, starih od pet do deset let, ki so jih zlorabljale odrasle osebe. Slovenska policija je sicer izprijenega Kamničana odkrila po posredovanju Europola. Aretirali so ga septembra 2020.

Do takrat je Pehlić živel na videz urejeno življenje. Hodil je v službo, živel je pri mami, ki je na prvem sojenju pojasnila, da se je obtoženi rodil z lažjo duševno motnjo, česar ni mogoče pozdraviti. "Ali zdaj razumete, kaj se vam očita, obtoženi?" je še enkrat vprašala sodnica. "Ne, ne razumem, sicer pa zakaj bi izvrševal kazniva dejanja, če sem tedaj imel punco v tujini. Zapustila me je, ko sem moral v pripor," je v sodni dvorani potarnal Pehlić. In sodnici rekel: "Krivde ne priznavam!"

Predlagala zaslišanje psihiatrov

V ponovljenem procesu mora sodišče ugotoviti, ali obtoženi razume očitano v obtožbi. Njegova zagovornica Sabina Glavič je na predobravnavnem naroku predlagala, da sodišče zasliši lečečo psihiatrinjo Kamničana Andrejo Pirtovšek Šaus in sodnega izvedenca psihiatra Dragana Terziča. Predlagala je celo, da bi mnenje zanj izdelala komisija treh zdravnikov, ki bodo ocenili, ali je lahko razumel pomen svojega ravnanja in dejanja, ki se mu očita. Odvetnica vztraja tudi pri zaslišanju obtoženčevih staršev Enesa P. in Nine B., "ki bo lahko povedala, da so k njenemu sinu hodili različni ljudje in so dostopali do njegovega računalnika, torej so lahko oni nanj namestili sporne fotografije". Sojenje se bo pričelo 15. marca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta