KRONIKA

Grozljivo odkritje: Dojenčkovo truplo med smetmi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Center za ravnanje z odpadki Špaja dolina, kjer se je med smetmi skrivala grozljiva najdba.
Občina Grosuplje

Minulo soboto nekaj pred 8. uro so bili policisti obveščeni, da so v sortirnici odpadkov na deponiji Špaja dolina na območju Grosupljega našli truplo novorojenčka. Trupelce, gre za novorojenega fantka, so našli pri ločevanju odpadkov. Kot so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, so policisti kraj zavarovali, opravili ogled in začeli zbirati obvestila. Truplo je bilo odpeljano v Inštitut za sodno medicino, kjer bodo opravili obdukcijo. "Z opravljeno obdukcijo se bodo ugotavljale okoliščine smrti novorojenčka. V tej fazi ne moremo pojasnjevati, ali gre za umor ali detomor, saj niso znane okoliščine smrti novorojenčka. O detomoru govorimo izključno takrat, ko je za smrt otroka odgovorna mati in to med porodom ali takoj po njem, ko je še pod vplivom poroda, se pravi tudi, da ne gre za mrtvorojenega otroka," je včeraj medijem pojasnil Tomaž Tomaževic, tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana. Tomaževic je ob tem dodal: "Kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil in ugotavljanje okoliščin dogodka, ob tem pa naprošamo vse, ki bi imeli kakršnekoli informacije, ki bi pripomogle k preiskavi, da to sporočijo na interventno številko 113 ali anonimno na številko 080 1200 oziroma na najbližjo policijsko postajo."

Da je bilo truplo najdeno v sortirnici, so za RTV Slovenija potrdili v Komunalnem podjetju Grosuplje. Sortirnico sicer upravlja podjetje Gor iz Celja, ki ločuje odpadke od različnih zbiralcev odpadkov. Katerih, v podjetju niso povedali.

Čigav je bil otrok, ni znano

V Sloveniji so v zadnjih letih policisti že preiskovali primere, ko so med smetmi našli trupelca novorojenčkov. Še zmeraj ni rešen primer, ki se je zgodil na Štajerskem leta 2007. 20. septembra so delavci tedanjega Papir servisa v Lenartu na deponiji, kjer sortirajo odpadke, na tekočem traku našli truplo novorojenčka. Najprej so mislili, da se med odpadki po traku proti njim pelje plastična lutka, kmalu pa so osupli ugotovili, da gre za truplo dojenčka. O grozljivi najdbi so obvestili policiste, ki so delo v sortirnici za nekaj ur ustavili, da bi poiskali dokaze, ki bi jim pomagali najti odgovore na vprašanja, čigav je dojenček.

Odrejena je bila obdukcija trupelca, da bi ugotovili, ali je bil otrok rojen mrtev ali je bil umorjen po rojstvu. Patologi so razkrili, da je bil otrok rojen živ in da je živel le nekaj ur. Policisti so skušali izvedeti, od kod so bile pripeljane smeti, med katerimi je bil skrit dojenček, saj so v Papir servis vozili odpadke iz mariborske občine in tudi nekaterih drugih bližnjih občin. Ugotovili pa so lahko le, da gre za odpadke z mariborskega območja, saj so jih tja pripeljali Snagini tovornjaki. Tukaj se je preiskava skoraj ustavila. Policistom glede na smeti ni uspelo natančneje ugotoviti, kje je bil otrok odvržen, zato so pozvali občane, naj jim sporočijo kakršnekoli pomembne informacije. Nekaj klicev so prejeli, vendar pa se je po preverjanju izkazalo, da ne vodijo v pravo smer. Čakali so tudi na morebitna obvestila bolnišnic - največ primerov detomorov so namreč ugotovili ali razrešili prav zato, ker so ženske po porodu doma iskale pomoč v bolnišnici zaradi poporodnih težav ali celo sepse, zanikale pa so, da so rodile. Toda v bolnišnicah takšnega primera v tistih dneh niso obravnavali.

V kasnejših mesecih so policisti opravili nekaj primerjav DNK, s katerimi so skušali najti otrokove starše, a so vse dale negative rezultate. Pod drobnogled so vzeli tudi nekaj žensk, ki so jih v preteklosti že obravnavali zaradi enega ali več detomorov, in bi lahko kaznivo dejanje ponovile. A prav tako zaman. Vse do danes niso odkrili, kdo je bila otrokova mati.

Priznanje matere, a brez trupla

Mariborska policija uprava pa vodi tudi primer, v katerem imajo priznanje matere, da je zakrivila detomor, a trupelca doslej še niso našli. Leta 2012 je takrat 37-letnica iz ormoške občine, mati že treh otrok, dejala, da je rodila doma, trupelce zavila v vrečko in ga zakopala v gozdu. Policistom naj bi bila nesrečna mati pokazala, kje je zakopala truplo, a tudi s pomočjo psov preiskovalci niso našli ničesar.

Slovenska zakonodaja je ena redkih, ki detomor obravnavajo kot specifično kaznivo dejanje oziroma posebno obliko umora. Kazenski zakonik tako predvideva: Mati, ki vzame življenje svojemu otroku med porodom ali takoj po porodu, dokler je še pod njegovim vplivom, se kaznuje z zaporom do treh let." Če je bil otrok rojen mrtev, mati pa je nato skrila njegovo truplo, pa lahko nesrečnico policisti ovadijo zaradi skrunitve trupla.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?