(FOTO in VIDEO) Na gorenjski avtocesti zasilno pristalo manjše letalo. Pilot javil: Pristati moram v eni minuti

Tamara Krivec, Dnevnik
05.08.2022 14:44

Na avtocesti pri Brezjah je okoli pol treh popoldan zasilno pristalo manjše letalo. Osebi, ki sta bili v njem, nista poškodovani, pilot naj bi bil imel težave z motorjem. Škoda je nastala le na letalu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zasilni pristanek letala Aquila A210.
Gars Kranj

Okoli poltretje ure popoldne je na avtocesti med predorom Ljubno in priključkom Brezje v občini Radovljica pristalo manjše letalo, med pristajanjem je zadelo v brežino in se prevrnilo. Poškodovanih v nesreči ni, osebi, ki sta bili v letalu, sta se iz njega rešili sami. Šlo naj bi za Avstrijca. K sreči letalo ni bilo udeleženo v prometni nesreči, niti oplazilo ni nobenega avtomobila na avtocesti. Na letališču v Lescah so nam potrdili, da je letalo vzletelo z njihovega letališča, do odklopa z njihove frekvence, na kateri je bil pilot prijavljen, pa je vse potekalo normalno.

Pristanek na gorenjski avtocesti je bil, pravi pilot, edina možnost.
Luka Cjuha/dnevnik

"Naredil je en širši, testni krog okoli letališča in vse je bilo normalno. Kakšnih 50 metrov stran od letališča, ko letijo mimo Radovljice, pa se letala priključijo na drugo frekvenco," so razložili na letališču. Letalo je zasilno pristalo kakšnih sedem, osem kilometrov stran od vzletne točke. V času letenja se je pilot priklopil na frekvenco Kontrole zračnega prometa Slovenije in po navedbah STA jim je pilot javil o težavah z motorjem. "Pristati moram v eni minuti," je na posnetku pogovora na spletni strani Live Air Traffic med pilotom in kontrolnim stolpom prvi v zelo umirjenem tonu iz višav sporočil na trdna tla. Pojasnil je, da mora zaradi odpovedi motorja zasilno pristati na avtocesti v smeri Lesc.

Dars kamere

Na delu preiskovalec letalskih nesreč

Kaj točno je bil vzrok zasilnega pristanka, bo pokazala analiza nesreče. Za to je pri nas pristojna služba v okviru ministrstva za infrastrukturo, glavni preiskovalec letalskih nesreč pri nas pa je Toni Stojčevski. Ta se danes ni odzval na naše klice. Na kraju nenavadnega dogodka je bilo v kratkem času več intervencijskih služb, povečini poklicni gasilci iz Kranja in z Jesenic ter prostovoljni iz PGD Radovljica. Poveljnik GARS Kranj Andraž Šifrer je za Dnevnik nekaj minut po prisilnem pristanku dejal, da je manjše letalo očitno zgrešilo pristajalno stezo leškega letališča, ker je bilo prenizko, da bi mu uspelo priti do nje, pa da se je pilot odločil za zasilni pristanek na avtocesti. Letalo je sicer letelo na manj kot tristo metrih nadmorske višine, ki je Kontrola zračnega prometa Slovenije ne nadzoruje. V tem pasu povečini letijo športna letala.

Gars Kranj
Gars Kranj

Zakaj ni pristal na travniku?

Promet je bil dlje časa oviran, več ur je potekal zgolj po intervencijskem pasu, saj je bil kraj nesreče zavarovan. Četudi je promet potekal po prehitevalnem pasu, pa je nastal daljši zastoj, kar je že brez nesreče povsem običajno ob petkovih popoldnevih. "Saj ni res, pa je," so v Darsu zapisali na facebooku. "K sreči se je vse dobro končalo. Vožnjo brez vinjete pa bomo tokrat spregledali," so se pošalili. Gre sicer za letalo nemške izdelave Aquila A 210 z oznako OE-CYY, in sicer graškega podjetja Austrian Aviation Training. Spada v kategorijo generalne aviacije, ima dvokraki propeler, desetmetrski razpon kril, v dolžino pa meri 7,4 metra. Običajno ga poganja motor avstrijske znamke Rotax, ki velja za priljubljen in zanesljiv motor s sto konjskimi močmi. Zakaj pilot ni pristal na kakšni bližnji ravnici, na travniku, smo povprašali inštruktorja letenja s Štajerskega, ki pa je želel ostati neimenovan.

"Verjetno mu višina letenja ni dopuščala, da bi se vrnil v Lesce ali pa pristal celo na Brniku. Glede na bližnji teren, govorim o travnikih in ravninah, je pristanek na avtocesti vendarle nenavaden. Dodatno je treba biti pozoren na morebitne nadvoze, znake, table, daljnovod … Kaj točno se je dogajalo, bo seveda pokazala preiskava. V takem trenutku je res težko biti pameten," je še komentiral in dodal, da če bi bil med zasilnim pristankom pod letalom gozd, bi se pa tudi sam raje kot za pristanek v "naravi" odločil za avtocesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta