Deaktiviranje bomb: Prvi del "reševanja" Maribora ta četrtek

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
29.10.2019 22:19

Občinske in državne službe bodo javnosti danes še natančneje predstavile pravila, ki bodo jutri in v nedeljo vladala v štajerski prestolnici zaradi onesposobitve letalskih bomb iz druge svetovne vojne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blizu najdišča 250-kilogramske letalske bombe je tudi Univerzitetni klinični center Maribor. Popolna evakuacija pacientov ne bo potrebna.
Andrej Petelinšek

Strokovnjaki, ki v Mariboru sodelujejo pri načrtu za onesposobitev najdenih letalskih bomb iz obdobja druge svetovne vojne, bodo danes dopoldan dorekli še zadnje podrobnosti o jutrišnji deaktivaciji 250-kilogramske bombe na gradbišču za Europarkom in uničenju 500-kilogramske bombe na železniškem nasipu med Mlinsko in Plinarniško ulico, kar imajo v planu za nedeljo. Ker so v javnost prihajale tudi napačne informacije o tem, kako veliko območje bo treba izprazniti in kje vse se ne bo smelo gibati, ponavljamo, kaj je pomembno vedeti.

Ni razloga za preplah

Četrtkova začasna evakuacija ne bo drastično posegla v življenje Maribora. Domove morajo izprazniti prebivalci, ki živijo 300 metrov od gradbišča. V tem radiju je prijavljenih okoli 100 ljudi. Za vse, ki so med prazniki načrtovali ostati doma in ta dan nimajo nobenega opravka na drugem koncu mesta, bo poskrbljeno na zbirni lokaciji v dvorani Tabor. "Tam bo dovolj prostora tudi za avtomobile, ki jih je nujno treba umakniti z območja evakuacije," poudarjajo na Mestni občini Maribor. Evakuacija bo potekala od osmih naprej, zaprte bodo ceste, dokler ne bo sirena sporočila konca nevarnosti, vstop na omenjeno območje ne bo dovoljen. V bližini bombe je tudi Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, kjer že od ponedeljka pripravljajo načrt, kam bodo premestili bolnike. Popolna evakuacija tam ne bo potrebna, preselili pa bodo paciente iz višjih nadstropij in vse, ki ležijo v sobah, ki gledajo na Titovo cesto. V četrtek bo poleg omejitve gibanja na celotnem območju UKC Maribor veljala tudi prepoved obiskov.

Zemljevid evakuacije v četrtek, v radiju 300 metrov od bombe na gradbišču za Europarkom
Uroš Šoštarič
V bombi, ki jo bodo nevtralizirali jutri, je 125 kilogramov eksploziva. 
MOM

V nedeljo večji poseg v mesto

Za več ur bo moralo v nedeljo domove zapustiti 1000 ljudi, ki živijo v Melju 300 metrov proč od najdene 500-kilogramske bombe. Njena onesposobitev bo v središče mesta posegla bistveno bolj kot evakuacija jutri, saj bo zadrževanje na prostem strogo prepovedano v radiju 600 metrov od locirane bombe med Mlinsko in Plinarniško ulico. Več podrobnosti o evakuaciji v nedeljo bo znanih v prihodnjih dneh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta