Bolj kot obtoženega dveh poskusov uboja je priča kritizirala žrtvi

Damijana Žišt Damijana Žišt
22.05.2023 06:23
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjan Elemir Rozman zanika vse očitke tožilstva.
Nik Erik NEUBAUER//Dnevnik

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem priče Suzane R. nadaljevalo sojenje Marjanu Elemirju Rozmanu, ki je obtožen dveh poskusov uboja in nasilništva. Očitke tožilke Maše Podlipnik zanika. Tožilstvo trdi, da je Rozman Sandiju Šišiću skušal vzeti življenje 1. septembra 2021 v stanovanju očeta Andreje Lokar v ljubljanskem Zalogu, ki je bila tedaj intimna Rozmanova partnerica, Šišič pa njen bivši partner, s katerim imata 20-letno hčerko. V stanovanju se je med trojico najprej vnel prepir in se končal tako, da je Rozman Sandija Šišića najprej zabodel v trebuh, nato pa ga še porezal po vratu. Hujše posledice je preprečila Andreja Lokar, ki se je vrgla na Rozmana, Šišić pa je pobegnil.

Policisti so dejanje sicer takrat opredelili kot povzročitev hudih poškodb, Rozmana pa niso priprli. Šele kasneje je bilo dejanje prekvalificirano v poskus uboja. Ker je Rozman po napadu na Šišića ostal na prostosti, se je tako še naprej nasilno obnašal do Lokarjeve, 12. januarja lani je še njo napadel s kuhinjskim nožem. Zabodel jo je v vrat, ona je v obrambi prijela za rezilo, si porezala roke, a je pred napadalcem pobegnila. Ker pa je bil po trditvah tožilstva že prej večkrat nasilen do nje, je obtožen še nasilništva.

​Po napadu je bila mirna

Sodišče je včeraj zaslišalo pričo Suzano R., ki je povedala, da se je obtoženi vedno lepo obnašal do nje, ko sta se srečala v bloku. Ko ga je prvič videla, je pristopil in se predstavil, da je njen novi sosed, saj da z Andrejo Lokar živita pri njenem očetu. "Bil je vljuden, olikan in veliko bolj miren kot Sandi in Andreja. Če bi rekla kaj drugega, bi se zlagala. Mislim, da je plačeval tudi najemnino," je povedala priča. Na Andrejo Lokar priča nima lepih spominov. Večkrat, ko je šla mimo stanovanja njenega očeta, je slišala, kako se je Andreja prepirala z očetom. Povedala je, da naj bi bila Andreja pogosto pod vplivom drog in alkohola, zato naj bi bila očeta večkrat tudi tepla. In to samo zato, ker ji oče ni želel dati denarja za drogo. Priča je povedala, da naj bi Andreja očeta pred približno osmimi leti tudi napadla z nožem. Sicer pa se je Andreja januarja lani zatekla k njej po tem, ko naj bi jo bil obtoženi Rozman s kuhinjskim nožem zabodel v vrat. "Suzana, poglej, kaj mi je naredil? Zaštihal me je," ji je rekla Andreja, nato pa je še povedala, da naj bi ji bil to storil Marjan. Suzana R. je poklicala policijo, se ji je pa zdelo nenavadno, ker Andreja policistom ni hotela povedati, kateri Marjan jo je zabodel z nožem. "Ko se je pogovarjala s policisti, je bila mirna. Celo preveč mirna, ker če bi mene kdo napadel z nožem, ne vem, če bi bila tako mirna, kot je bila ona," je dodala priča.

Poskus uboja: Na nožu našli kri obtoženega in oškodovancev

Priča je še povedala, da je Andrejin oče prodal stanovanje približno pred pol leta, se je pa z njo večkrat pogovarjal o Andreji in Marjanu Elemirju Rozmanu. Včasih ji je povedal, da če se Andreja in Marjan napijeta, se tepeta. Enkrat pa ji je rekel, da ima Andreja modrice po telesu, ker jo je Marjan pretepel. Zaupal ji je tudi, da je Andreja svoj priimek zamenjala za Rozmanovega, in to menda samo zato, da bi se predstavljala kot njegova hčerka in da bi za Marjana tihotapila drogo čez mejo. Glede odnosa med Andrejo Lokar in Sandijem Šišićem pa je priča dodala, da naj bi bil precej buren oziroma, da sta se večkrat skregala. Poleg tega naj bi Šišić enkrat grozil tudi njej. Pred včerajšnjim zaslišanjem ji je poslal več SMS-sporočil, kako naj priča na sodišču, je razkrila Suzana R. Na prošnjo predsednice senata Maje Povhe je priča na glas prebrala omenjena sporočila. Iz njih je bilo razbrati, da jo je Šišić, ki je z Andrejo Lokar v dobrih odnosih zaradi hčerke, živeče s Šišićem, med drugim prosil, da naj Andreje "ne potunka", ker da je "itak vsa boga". Odgovorila mu je, da bo vsekakor povedala, da je že očeta napadla z nožem. On pa ji je odgovoril: "Ne rabiš tega povedat, ker bo tisti morilec prišel ven en, dva, tri in se potem še zlepa ne bo končalo".

 

Umor matere in druga kazniva dejanja

Rozman, ki je zdaj v priporu, je že bil zaprt. Prvič zaradi umora matere Anuške Klenar Rozman. Življenje ji je vzel 22. decembra 1998 v Prlekiji, ko jo je z baterijsko svetilko večkrat udaril po glavi, jo ustrelil z lovsko puško in jo z bagrom zakopal za hišo. Ukradel je vse vredno v hiši in pobegnil. Murskosoboško sodišče ga je obsodilo na 14 let zapora. Ko je prestal kazen, je ukradel BMW-ja, pijanega so ga prijeli policisti. Še preden je zaradi tega prišel na sodišče, je vlomil v neko hišo. Prijel ga je kar stanovalec sam. Spet je šel v zapor in januarja kazen prestal, vendar na prostosti ni ostal dolgo.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta