zadnje objavljene

pogledi

več

mnenje

več

Bivšemu policistu očitajo nezakonito premoženje: Od kod mu 82 tisoč evrov gotovine?

Damijana Žišt Damijana Žišt
03.01.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potnih listov, ki so bili pripravljeni za žigosanje, niso našli pri Sebastijanu Hozjanu, pač pa pri drugih dveh osumljenih, pa vendar so preiskovalci prepričani, da je bil tudi on vpleten v ta koruptivni posel.
Policija

Na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča se je v sredini decembra opravil narok v tožbi po zakonu o odvzemu nezakonitega premoženja (ZOPNI), ki jo je zoper Sebastijana Hozjana, nekdanjega policista, zaposlenega na Postaji mejne policije (PMP) Gruškovje, vložilo specializirano državno tožilstvo (SDT). Hozjana, ki mu tožilka Barbara Lipovšek očita, da je 81.741,21 evra, najdenih v plastični vrečki v nočni omarici med opravljanjem hišne preiskave na njegovem domu 2020, nezakonitega izvora, ni bilo na sodišče. Prišel ni niti na septembrski poravnalni narok.

Pomagali so mu sorodniki

Kljub temu je na naroku sredi decembra sodnica Mirjana Reberc ocenila, da obstajajo zakonski pogoji, da se opravi narok. Hozjan je namreč pisno ugovarjal zoper tožbo po ZOPNI in je tožilski očitek o nezakonito pridobljenem premoženju odločno zanikal. Sodišče je na Hozjanov pisni predlog zaslišalo njegovo mater in polbrata. Nekdanji policist bi namreč rad s predlaganimi pričami sodišče prepričal, da je del (od zaseženega) denarja prihranil, preostalo pa so mu podarili prijatelji in sorodniki ob različnih priložnostih.

 

Hozjanova mati Nada Hozjan in polbrat Gregor Šmigoc sta na sodišču povedala, da je Sebastijan Hozjan zelo varčen človek. Pred nekaj leti je njegov oče Zdravko v Limbušu kupil stanovanje, vanj se je vselil Sebastijan in v njem biva še danes, je povedala njegova mati. "Z mojim bivšim možem sta se dogovorila, da se bo Sebastijan preselil v stanovanje v Limbušu, da mu ne bi bilo treba plačevati najemnine kje drugje in da bi lahko varčeval za nakup večjega stanovanja. Pred selitvijo v to stanovanje v Limbušu je Sebastijan sicer nekaj časa živel pri dedku in babici, za kar mu ni bilo treba dati nobenega denarja. Vedno sta mu govorila, naj varčuje svoj denar, da bo nekoč imel svoje stanovanje," je povedala Nada Hozjan.

Sebastijanu so po njenih besedah vsi sorodniki želeli dobro, predvsem pa, da bi si nekoč lahko kupil večje stanovanje in si uredil življenje. "Zato sem mu tudi sama ob neki priložnosti podarila 2500 evrov," je še povedala priča. Hozjanova mama in polbrat Gregor sta dejala tudi, da je Sebastijan poleg svoje službe na policiji veliko delal priložnostno, največ v gradbeništvu, kjer je tudi dodatno zaslužil. Pri gradbenih poslih se je precej usposobil, Gregor Šmigoc je še dejal, da je tudi njemu pomagal pri gradnji prizidka ob domači hiši. Mama Nada ni znala povedati, kakšna dela je še opravljal Sebastijan poleg službe. Ko pa ga je kdaj spraševala, kje je, kaj dela, ji je pogosto rekel, da pomaga kolegu pri različnih delih. "Nikoli ga nisem posebej spraševala, za kakšna dela gre, se pa je vedno odzval klicem na pomoč, če ga je kdo potreboval," je še dodala Nada Hozjan.

Štiristo evrov za lažno potrdilo

Sebastijan Hozjan se je znašel v zgodbi o domnevno koruptivnih štajerskih policistih. Zadeva se je pričela odvijati 11. februarja 2020, ko je peterico doletela hišna preiskava. Štirje policisti so takrat pristali v priporu, po enem mesecu pa so smeli na prostost, saj je sodišče presodilo, da pri njih ne obstaja več nevarnost, da bi dejanje ponovili, ker so v službi kmalu po prijetju dobili odpoved.

Hozjan je bil edini izmed peterice, ki se je ves čas smel braniti s prostosti. Vsi osumljeni policisti so delali na mariborski policijski upravi. Na PMP Gruškovje so bili zaposleni Hozjan, Vlado Cafuta, Samo Lipovec in Damjan Žunko, Aleš Lesar pa na PMP Zavrč. Obtoženim se očita, da so bili del kriminalne združbe, ki je državljanom BiH, Makedonije in Srbije, ki so v Evropski uniji najverjetneje delali na črno, v potnih listinah lažno potrjevala prehod zunanje schengenske meje. S tem so policisti tujcem, domnevno za plačilo, omogočili neprekinjeno bivanje v državah v schengenskem območju v nasprotju s schengenskimi predpisi, ki državljanom tretjih držav bivanje omejujejo na 90 dni v kateremkoli obdobju 180 dni. Po izteku tega obdobja oseba na schengenskem območju biva nezakonito. Poročali smo že, da naj bi bil združbo, v katero so bili vpleteni zdaj že bivši policisti, vodil Marjo Cvijetić, cena, ki so jo državljani tretjih držav morali plačati vrhu združbe za potrdilo, s katerim so lažno prikazovali, da so zapustili schengensko območje, pa je bila okoli 400 evrov.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?