Aretacija črnogorskih profesionalnih morilcev na Obali: Kdo je slovenski državljan, ki je bil z njima, kdo je bil tarča?

Damijana Žišt, M.R.
08.07.2024 12:45

Včeraj so policisti, tudi pripadniki posebne enote, na Belem križu v občini Piran prijeli slovenskega državljana in dva državljana Črne gore. Vsi naj bi bili povezani z zloglasnim Kavaškim klanom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policijska akcija na Belokriški cesti v občini Piran
Primorske Novice

Policisti so uporabili prisilna sredstva, pri tem pa je bila ena oseba poškodovana in je potrebovala zdravniško pomoč, so sporočili z ljubljanske policijske uprave, poročajo Primorske novice. Za N1 pa so na ljubljanski policijski upravi pojasnili, da so v sodelovanju z drugimi policijskimi upravami izvajali ukrepe v sklopu preiskave uradno pregonljivega kaznivega dejanja, ki jih usmerja pristojno tožilstvo. 

V policijski akciji niso uporabili strelnega orožja, prav tako pa ni bila v času akcije ogrožena varnost drugih oseb. Belokriška cesta je bila nekaj časa zaprta. Drugih podrobnosti policija za zdaj ne daje. 

Po naših neuradnih podatkih je policija na Belem križu v občini Piran aretirala Aleksandra Đurđevića iz Portoroža in še dva člana črnogorske mednarodne kriminalne združbe Kavaški klan. Gre za črnogorska državljana, ki naj bi v matični celici Kavaškega klana imela vlogi likvidatorjev oziroma morilcev sovražnikov Kavaškega klana. Njuna naloga naj bi bila v Sloveniji umoriti Žarka Tešanovića iz Ljubljane. Umor slepega Tešanovića naj bi naročila matična celica kavaškega klana iz vasi Kavači v Črni gori. Đurđević, ki se ga neuradno povezuje s Kavaškim klanom v Črni gori, pa naj bi jima pri tem pomagal. Eden od aretiranih profesionalnih morilcev naj bi bil osumljen tudi umora Igorja Mančića januarja lani v Ljubljani.

Kdo je Žarko Tešanović?

V Večeru smo o njem že večkrat pisali. On je tisti, ki naj bi bil oktobra 2019 v skladišču na Okroglem načrtoval krajo droge, v vrednosti več kot 1,5 milijona, ki naj bi jo tam hranila slovenska celica Kavaškega klana, katere vodja naj bi bil Klemen Kadivec. Slednjemu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo še s trinajstimi obtoženimi zaradi suma, da so trgovali z drogo. Tešanović pri sami kraji droge ni mogel sodelovati, ker je slep, zato naj bi bili drogo ukradli Danijel Božić, David Šolaja in Igor Mančič.

Vsi so že mrtvi. Božić je bil umorjen novembra 2019 po tistem, ko sta ga v Ankaranu ugrabila Klemen Kadivec in Bojan Stanojević, ki sta bila pri tem dejanju aretirana, njuni domnevni pajdaši pa so Božića odpeljali v gozd v bližino Okroglega in ga umorili. Šolaja je bil umorjen decembra 2019 v Španiji, na Mančića je bilo streljano januarja 2020 v Ljubljani, a je likvidacijo preživel. Ni pa preživel streljanja 20. januarja lani na Oražnovi ulici na območju Viča.

Takrat so policisti okoli 15. ure na kraju dogodka naleteli na huje poškodovanega moškega, ki je zaradi prehudih poškodb umrl že na kraju dogodka. Ustrelil ga je okoli 170 centimetrov visoki osumljenec, oblečen v temna oblačila, ki je imel zamaskiran obraz, na glavi pa črno kapo. Pobegnil je peš v smeri Rožne doline. Prav ta storilec naj bi bil med včeraj prijeto trojico na Belem križu. 

Likvidacija v Ljubljani: Bo odkritje motiva pripeljalo do morilca?

Sicer pa naj bi vse tri umore naročili iz matične celice Kavaškega klana, ker so slovenski celici na Okroglem ukradli drogo. Živ je samo še Tešanović, ki je bil navzoč ob ugrabitvi Božića v Ankaranu, smrti pa je ušel, ker je tako močno vpil na pomoč, da so ljudje poklicali policijo. Včeraj prijeti Aleksander Đurđević je bil pred leti udeležen tudi pri streljanju na Duška Devića, navzoči so bili tudi Klemen Kadivec, Liridon Hoxhay ter Dejan Torić, ki ga išče slovenske policija zaradi sumov, da je vpleten v več kaznivih dejanj, med drugim tudi sodelovanja pri načrtovanem umoru Igorja Mančiča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta