Številke neomajne: Slovenija potegnila kratko

Zoran Mijatović
14.02.2019 21:13

Slovenska košarkarska reprezentanca se bo v ponedeljek zbrala pred zadnjima dvema tekmama izgubljenih kvalifikacij za Eurobasket 2019

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rado Trifunović je moral v teh kvalifikacijah vpoklicati več igralcev kot katerikoli drug selektor.
Robert Balen

Čeprav predstavljata pravcati nebodigatreba, saj možnosti za preboj na Eurobasket 2019 že dolgo več ni, mora slovenska košarkarska reprezentanca odigrati še zadnji dve kvalifikacijski tekmi. V petek, 22. februarja, ob 17. uri po slovenskem času se bo v Ankari udarila s Turčijo, v ponedeljek, 25. februarja, ob 19. uri pa bo v Stožicah gostila Ukrajino.
Pred ponedeljkovim zborom je tako selektor Radovan Trifunović objavil spisek reprezentantov, na katerem ni večjih presenečenj. Še najbolj izstopajoči novosti sta vrnitev dokončno ozdravljenega Zorana Dragića v izbrano vrsto in prvi vpoklic v karieri Olimpijinega Jana Špana.
"Odločil sem se za dokaj podobno ekipo, kot je igrala v zadnjem ciklu, le da smo dodali še Zorana Dragića, Luko Rupnika in Jana Špana. Ni pa poleg Blaža Mahkovica in Jakoba Čebaška, Aljaž Bratec je pa rezerva. Želim si predvsem to, da na obeh tekmah igralci pokažejo željo po dokazovanju, boju in zmagi, ne glede na to, da smo že zunaj vseh možnosti za uvrstitev na SP. Prepričan sem, da imajo igralci isto željo," so bile uvodne besede Trifunovića.

Veliko preizkusov, malo uspeha

Slednji se je v zadnjem letu in pol znašel v nezavidljivem položaju. Potem ko je kot eden od treh pomočnikov prejšnjega selektorja Igorja Kokoškova osvojil naslov evropskega prvaka, je prevzel krmilo reprezentance pod novimi pravili Mednarodne košarkarske zveze Fibe. Ta je začela kvalifikacije za EP-je organizirati kar med sezono, brez NBA-jevcev in evroligašev pa je slovenska reprezentanca le bleda senca tiste šampionske iz 2017. V desetih tekmah je zbrala le dve zmagi in kar osem porazov. Več kot očitno je, da je nov sistem škodoval prav reprezentancam z najmanjšim izborom kakovostnih igralcev.
To potrjuje tudi Trifunovićeva analiza: "Jedro šampionske ekipe, Gašper Vidmar, Edo Murić, Klemen Prepelič in Jaka Blažič, je skupaj odigralo le eno tekmo kvalifikacij, proti Črni gori. Sicer smo igrali s kar 26 košarkarji, kar je največ od vseh reprezentanc. Veliko smo jih morali menjavati in preizkušati. V tem času smo morali zamenjati kar tri kapetane. Morda bo videti kot opravičilo, a v dveh, treh dneh priprav je težko kaj narediti in uvesti nove igralce v sistem. Samo Matic Rebec in Vlatko Čančar sta bila prisotna v vseh kvalifikacijskih oknih."
Z izjemo NBA-jevcev in evroligašev med vidnejša imena, ki bodo manjkala tokrat, sodijo Gašper Vidmar, Aleksej Nikolič in Miha Lapornik: "Vidmarju sem zdaj dal prosto, a je obljubil, da bo v naslednjih kvalifikacijah zraven, če bo le zdrav. Za Lapornika se nisem odločil, ker se na njegov položaj vrača Dragić. Kar se pa tiče Nikolića - naj imajo prednost tisti, ki so se tudi do zdaj odzivali."

Z Dončićem si SMS-ajo

Da v prihodnje težav z odzivi povabilom ne bi bilo, je Trifunović pred kratkim skupaj z direktorjem reprezentance Matejem Likarjem obiskal Španijo oziroma (potencialne) reprezentante, ki tam igrajo, in njihove klubske predstavnike. Z izkupičkom je zadovoljen, a poudarja, da bodo evroligaški klubi, kot denimo Real Madrid, še naprej dajali prednost evroligi. Posebna zgodba je tudi Luka Dončić, ki ga nameravata prva moža reprezentance obiskati marca: "Prek sms-ov smo občasno v stikih. Sicer pa nanj računamo predvsem v olimpijskih kvalifikacijah čez leto in pol."
Vsaj takrat, če ne že prej, v kvalifikacijah za Eurobasket 2021, se bo pojavilo tudi vprašanje naturalizacije. Za zdaj Trifunović pušča vse odprto: "Alenu Omiću ne moremo zagotoviti, da bo vedno zraven, kot si želi. Če bo igral v evroligi, kot letos, tako ali tako ne bo mogel nastopati v kvalifikacijah. V tem primeru je treba naturalizirati nekoga iz denimo evropskega pokala. A to zna biti sporno, če bi nam na EP ali v kvalifikacijah za olimpijske igre spet želel pomagati Randolph ..." Ja, izzivov bo v novem formatu kvalifikacij za naslednja velika tekmovanja še veliko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta