Končnica lige NBA: Konec preračunavanj, zdaj gre zares

Zoran Mijatović
18.05.2021 08:00
Miami - Milwaukee, Dallas - LA Clippers in Denver - Portland so slovenski pari. Dragić, Dončić in Čančar imajo realne možnosti za napredovanje, ne pa za končno slavje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagovalna trojka ob zvoku sirene v lanski končnici prav proti Clippersom je eden od vrhuncev Dončićeve NBA-kariere. 
Reuters

Preden se bodo v sredo in četrtek ponoči v dodatnih kvalifikacijah merili Indiana, Charlotte, Boston in Washington na vzhodu ter Memphis, San Antonio, LA Lakers in Golden State na zahodu, so že znani štirje pari končnice. V treh od teh bodo nastopili Slovenci. Dragićev Miami se bo od sobote v boju za štiri zmage tolkel z Milwaukeejem, Čančarjev Denver s Portlandom, Dončićev Dallas pa z lanskimi znanci LA Clippersi. Na vseh treh bojiščih bi moralo biti napeto, saj je izkupiček po treh medsebojnih tekmah rednega dela pri vseh parih 2:1.

Dragić nad okrepljene favorite

Edini od Slovencev, ki je na strani dvakratnih poražencev, je Goran Dragić. Njegov Miami je 29. decembra proti Giannisu Antetokounmpu in druščini izgubil s kar 97:144, naslednji večer zmagal s 119:108, v soboto pa kljub klubskemu rekordu, 22 trojkam, spet izgubil s 108:122. Poškodbe in okužbe, ki so zaznamovale uvodni del Miamijeve sezone, so sicer preteklost in moštvo spet računa na motorja Jimmyja Butlerja in Bama Adebaya. Lansko pot do finala so trasirali še Goran Dragić ter oba ostrostrelca Duncan Robinson in Tyler Herro. Na tej poti je v drugem krogu s 4:1 padel tudi Milwaukee.

Epa

A Miami se takrat ni soočil z okrepitvijo Bucksov Jruejem Holidayem, tretjo napadalno silo moštva ob Antetokounmpu in Khrisu Middletonu. Holiday je prišel, da premosti potrebno razliko v boju za naslov prvaka, in zdaj je njegova priložnost. Miamiju je letos na treh tekmah v povprečju nasul 19 točk in dodal 7,3 podaje ob štirih skokih. Tudi če Milwaukeeju maščevanje ne uspe, se bo Miami težko prebil iz drugega kroga, kjer ga najverjetneje čakajo prvi kandidati za naslov, supermoštvo Brooklyna s Kyriejem Irvingom, Jamesom Hardenom in Kevinom Durantom. Ponovitev lanske pravljice se zdi še bolj neverjetna.

Bo Porzingis pomagal Dončiću?

Več gre pričakovati od Dallasa. Čeprav je lani izpadel prav proti Clippersom (4:2 v zmagah) in imajo slednji tudi letos prednost tekme več na domačem terenu, pa je medsebojni izkupiček iz rednega dela z 2:1 na strani Dončića in druščine. Dallas je od februarja z dvotretjinsko uspešnostjo ena od najboljših NBA-ekip, Luka Dončić pa s 27,7 točke in 8,6 podaje v obeh kategorijah sodi med deset najboljših košarkarjev lige. Ob njegovih MVP-številkah je le ena težava – na svojih ramenih nosi preveč bremena.

Epa

Razlog tiči v drugem velikem zvezdniku Kristapsu Porzingisu, čigar nenehne težave s kolenom preprečujejo, da bi udarni duo v popolnosti združil moči. Vprašanje je, ali, in koliko, bo Porzingis sploh lahko pomagal v končnici. Tudi če bo, imajo Clippersi s Sergeem Ibako in Marcusom Morrisom, ki jima ustreza groba igra neposredno pod košema, neugodno postavo za Dallas. No, Dončić je vedno nevaren in Clippersi se gotovo še spomnijo njegovega lanskega zmagovitega koša ob zvoku sirene. Če bi bilo tokrat napredovanje v drugi krog prijetno presenečenje, bo vse, kar je več, že prava senzacija. Pa čeprav bo lahko Dallasova dvorana polovično napolnjena z navijači.

Recept za maratonsko serijo

No, ena ekipa s Slovencem pa vendarle ima potencial iti malo dlje. Denver je lani prišel do konferenčnega finala, s 4:1 so ga ustavili kasnejši prvaki Lakersi. Letos so ambicije ob predstavah Nikole Jokića, ki je glavni favorit za nagrado MVP, podobne. A za piko na i manjka glavni ostrostrelec Jamal Murray, ki je lani v prvem krogu končnice Utahu dvakrat nasul 50 točk in imel povprečje 31,6 točke, letos pa je sezono predčasno končal s strganimi križnimi vezmi v kolenu.

May 14, 2021; Detroit, Michigan, USA; Denver Nuggets forward Vlatko Cancar (31) dunks in the first half against the Detroit Pistons at Little Caesars Arena. Mandatory Credit: Rick Osentoski-USA TODAY Sports (foto: Rick Osentoski)
Rick Osentoski

Tokrat bo moral v njegove čevlje stopiti Michael Porter, ki so se ga na naboru 2018 zaradi operacije vsi izogibali, v zadnjem času pa se takrat 14. izbor dokazuje kot eden najboljših košarkarjev Dončićeve generacije. Denver se je s Portlandom nazadnje v končnici udaril leta 2019 – serija se je zavlekla v sedem tekem, tretja celo v štiri podaljške, na koncu se je veselil Portland. Tokrat je bolj zrel za napredovanje Denver. Je pa veliko vprašanje, ali bo priložnost dobil Vlatko Čančar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta