(FOTO) Luka Dončić po polfinalu olimpijskih iger: Borili smo se dva meseca, še eno tekmo imamo, nismo se še predali

M.D., STA, U.G.
05.08.2021 11:30
Slovenska košarkarska reprezentanca je v polfinalu svetovnega prvenstva z 90:89 izgubila proti Franciji. Naši so imeli napad za zmago, a žoga ni šla skozi mreži, v soboto z Avstralijo za bron, ki so jo v prvem polfinalu s 97:78 premagale ZDA.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Dončić in Nicolas Batum
EPA

Oči slovenske športne javnosti so bile uprte v košarkarski turnir na olimpijskih igrah v Tokiu. V areni Saitama v Tokiu so se varovanci Aleksandra Sekulića merili s močno Francijo. Tik pred koncem tekme je imel v dvoboju neporaženih reprezentanc Klemen Prepelič, ki je Slovenijo v zaključku dvoboja priključil Franciji, met za zmago, a je Nicolas Batum njegov met blokiral in ostalo je pri izidu 90:89.

Potek tekme:

- po petih minutah tekme Slovenija vodi za štiri točke, rezultat je 14:18.

- Slovenija po prvi četrtini vodi za dve točki, rezultat je 27:29. Za Francijo je osem točk dosegel Luwawu Cabarrot, ki tekme ni začel v prvi peterki. Za Slovenijo sta 10 točk dosegla Luka Dončić in Mike Tobey.

Luka Dončić je najboljši košarkar olimpijskega turnirja v Tokiu 2020. Prvi mož slovenske reprezentance ima v Tokiu povprečje 28,3 točke, 10,7 skoka in sedem podaj.
EPA

- ob koncu druge četrtine je Vlatko Čančar dosegel koš za 42:44 za Slovenijo, s tem rezultatom se je končal tudi prvi polčas tekme.

- Francozi so povedli na začetku tretje četrtine in hitro povečali prednost, ta je pri 69:56 znašala že 10 točk. Težave Slovencev v napadu je prekinil Gregor Horvat, ki je dosegel trojko za 69:62. Tretja četrtina pa se je končala z rezultatom 71:65. 

- Slovenija je imela ob rezultatu 90:89 napad za zmago, Klemen Prepelić je šel v prodor, a je Nicolas Batum njegov mest blokiral in Francija se je uvrstila v finale olimpijskih iger. "Čestitke Franciji za odlično tekmo, imajo odlično ekipo in to so izkoristili. Moram pa čestitati tudi svojim fantom, pustili so srce na parketu. Čeprav so nižji in imajo manj mišic, so igrali, kot da so jim enaki. Nekaj napak je bilo, ampak jim ne morem nič zameriti. Žal na koncu zadnja žoga ni šla v koš in Francija je v finalu," je dejal slovenski selektor Aleksander Sekulić.

Podobnega mnenja je tudi prvi slovenski zvezdnik Luka Dončić: "Vsi ste videli tekmo. Borili smo se dva meseca, da smo zdaj tu. Marsikdo na nas ni računal, toda imamo še eno tekmo, nismo se še predali."

Luka Dončić po tekmi 
EPA

Življenje v Sloveniji je ob 13. uri zastalo. Ljudje tekmo spremljajo v službah, po lokalih, na dopustih po tujini, na družbenih omrežjih so se povezovali številni Slovenci in Slovenke, ki dopustujejo na hrvaški obali in so želeli zgodovinski obračun spremljati skupinsko.

Skupni ogled tekme med Slovenijo in Francijo so v Domu Danice Vogrinec organizirali tudi tamkajšnjim oskrbovancem:

Slovenija je v Tokiu nanizala štiri zaporedne zmage. V skupinskem delu je bila najprej nemočna Argentina (118:100), nato je padla še Japonska (116:81), za prvo mesto v skupini pa so Dončić in soigralci ugnali še svetovne prvake Špance (95:87). V četrtfinalu je po sijajnem drugem polčasu moč slovenskih košarkarjev občutila še Nemčija (94:70). Na vseh tekmah so Slovenci dosegli več kot 90 točk, prvi mož reprezentance je Luka Dončić, ki ima v Tokiu povprečje 28,3 točke, 10,7 skoka in sedem podaj.

Tudi Francozi so v Tokiu nepremagani, slavili so proti ZDA, Češki, Iranu in Italiji. Kdo je nevaren pri Franciji? Izpostaviti velja najboljšega obrambnega igralca lige NBA, Rudyja Goberta, specialista za obrambo Nicolasa Batuma, tu so še odlični strelec Evan Fournier ter branilca Nando de Colo in Thomas Heurtel. 

Reprezentanci sta se do sedaj pomerili 18-krat. S 13 zmagami so precej uspešnejši Francozi, ki so na devetih obračunih na velikih tekmovanjih slavili petkrat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta