V Vuzenici po 40 letih nova stavba za občane: upravni in kulturni center, ki si ga občani zaslužijo

Urška Polanc Urška Polanc
07.02.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otvoritev kulturno-upravnega centra Vuzenica
Arhiv Občine

Slavnostno so v Vuzenici na dan pred kulturnim praznikom odprli veliko pridobitev v občini, mogočno stavbo, ki so jo poimenovali kulturno-upravni center. Zadovoljni so, da je po nekaj zamikih in težavah, ki jih je ob gradnji prineslo tudi koronsko obdobje, projekt delne obnove in dograditve kulturnega doma vendarle končan. "Stavbe ostanejo občankam in občanom. Zanimiv podatek je, da v samostojni občini Vuzenica ni bilo zgrajene nobene javne stavbe. Zadnji, ki ju je zgradila takratna krajevna skupnost, v skupni občini Radlje ob Dravi, je bil leta 1980 vrtec pri osnovni šoli, prav tako večnamenska stavba v Mladinski šest, nekdanji zeleni blok," nam je povedal župan občine Vuzenica Franjo Golob, ki je tako četrti mandat županovanja s svojo občinsko občinsko upravo pričel na novi lokaciji. Poleg občinske uprave so v novem prizidku, ki ima okoli tisoč kvadratov uporabnih površin, še krajevni urad, v spodnji etaži še krajevna knjižnica, godbena soba za Vaško godbo Vuzenica in manjša dvorana, v katero lahko namestijo do sto sedežev. Da je v njej pomlajena svetniška ekipa že imela seje, je povedal župan in dodal, da bo sodobno opremljena dvorana, ki ima primerno ozvočenje, akustiko, tudi poročna dvorana, imeli bodo najrazličnejše prireditve, razstave ipd. Celotni objekt je narejen po standardih, ima dvigalo, dostopen je vsem gibalno oviranim osebam.

Urška Polanc
Otvoritev kulturno-upravnega centra Vuzenica
Arhiv Občine

Društva skrbijo za pestro življenje

Zdaj je urejen tudi nov vhod v večjo dvorano, nekdanjo modro dvorano, ki ima nove spremljevalne prostore, sanitarije. "V Vuzenici je izredno veliko odličnih prostovoljnih društev, ki vse leto skrbijo za pestro življenje. Njihove (kulturne) prireditve v modri dvorani so zelo dobro obiskane, z novim objektom, ki prinaša tudi primerna parkirišča, bodo zagotovo še bolje," je prepričan župan. Veliko odobravanja, predvsem v centru Vuzenice, tudi med starejšimi in s soglasno potrditvijo svetnikov, je že leta 2018 požela ideja o obnovi, dograditvi kulturnega centra. Vuzenica to zasluži in potrebuje, se strinjajo v kraju. "Leto 2021 je bilo nepredvidljivo - ko smo načrtovali sredstva in šli v razpis, smo ugotovili, da je načrtovana vrednost manjša od tiste, ki smo jo pridobili od najugodnejšega ponudnika, a nato smo sredstva pridobili še na razpisu ministrstva za kulturo (MK)," je spomnil župan. Celotna naložba je tako znašala okoli 1,8 milijona evrov, od tega je pol milijona sofinanciralo MK.

Urška Polanc

Pri gradnji več težav

"Covid je nekako ustavil vse naložbe, časovnico smo podaljševali z aneksi. Šlo je za dograditev stavbe k nekdanji kinodvorani oziroma Modri dvorani, prilagoditev na stari del in popolnoma nova dograditev kulturno-upravnega dela stavbe. Predvsem pri pripojitvi starega dela k novemu tudi projektant ni imel vseh podatkov. Odprlo se je več stvari, pojavile so se težave, veliko je bilo usklajevanj, prilagajanj, a danes smo pri uspešnem koncu - po 40 letih, po letu in pol muk in trpljenja, tako mene kot občinske uprave, nadzora, izvajalcev, smo pripeljali projekt do konca," je razložil. Nujno je bilo, da so razbremenili tudi osnovno šolo, že s selitvijo knjižnice, v letošnjem letu pa jim bodo namenili sredstva za obnovo dveh učilnic, dodaja župan, ki ga veseli, da bodo v novih prostorih dobili mesto tudi kulturniki, v prvi vrsti vaška godba, ki do zdaj ni imela primernih prostorov za svoje delo. "Do zdaj so bila društva razkropljena po celotni občini Vuzenica, kar precej prostorov so zdaj društva in krajevna knjižnica zasedli v naši osnovni šoli, zdaj pa si želimo še, da bi ta lahko zasedala nekdanje prostore občinske uprave. V neposredni bližini kulturno-upravnega centra so uredili tudi most čez reko ​Cerkvenico, gre sicer za LAS-projekt ureditve parka. Tu smo zaokrožili prvi del izvedbe našega pomembnega središča v Vuzenici - verjamem, da so nanj vsi ponosni, tu se bomo pogosto srečevali, to ostaja kraju, vsem tistim, ki so v preteklosti koristili skupne prostore. Verjamem, da bodo občani prihajali še pogosteje in spremljali vse dogodke," je še povedal Golob.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?